تحریریه زندگی آنلاین : کرمانشاه به دلیل بهرهمندی از چشمهها و سرابهای گوناگون به سرزمین آبها مشهور است اما تاریخ و تمدن این دیار را، سنگها و کوهها در خود ثبت کردهاند. استان کرمانشاه میراث ماندگار تمدن چند هزارساله ایران است و جایجای این سرزمین نشانی از شکوه و عظمت تاریخ مردمانش را دارد، تاریخی که امروز در سیمای سنگنگارهها هویدا شده و رد پای تاریخ در بناهای باستانی کرمانشاه به چشم میخورد.
«تاق وهسان» مجموعهای ارزشمند از اعماق تاریخ
«طاقبستان» یا «تاق وهسان» مجموعهای ارزشمند از اعماق تاریخ است که در سرزمین کهن کرمانشاه به یادگار مانده است، این اثر سنگی یکی از حیرتانگیزترین آثار تاریخی جهان است که در دامنه کوهی به همین نام قرار گرفته و اثری خارقالعاده از شکارگاه پادشاهان ساسانی است. صحنه زیبایی از شکار گوزن و گراز و تصویری از خسرو پرویز هنگام سوار بر اسب شبدیز را در این مجموعه میبینیم. مهمترین اثر در طاقبستان، ایوان بزرگ است که از نظر معماری اطلاعات بیشتری را در اختیار ما قرار میدهد. این ایوان به شکل فضای مستطیلی است. دیوار انتهای ایوان به دو بخش تقسیم شده است. بخش بالایی صحنه «تاج ستانی» شاه ساسانی را نشان میدهد و در بخش پائین نیز سوارکاری نقش شده است.
بیشتربخوانید:
شهر لک لک های ایران را بشناسید
«سنگ نگاره بیستون» نماد استوار عشق در تاریخ ایران زمین
اما کمی از نماد استوار عشق در تاریخ ایرانزمین بگوییم، «سنگنگاره بیستون» صخرهای برافراشته و سرشار از زیبایی، این اثر ماندگار تاریخی در ۲۵ کیلومتری شهر کرمانشاه واقعشده و به جرأت میتوان کتیبه سنگی داریوش را نمادی از فرهنگ، هنر و آدابورسوم مردمان عصر هخامنشی دانست. کتیبه بیستون بهعنوان نخستین انیمیشن سنگی دنیا شناخته میشود. بیستون سرزمین کرانههای تاریخ است و نشانههایی از قبل از دوران هخامنشیان در این سرزمین وجود دارد، یکی از این نشانهها «هردوتوس یونانی» بوده است. آوردهاند که پارسیان بر فراز بیستون برای خدایانشان در آسمان دعا میکنند و این خود جای تأمل دارد که ایرانیان در ۲۵۰۰ سال پیش خداوند را در آسمانها مییافتند. قدمت این اثر تاریخی به ۱۱ هزار سال قبل میرسد و همچنین در شیخیآباد، دینور، گنج دره هرسین، گوار و... از توابع استان کرمانشاه میتوان آثار فاخر و جاذبههای گردشگری بیشماری را مشاهده کرد.
کتیبه بیستون بزرگترین کتیبه جهان است
کتیبه بیستون بزرگترین کتیبه جهان است و البته مجموعه طاقبستان، کاروانسراها، معماری مساجد، معبد آناهیتا و... علاوه بر جاذبه گردشگری در مسیرهای ارتباطی دروازه خراسان بزرگ، راهشاهی و جاده ابریشم بیانگر فرهنگ و تمدن متنوع در این مناطق تفریحی و تاریخی است. کوه بیستون سیر تاریخی و اهمیت خود را از هزاره اول قبل از میلاد تا ۵۹۰ میلادی حفظ کرده و حتی بعد از حمله اعراب به ایران سلطان محمد خدابنده در پای کوه بیستون شهری به نام سلطانآباد ساخت؛ آن هنگام به این شهر بغداد کوچک میگفتند. دانش زبانشناسی تا ۷۰ سال دیگر کتیبه بیستون را رمزگشایی نخواهد کرد و نیاز است که افرادی مسلط به زبانهای باستانی و بهویژه زبان کُردی و هورامی و بابلی بر روی این کتیبه تحقیق و رمزگشایی کنند.
بیشتربخوانید:
خانه فروغ الملک شیراز موزه هنـر مشکیـن فام
معبد آناهیتا دومین بنای سنگی ایرانیان پس از تخت جمشید
آناهیتا، نام معبدی برگرفته از «الهه آبها» است، دومین بنای سنگی ایرانیان پس از تخت جمشید که بر سر راه همدان - کرمانشاه در شهر کنگاور قرار گرفته است. معبد آناهیتا بر روی تپهای طبیعی با ارتفاع ۳۲ متر ساختهشده است. نقشه بنای کنگاور چهارضلعی است که هر ضلع آن به شکل صفحهای به قطر ۱۸ متر است. معبد آناهیتا متعلق به آناهیتا، الهه پاکی و محلی برای نیایش آب بوده که یکی از چهار عنصر مقدس و مورد احترام ایرانیان باستان است. آناهیتا ایزد بانوی آبهای روان، زیبایی، فراوانی و برکت در دوران پیش از اسلام بوده است. محققین این بنا را کاخی ناتمام برای خسرو پرویز معرفی کردهاند. عدهای نیز زمان ساخت آن را به اواخر سده سوم و آغاز سده دوم قبل از میلاد و عده دیگر آن را به سده اول قبل از میلاد نسبت دادهاند. در معبد آناهیتا ستونبندی بنا بهصورت ردیفی و متوازی در چهار جنب محدوده خارجی بناست. در فضای میانی، صحن باز و بسیار بزرگ بر فراز سکویی محصور بین ستونها و فضای کوچک مستطیل شکلی در راستای شرقی - غربی قرار دارد کهان هم با مجموعهای از ردیفهای ستونهای کوتاه سنگی محصور میشده و به اعتقاد بسیاری از باستان شناسان فضای اصلی معبد بوده است.
