Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
شنبه 20 اردیبهشت 1404 - 15:59

20
اردیبهشت
چالش‌های سلامت از زاویه علم تغذیه

چالش‌های سلامت از زاویه علم تغذیه

در راستای توجه به سلامت جامعه در ابعاد جسمی و روانی، برنامه‌ریزی و سیاست‌های مبتنی بر شواهد با تکیه به نقش عوامل اصلی و موثر از اصول پایه‌ای محسوب می‌شود.

به قلم : دکتر محمد جواد حسین زاده ، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

تحریریه زندگی آنلاین : در راستای توجه به سلامت جامعه در ابعاد جسمی و روانی، برنامه‌ریزی و سیاست‌های مبتنی بر شواهد با تکیه به نقش عوامل اصلی و موثر از اصول پایه‌ای محسوب می‌شود. در این خصوص نقش بی‌بدیل شیوه زندگی و عوامل مختلف تاثیر‌گذار بر آن حائز اهمیت فراوان است. در این مقوله نحوه دریافت مواد غذایی و تغذیه سالم از اجزای مهم و تفکیک‌ناپذیر محسوب می‌شود. با توجه به شواهد متقن، نقش مهم علم تغذیه در پیشگیری از بروز بیماری‌ها و کاهش عوارض در صورت ابتلای به بیماری‌ها به اثبات رسیده است. این موارد چه در مورد بیماری‌های واگیردار و چه در ابتلای به بیماری‌های غیر‌واگیر ثابت شده است. در جهانی زندگی می‌کنیم که قبل از پاندمی کرونا ابتلای به بیماری‌های عفونی و واگیر‌دار در مقابل بیماری‌های غیر واگیردار رنگ باخته بود که به یکباره پاندمی کووید 19 چهره جهان را تغییر داد. در این خصوص نحوه ابتلا در ابتدا و نقش سیستم دفاعی بدن در دفاع، تحمل و مقاومت در مقابل بیماری به گونه‌ای به وضعیت تغذیه‌ای افراد گره خورد که جدا از عوامل موثر دیگر که کم هم نیستند، نقش مهم سوء‌تغذیه در ابعاد مختلف چه به صورت افزایش دریافت و چه کاهش دریافت (در همه موارد از جمله دریافت انرژی و همچنین مواد مغذی به خصوص ریز‌مغذی‌ها) به وضوح مورد بحث و پایش قرار گرفت. این مقوله و افزایش مورتالیتی متعاقب سوء‌تغذیه زنگ خطری برای پرداختن بیشتر به هشدار‌های علم تغذیه چه در شرایط پایدار و چه با افزایش ریسک بیماری‌ها محسوب می‌شود.

بیشتربخوانید:

راهکارهای رژیم غذایی سالم و اقتصادی

یادآوری این نکته در مورد ابتلای به بیماری‌های غیر واگیر و نقش اساسی تغذیه که مدت‌ها به اثبات رسیده، خالی از لطف نیست. در شرایطی که سلامت جسم و روان به شکل مستقیم و غیر مستقیم با تغذیه سالم و دریافت متناسب مواد غذایی مرتبط است، جهان با فاجعه افزایش ابتلا به اضافه وزن، چاقی و عوارض ناشی از آن از جمله افزایش بروز بیماری‌هایی چون دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان دست و پنجه نرم می‌کند. چه کسی می‌تواند منکر نقش بی‌بدیل علم تغذیه و توجه به اصول پایه‌ای و زیربنایی آن در سلامت جامعه و کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها شود. این در شرایطی است که علاوه بر آگاهی‌بخشی مناسب به این اصول و رفتار متناسب در تقویت عادات غذایی سالم و دریافت مواد غذایی مورد نیاز و در یک کلام فرهنگ تغذیه‌ای ایده‌آل، سیاست‌های خاصی لازم است تا بتواند با تقویت بنیه اقتصادی خانوار، آنها را به این آگاهی پایبند قرار دهد. جدا از ذکر همه موارد در خصوص تقویت اصول سلامت تغذیه‌ای در جامعه، لزوم ورود علمی به تغذیه بیمارستانی و حمایت تغذیه‌ای افراد در شرایط ابتلا به بیماری به شکل قابل‌توجهی در سرعت بهبود بیماران و کاهش زمان بستری و همچنین کاهش عوارض ناشی از اعمال جراحی نقش‌آفرینی می‌کند. در جامعه‌ای که لزوم توجه به امنیت فکری و آرامش ذهنی و ایجاد امید در بهبود کیفیت زندگی تاثیر‌گذار است بایستی امنیت غذایی به عنوان یک اصل برای سلامت و زندگی مولد و کارآمد مورد توجه قرار گیرد. این مهم با پرداختن به توجه کامل به تغذیه سالم قبل از بارداری و در ادامه در دوران بارداری و دوران‌های مختلف زندگی ادامه می‌یابد تا به سنین بالاتر و در نهایت سلامت سالمندان منتج شود. اینجا است که بها دادن بیشتر به کارشناسان و متخصصین این رشته و توانمند‌سازی همزمان آنها از اولویت‌های اساسی محسوب می‌شود.

تعداد بازديد: 18 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز