فاطمه مهدی پور
همه ما آلو خشک را به خاطر خواص ملینی آن میشناسیم؛ اما باید گفت که این میوه خشک خواص دیگری نیز دارد. آلو خشک کاهش وزن را تسهیل میكند، جلوی گرسنگی را میگیرد، ضدچروک است و با فشارخون بالا مقابله میکند. در مقاله زیر با خواص اعجابانگیز آلو خشک بیشتر آشنا میشوید:
آلو خشک کاهش وزن را تسهیل میبخشد
میپرسید چرا؟ در پاسخ باید گفت که آلو خشک طعم شیرینی دارد، اما قندهای موجود در آن طبیعی و تصفیه نشدهاند و بدن آنها را بسیار راحتتر از قندهای سفید میسوزاند، بنابراین مصرف معقول آلو خشک نه تنها باعث چاقی نمیشود، بلکه به خاطر غنی بودن از فیبرها (7 گرم فیبر در 100 گرم آلو خشک) به کاهش وزن و لاغری بدن کمک میکند.
فیبرها باعث احساس سیری زود هنگام میشوند و از آنجا که دیرهضم هستند و مدت زمان طولانی در معده میمانند احساس گرسنگی را به تأخیر میاندازند.
از این گذشته فیبرها به ویژه به دلیل دفع چربی غذاهای مصرف شده از طریق مدفوع، ذخیرهسازی کالریها را محدودتر میکنند.
توصیه میشود مصرف آلو خشک را در وعدههای غذایی خود بگنجانید. البته میتوانید در مواقعی که میل شدیدی به خوردن دارید آلو خشک میل کنید.
آلو خشک ملین است
آلو خشک راهحلی طبیعی برای دفع راحت است! میزان فیبر موجود در آن تقریبا معادل بلغور جو دوسر است. در واقع 4 عدد آلو خشک حدودا 3 گرم فیبر حلشدنی و حلنشدنی در خود دارد.
آلو خشک خاصیت ملینی خود را مدیون فیبرهای حلشدنی است و فیبرهای حلنشدنی موجود در آن باعث سرعت بخشیدن به عبور مواد دفعی از روده میشوند، البته این میوه خشک فوقالعاده همچنین دارای دو ملین طبیعی، دیفنیل ایزاتین (diphenylisatine) و سوربیتول (sorbitol) میباشد.
دکتر فرانک سینگر، متخصص تغذیه، توصیه میکند در صورتی که دچار یبوست هستید، هر روز 2 یا 3 عدد آلو خشک را با صبحانه میل کنید. البته میتوانید با توجه به عکسالعمل مزاجی خود مقدار مصرف خود را تنظیم کنید.
آلو خشک جلوی گرسنگی را میگیرد
این خاصیت آلو خشک از فیبرهای موجود در آن ناشی میشود. آلو خشک دارای فیبر زیادی است: در 100 گرم آلو خشک 7 گرم یا به اندازه بلغور جو دوسر فیبر وجود دارد. در تغذیه وجود فیبر برای از بین بردن اشتها ضروری است.
برای اینکه به میل شدید خود برای خوردن غلبه کنید، آلو خشک را در برخی از غذاهایتان بگنجانید. همچنین میتوانید این میوه خشک را به عنوان چاشت میل کنید. دکتر فرانک سینگر، متخصص تغذیه، خاطرنشان میکند اگر دچار یبوست نیستید، از مصرف زیاد آلو خشک در روز بپرهیزید تا دچار اختلالات مربوط به روده نشوید.
آلو خشک از پیری پوست جلوگیری میکند
دکتر سینگر میگوید: «خاصیت و فایده اصلی آلو خشک که ناشناخته نیز مانده است، سرشار بودن این میوه از آنتیاکسیدانهایی است که با ظاهر شدن چین و چروک روی پوست مبارزه میکنند». یک پژوهش آمریکایی در سال 2004 نشان داد در میان میوهها و سبزیجاتی که قادرند رادیکالهای آزاد منشأ پیری پوست را از بین ببرند، آلو خشک رتبه نهم را از نظر غنای آنتیاکسیدانی به خود اختصاص داده است.
دکتر سینگر، متخصص تغذیه، خاطر نشان میکند از سن 30 سالگی، همه میتوانند به طور مرتب و روزانه 1 تا 2 عدد آلو خشک مصرف کنند. همچنین میتوان با مصرف روزانه 1 یا 2 عدد آلو خشک اقدام به یک دوره درمانی 3 ماهه کرد (حداقل 1 ماه وقفه بین هر دوره لازم است).
می پرسید چرا؟ به خاطر اینکه آلو خشک سرشار از پتاسیم است و فواید پتاسیم در کاهش فشارخون بالا به اثبات رسیده است. در 100 گرم آلو خشک، 800 میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
به این ترتیب آلو خشک یک میوه بسیار غنی از مواد معدنی به حساب میآید. از طرف دیگر، دکتر سینگر تصریح میکند که به طور معمول، پتاسیم و فلاوونوئیدهای آلو خشک از بروز بیماریهای قلبی‑ عروقی پیشگیری میکنند.
گفتنی است مصرف 1 یا 2 عدد آلو خشک در بین غذا یا به عنوان چاشت کافی است. توجه داشته باشید به خاطر اثرات ملینی آلو خشک از زیاده روی در مصرف آن بپرهیزید.
آلو خشک انرژی زاست
آلو خشک سرشار از کربوهیدراتها است: 100گرم آلو خشک حاوی 49 گرم کربوهیدرات میباشد، به همین دلیل این میوه خشک انرژیزاست. این کربوهیدراتها متنوع هستند (گلوکز، فروکتوز و سوربیتول) و به تدریج جذب بدن میشوند و این امر از بالا رفتن قند خون و در پی آن احساس گرسنگی جلوگیری میکند، بنابراین مصرف این میوه خشک برای افرادی که زیاد ورزش میکنند، توصیه میشود.
البته میزان مصرف آلو خشک باید با توجه به فعالیتهای بدنی روزانه شما متفاوت باشد؛ در صورتی که تحرک بدنی کمی دارید، 1 یا 2 عدد آلو خشک برای بدن کافی است، اما اگر به گردشهای طولانی میروید، بیشتر از این مقدار میل کنید. در صورت مصرف بیش از 3 عدد به تأثیرات ملینی آن نیز توجه داشته باشید.
آلو خشک از آلو تهیه میشود
آلو خشک از آلوهایی تهیه میشود که از نظر سفتی گوشت و میزان قند موجود در آن متفاوت است. آلوی تازه را در مقابل نور خورشید یا در کورهها خشک میکنند. بر خلاف آلوی تازه، آلوی خشک حاوی آب اندکی است و از این رو انرژی (قندها) و مواد مغذی (مواد معدنی و ویتامینها) آن بیشتر است.