گردشگری یکی از محورهای توسعه استان کرمانشاه است
معبد تاریخی آناهیتا بهعنوان دومین بنای سنگی پس از تخت جمشید از مهمترین مجموعههای تاریخی کشور است و مدیریت ارشد استان با جدیت ساماندهی و توسعه زیربنایی و بهبود وضعیت خدمات رفاهی این مجموعه را دنبال میکند.
گردشگری بهعنوان یکی از محورهای اصلی توسعه کشور انتخاب شده و طی سالهای اخیر شاهد توسعه این صنعت در کشور بودهایم و در کرمانشاه نیز با توجه به قابلیتها و ظرفیتهای بسیار بالای این حوزه، گردشگری بهعنوان یکی از محورهای توسعه استان تعیینشده است. اماکن تاریخی در همه جای دنیا از جایگاه بالایی برخوردار هستند و بهعنوان یک میراث و سرمایه ملی از آنها با جدیت نگهداری میشود.
با توجه به اهمیت و جایگاه معبد تاریخی آناهیتا، گردشگران بسیاری از این مجموعه دیدن میکنند که بخش قابلتوجهی از آنها خارجی هستند. گردشگران باید از حداقل امکانات رفاهی و خدماتی برخوردار بوده و شاهد یک ساماندهی و برخورد مدیریتی مناسب باشند. معبد آناهیتا، بزرگترین بنای سنگی ایران بعد از تخت جمشید است که از آثار باستانی دوران پیش از میلاد مسیح به شمار میآید و در شهر کنگاور استان کرمانشاه قرار گرفته است.
بنا بر نوشتههای تاریخی، این معبد که بهعنوان آتشکدهای برای احترام و پاسداشت مقام الههی آب، آناهیتا مورداستفاده قرار میگرفت، پس از ظهور دین مبین اسلام در کشور ایران دچار تغییرات بسیاری شد و همین امر ابهامات زیادی را در مورد تاریخچه، معماری و نوع استفاده از بنا به وجود آورد. اما با توجه به نوشتهها و مستندات تاریخی، قدمت این بنای تاریخی عظیم به سه دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان بازمیگردد.
بیشتر بخوانید:
مکانهای زنانهی پایتخت؛ ورود آقایان ممنوع!
تنگه چاهکوه؛ یکی از عجایب هفتگانه قشم
اینجا ماخونیک است؛ لیلیپوت ایران! + تصاویر
«آنوبانینی» سنگنوشتهای به قدمت ۵۰۰۰ سال تاریخ و تمدن
اثری مهجور در شهرستان سرپل ذهاب که از «آنوبانینی» پادشاه حکومت زاگرس نشین «لولوبیها» بهجای مانده است. این اثر باستانی در ۱۲۰ کیلومتری کرمانشاه و در شهرستان سرپلذهاب و بر فراز صخرهای معروف به «میانکل» قرار دارد. با توجه به شباهت بسیار بین نقش برجسته آنوبانینی و کتیبه بیستون، میتوان مقدمات آن را برای ثبت در فهرست آثار جهانی بهعنوان الحاقیه بیستون آماده کرد. این نقش برجسته یکی از قدیمیترین نقش برجستههای کشور است که حداقل ۲۰۰۰ سال از کتیبه داریوش قدیمیتر است. نقش برجسته آنوبانینی در حقیقت تصویری از تمدن هزاران ساله کرمانشاه است، این نقش برجسته پردهای است که در آن شاهنشاه آنوبانینی در برابر الهه ایشتار که او را در مقابل دشمنان پیروزی داده است، ایستاده و پای خود را بر بدن دشمن نهاده است.
ایشتار نیزهای به دست دارد و قصد دارد با طنابی که به دست گرفته، گردن اسیری دیگر را ببندد. علاوه بر شاه و ایشتار، ۹ اسیر بدون لباس نیز در تصویر مشاهده میشود.
ذیل نقش برجسته، سنگ نبشته ای به خط اکدی قرار دارد که ترجمه آن چنین است: «آنوبانینی پادشاه توانا، پادشاه لولوبی نقش خود و نقش الهه ایشتار را در کوه باتیر رسم کرده است. آنکس که این نقوش و این لوح را محو کند، به نفرین و لعنت آنو، آنوتروم، بل، بلیت، رامان، ایشتار، سین و شمش گرفتار و با دو نسل او برباد رواد»