تحریریه زندگی آنلاین : خرمآباد شهری تاریخی در استان لرستان است که دارای قدمتی چند هزار ساله میباشد. این شهر دارای انواع جاذبههای دیدنی شامل آثار تاریخی و طبیعت زیبا و منحصر به فرد میباشد. این شهر دارای آب و هوایی مطبوع میباشد که بهخصوص در فصل بهار میزبان بسیاری از گردشگران از سراسر ایران است ولی به این معنی نیست که زمستانهای زیبا و مهماننوازی ندارد.
بیشتربخوانید:
با معماری شگفت انگیز سی و سه پل بیشتر آشنا شوید
خرمآباد
خرمآباد در زمان ایلامیان "خایدالو" نام داشت و در زمان شاپور اول ساسانی تا اوایل قرن هفتم هجری به "شاپورخواست" تغییر نام داد. خرمآباد احتمالاً از قرن هشتم هجری به نام امروزی تغییر کرده است.
خرمآباد به سرزمین آبشارها و چشمههای خروشان معروف است. این شهر تاریخی سرزمین قلعهها و آثار تاریخی جذابی است که از دورههای مختلف بهجا مانده است. نام خرمآباد دلالت بر سر سبزی و زیبایی این منطقه دارد. طبیعت سر سبز و بکر از ویژگیهای منحصر به فرد این منطقه است که باعث جذب بسیاری از گردشگران به اینجا میشود.
خرمآباد در دره با صفایی بر سواحل رود خرمآباد واقع شده است. این شهر محل حضور تمدنهای متعددی مانند کاسیها، بابلیها، ساسانیان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان بوده است.
قلعه فلکالافلاک
نام این اثر تاریخی را کمتر کسی نشنیده است. این قلعه از معروفترین آثار تاریخی این شهر است که بر روی تپهای باستانی در مرکز شهر واقع شده است. آغاز ساخت این بنای باستانی احتمالاً مربوط به دوران حکومت شاپور اول ساسانی یعنی قرن سوم میلادی میباشد.
قلعه بر روی زمینی به مساحت حدود 5300 متر مربع بنا شده و دارای 8 برج، 300 جان پناه و دو صحن میباشد که از مصالحی مانند آجر، سنگ، خشت، ملات گچ و آهک ساخته شده است. این قلعه بر روی صخرههای سنگی بنا شده است.
نام امروزی آن که به معنای سپهر سپهران است از زمان قاجار بر آن نهاده شد. نامهای دیگر این قلعه که در متون تاریخی ذکر شده است "دژ شاپورخواست"، "سابر خواست"، "دزبر" و "قلعه خرمآباد" میباشد.
قلعه فلکالافلاک به ثبت ملی رسیده و سپس تبدیل به موزه فلکالافلاک شده که از قسمتهایی مانند باستانشناسی، هنرهای سنتی و مردمشناسی تشکیل شده است.
بیشتربخوانید:
پل شاپوری
در ضلع جنوبی قلع فلک الافلاک یک اثر تاریخی دیگری که از میراث فرهنگی ایران باستانی است قرار دارد که به پل شاپوری معروف است. این پل در گویش محلی به "طاق پیل اشکسّه" معروف است. قدمت این پل تاریخی مربوط به عهد ساسانیان است و یکی از شاهکارهای هنر معماری آن دوران است.
این پل در زمان خود راه اتصال از غرب لرستان به شرق، خوزستان و تیسفون (پایتخت ساسانی) بوده است. این پل در ابتدا به طول 230 متر و دارای 19 طاق بود که امروزه فقط 5 طاق آن باقی مانده است.
مناره آجری
این بنای آجری و که به شکل استوانهای بر روی یک سکوی مکعبی ساخته شده است در جنوب خرمآباد و در محله قاضی آباد در داخل پارک شقایق قرار دارد و به مناره آجری معروف است. این مناره در زمان کهن به عنوان میل راهنما و دیدهبانی برای هدایت و راهنمایی کاروانهایی که از شهر عبور میکردند و نیز نگهبانی شهر، کاربرد داشته است.
تاریخ این بنا به عقیده برخی از کارشناسان مربوط به زمان دیلمیان است و در آن زمان دارای ارتفاع بلندتری بوده که اکنون ارتفاع آن به 30 متر میرسد.
راه رسیدن به پشتبام این مناره از طریق 99 پلهای است که در آن تعبیه شده است. از پشتبام آن میتوانید یک چشمانداز بسیار زیبا را تماشا کنید.
بیشتربخوانید:
آشنایی با سوغاتی های منحصر به فرد ایرانی
بقعه باباطاهر
در این شهر یک بقعه تاریخی وجود دارد که به اعتقاد اهالی شهر متعلق به باباطاهر، سراینده معروف دو بیتیهای لری و لکی بوده است. بقعه باباطاهر در مرکز شهر و در ضلع غربی قلعه فلکالافلاک قرار دارد.
بسیاری از مردم باباطاهر خرمآباد را با باباطاهر عریان همدانی اشتباه میگیرند. در لرستان افرادی که اهل حق هستند لقب "بابا" میگیرند و این بقعه احتمالاً مربوط به یکی از آنها است. تاریخ ساخت این بقعه مربوط به دوران صفوی است.
این اثر تاریخی دارای یک طراحی ساده شامل یک گنبد خانه و یک ورودی میباشد. ساختمان اصلی این بقعه به شکل 8 ضلعی است که بر روی آن یک گنبد قرار دارد.
مقبره باباطاهر در زیرزمین قرار دارد و روی آن را با ضریح چوبی پوشانده بودند. اما اکنون اثری از آن باقی نمانده است.
در بخش غربی این بقعه، اتاق کوچکی قرار دارد که قدمت آن مربوط به دوران حکومت هخامنشیان است و در آثار ملی ثبت شده است.
حمام گپ
این بنا که متعلق به دوران صفوی است دارای مساحتی در حدود 800 متر مربع میباشد و با تزئینات زیبا و ساده گچبری در رسمی بندیهای زیر گنبد مزین شده است. این حمام در مجاورت میدان گپ خرمآباد و در مرکز شهر قرار دارد و به حمام گپ شهرت یافته است.
در ایام قدیم آب مورد نیاز این حمام از طریق چاهی به نام "گور" یا "گاورو" واقع در بخش تون حمام تأمین میشد. این حمام متعلق به حسینخان ساکی بوده و همزمان با ساخت پل گپ خرمآباد احداث شده است.
سنگ نوشته خرمآباد
این اثر تاریخی متعلق به قرن ششم ه.ق و دوران حکومت سلطان محمود بن ملک شاه سلجوقی است و در خیابان شریعتی این شهر قرار دارد.
در گویش محلی به این اثر تاریخی برد نوشته نیز میگویند. در چهار طرف این سنگ نوشته متنی به خط کوفی و زبان فارسی مشاهده میشود که با بسمالله شروع شده است و به نظر میرسد حکم "امیر ابو سعید برسق" میباشد. این سنگ نوشته امروزه در نزدیکی مسیر ترانزیت تهران به خوزستان واقع است.
بیشتر بخوانید:
ترفندهایی برای تشخیص صنایع دستی اصل از تقلبی
آداب سوغاتی خریدن که هر مسافری باید بداند!
سوغاتیهای شیراز را بیشتر بشناسید
دریاچه کیو
این دریاچه در شمال غرب لرستان قرار دارد و به نگین فیروزهای خرمآباد مشهور است که همه ساله میزبان گردشگران زیادی از سراسر کشور میباشد. این دریاچه دارای مساحتی بیش از 7 هکتار و عمقی بین سه تا هفت متر میباشد که محل زندگی انواع پرندگان مهاجر و بومی و جانوران آبزی میباشد.
نام این دریاچه به در زبان محلی به معنی رنگ کبود و آبی میباشد. در اطراف این دریاچه انواع تسهیلات و امکانات برای گردشگران فراهم است و این منطقه به یک تفریح گاه جذاب تبدیل شده است.
آبشار نوژیان
آبشار نوژیان مرتفعترین آبشار در استان لرستان است. این آبشار در 40 کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد قرار دارد که برای رسیدن به آن باید کمی پیادهروی کنید.
این آبشار 95 متر ارتفاع دارد که در فصل بهار به اوج زیبایی میرسد. وجود انواع گیاهان و درختان در اطراف این آبشار یک ترکیب زیبا و خیره کنندهای از این منطقه ایجاد کرده است.
مخمل کوه
مخمل کوه از دیگر جاهای طبیعی و دیدنی این منطقه است که به دلیل وجود گلسنگهای مخملی رنگ به این اسم شهرت یافته است. این کوه در شمال شرقی خرمآباد قرار دارد. در تنگهای به نام شبیخون در پارک جنگلی آبشار مخمل کوه وجود دارد. این منطقه به دلیل سرسبزی خارقالعاده و وسیعش به یک منطقه دیدنی برای گردشگری تبدیل شده است.
مجموعه مخمل کوه از زیباترین مناطق دیدنی خرمآباد است که بخشی از دره تاریخی خاید آلو است. منظره پارک جنگلی و تفرجگاه شمال مخمل کوه در بهار و تابستان شکوه و زیبایی خاصی دارد.
غار دوشه
برای آن دسته از افرادی که به نقاشیهای باستانی حک شده بر روی دیواره غارها علاقمند هستند، بازدید از این غار توصیه میشود. غارهای دوشه، همیان، میر ملاس و گنجی از جمله غارهایی هستند که به علت نقاشیهایی دیواری آنها شهرت جهانی دارند.