دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
طی فرایند جوانه زدن بخشی از نشاسته، پروتئین و چربی موجود در دانهها توسط آنزیمها به تركیبات سادهتر قندی، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب تبدیل میشوند.
از این رو جوانهها قابلیت هضم و جذب راحتی دارند. كشورهای شرقی و غربی از جوانهها، خصوصا جوانه یونجه به عنوان دارو جهت درمان افسردگی و همچنین اختلالات ناشی از بیماریهای كبدی استفاده میكنند.
برخی پزشكان معتقدند كه این جوانهها به بهبود اشتها و همچنین افزایش دفع ادرار و در نتیجه دفع مواد زاید و تنظیم مایعات بدن كمك میكنند.
در برخی كشورهای شرقی از جوانه سبزیجات برای درمان زخم معده و درمان معتادین استفاده میشود.
فواید خاص جوانهها
جوانهها و بیماریهای تحلیل برنده
جوانهها منبع ویتامین C، ویتامین A و فیتونوترینتهای آنتیاكسیدانی چون كومارین، آنتوسیانیدین، زانتوفیل و لوتئین هستند.
كلیه ویتامینها و فیتونوترینتهای ذكر شده نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و برخی سرطانها دارند.
جوانهها و كلسترول بالای خون
ساقه یونجه و برگهای آن حاوی مادهای شیمیایی به نام ساپونین 1 هستند.
این ماده باكاهش جذب كلسترول از رودهها، به كاهش كلسترول خون و در نتیجه پیشگیری از آترواسكلروز (سفت و نازك شدن دیواره سرخرگها) كمك میكند.
نتایج حاصل از مطالعات انجام شده بر روی مبتلایان به كلسترول بالا نشان میدهند كه افزودن دانه یونجه به رژیم غذایی این گروه در كاهش كلسترول خون موثر است.
جوانهها و سرطان
دانه یونجه و دانه سویا دارای ایزوفلاونوئیدهایی به نام دیادزئین 2 و جنیستئین 3 هستند.
این تركیبات آنتیاكسیدانی ویژگیهایی شبه استروژنی دارند که میتوانند به گیرندههای استروژنی متصل شوند و در پیشگیری از سرطان سینه و غده پروستات موثر باشند.
از طرف دیگر جنیستئین باعث توقف تكثیر سلولهای سرطانی و كاهش تشكیل رگهای خونی به سمت سلولهای سرطانی جدید میشود.