فرارو - مطالعات امید به زندگی سال به سال جنبههای مختلفی را در بر میگیرد و امروز یک گروه از دانشمندان تلاش کردند تا با پیوند دادن موضوع امید به زندگی با رژیم غذایی معمول بزرگسالان امروزی، مدلی را برای محاسبه این تأثیرگذاری طراحی کنند. یافتههای این دانشمندان نشان میدهد که تغییر از یک رژیم غذایی معمول به یک رژیم غذایی سالمتر میتواند امید به زندگی در افراد بزرگ سال را حداقل ۱۰ سال افزایش دهد.
زندگی شهری امروزی سبب شده است تا اغلب بزرگسالان در سراسر جهان به نوعی رژیم غذایی روی بیاورند که علی رغم تفاوتها، به طور معمول از مقادیر بالایی چربیهای اشباع شده، غلات تصفیه شده و گوشت قرمز تشکیل میشود. روی آوردن به غذاهای آماده و فرآوری شده به علت کمبود وقت برای آشپزی، یکی از دلایل اصلی یکسانی رژیم غذایی در بزرگسالان امروزی به ویژه در مناطق شهری است. نکته قابل تأمل این است که حتی افرادی که در خانه آشپزی میکنند نیز در مقادیر قابل توجهی به همین چربیهای اشباع شده و غلات تصفیه شده وابسته هستند. این موضوع سبب شده تا این افراد در دراز مدت دچار عوارضی شوند که سلامتی آنها را در معرض خطر قرار میدهد.
در سطح جهانی، تخمین زده میشود که عوامل خطرزای رژیم غذایی سالانه منجر به ۱۱ میلیون مرگ و ۲۵۵ میلیون ناتوانی جسمانی میشود. بر همین اساس، محققان از متاآنالیزهای موجود و دادههای حاصل از مطالعه بار جهانی بیماریها برای ساخت مدلی استفاده کردند که تخمین فوری تأثیر طیفی از تغییرات رژیم غذایی بر امید به زندگی (LE) را ممکن میسازد. این مدل همچنین اکنون به عنوان یک ابزار آنلاین به نام محاسبه گر Food۴HealthyLife در دسترس عموم میباشد. نویسندگان این تحقیق میگویند: «درک پتانسیل سلامت گروههای غذایی مختلف میتواند افراد را قادر به دستیابی به دستاوردهای سلامتی قابل انجام و قابل توجه کند. ماشینحساب Food۴HealthyLife میتواند ابزار مفیدی برای پزشکان، سیاستگذاران و افراد عادی باشد تا تأثیر رژیمهای غذایی بر سلامتی را درک کنند.»
این تیم تحقیقاتی از دانشگاه برگن میگوید که تغییرات رژیم غذایی سالم در واقع برای افراد در هر سنی مفید است، اما هر چه زودتر این رژیم از گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده دور شود، در درازمدت تأثیرات بهتری بر سلامت فرد میگذارد. لارس فادنس، محقق ارشد این تیم میافزاید: «تحقیقات تاکنون فواید سلامتی مرتبط با گروههای غذایی جداگانه یا الگوهای رژیم غذایی خاص را نشان داده اند و اطلاعات محدودی در مورد تاثیر سایر تغییرات رژیم غذایی بر سلامتی داده اند. اما اکنون روش مدل سازی شده ما این شکاف را پر کرده است.»
نتایج این تحقیق نشان میدهد که اگر بزرگسالان جوان از رژیم غذایی سنتی خود دور شوند و شروع به خوردن گزینههای غذایی سالم تری کنند، بیش از یک دهه به امید به زندگی خود اضافه خواهند کرد. به طور خاص، از سن ۲۰ سالگی، زنان جوان با اجتناب از رژیم غذایی معمولی که به دلیل داشتن مقادیر بالای گوشت قرمز، چربیهای اشباع شده و غلات تصفیه شده معروف است، توانستند ۱۰.۷ سال امید به زندگی خود را افزایش دهند. در سمت دیگر، مردان جوان با ایجاد این تغییر رژیم غذایی، ۱۳ سال امید به زندگی خود را افزایش دادند.
این تیم دریافتند که خوردن حبوبات (مانند لوبیا و نخود) بیش از دو سال به زندگی بزرگسالان جوان میافزاید، در حالی که غلات کامل و آجیل نیز امید به زندگی را با مقادیر مشابه افزایش میدهند. مصرف کمتر گوشت قرمز نیز به این تغییر سالم کمک کرد و ۱.۶ سال به طول عمر زنان و ۱.۹ سال به میانگین امید به زندگی مردان اضافه کرد. زمانی که بزرگسالان گوشت فرآوری شده را در سنین پایین کنار گذاشتند، نتایج دقیقاً مشابه بود. برای افراد مسن، این مطالعه نشان میدهد که برای ایجاد یک تغییر مثبت هرگز دیر نیست. برای افراد بالای ۶۰ سال، تغییر از یک رژیم غذایی سنتی به یک رژیم غذایی سالم و بهینه، ۸ سال به طول عمر زنان و ۸.۸ سال به مردان اضافه میکند. در سن ۸۰ سالگی، هم مردان و هم زنان به طور متوسط ۳.۴ سال بیشتر از زندگی خود را به دست آوردند.