مهدی وجدی سیس
وقتی در هلند هستید مانند یك هلندی غذا بخورید.
هلند یك سنت كشاورزی غنی دارد و این در آشپزی آن هم نمود پیدا كرده است.
ماهی در آشپزی هلندی نقش مهمی دارد. چرا كه مردم هلند همیشه یك وابستگی به دریا داشتهاند و دوست دارند محصولات دریایی را روی میز غذای خود داشته باشند.
آشپزی هلند همچنین به وسیله دستورها و مواد اولیه آشپزی معرفی شده توسط مهاجرین هم تحت تاثیر قرار گرفته است.
به ویژه آشپزی اندونزی كه نشانههای خود را بر عادت غذایی هلند گذاشته است.
به طور میانگین مردم هلند به خوردن چه چیزی علاقه دارند؟
هلندیها به خوردن مواد شیرین علاقه دارند و بیشتر كتابهای آشپزی هلندی شامل حداقل یك قسمت در مورد میان وعده شیرین هستند.
مردم هلند عموماً 3 وعده غذایی در طول روز دارند كه یكی از آنها وعده گرم است.
در اینجا تلاش كردهایم كه نشان دهیم كه یك فرد هلندی معمولی در یك روز معمولی چه چیزهایی میخورد یا مینوشد.
اگرچه شامل همه جزئیات نیست اماتلاش شده است تا تنوع غذایی در آشپزی هلندی نشان داده شود.
آداب سفره در هلند
آداب سفره برای هلندیها مهم است و اگر كسی آنها را نادیده بگیرد، هلندیها ممكن است ناراحت شوند یا به آن شخص تذكر دهند.
- یكی از آن موارد این است كه باید همیشه منتظر بمانید تا همه بنشینند و بتوانند غذا بخورند و بعد شروع به غذا خوردن كنید.
مگر اینكه غذای بعضی از مهمانها دیرتر برسد و آنها بگویند كه مشكلی ندارند كه شما شروع به غذاخوردن كنید.
- ترك كردن میز در طول غذا خوردن بیادبی تلقی میشود اما اگر احتیاج به ترك میز داشتید، میتوانید با یك عذرخواهی این كار را انجام دهید.
- در طول كل وعده غذایی، چنگال وقتی استفاده میشود همیشه باید در دست چپ و چاقو یا قاشق در دست راست باشد.
چاقو بعد از بریدن گوشت یا ماهی نباید پایین گذاشته شود، بلكه هر دوی چاقو و چنگال باید همراه هم استفاده شوند.
قاشق برای خوردن سوپ یا دسر استفاده میشود و تمامی غذای دیگر با چاقو و چنگال خورده میشوند.
- در طول وعده غذایی بهتر است دستان خود را بالای میز نگه دارید.
- جای دستمال سفره روی دامن یا لباس شماست.
- ایجاد صدا در زمان جویدن مانند این است كه شخصی با دهان باز غذا بخورد (ملچ ملوچ كند و...) كه میتواند باعث آزار افرادی شود كه اطراف آنها هستند و این بیادبی تلقی میشود.
همان طوری كه غذای زیاد در دهان گذاشتن یا نوشیدن یا صحبت كردن هنگامی كه هنوز غذا در دهان است بیادبی تلقی میشود.
- زمانی كه غذا تمام میشود، چاقو و چنگال باید در كنار هم در موقعیت 3:15 بشقاب قرار بگیرند.
وعدههای غذایی در هلند
روز خود را با یك صبحانه سالم هلندی آغاز كنید. نان تازه با كره، مربا، پنیر، ژامپون یا حتی ممكن است بخواهید یك تكه از كیك صبحانه (ontbijtkoek) میل كنید.
آنها در هنگام صبحانه و ناهار از انواع نان با مقدار كمی گوشت، سیبزمینی و سبزیجات فصل استفاده میكنند.
هلندیهای خیلی زود همراه همه اعضای خانواده شام میخورند. سوپ حبوبات در بین مردم هلند بسیار مشهور است مانند سوپ لوبیا، سوپ نخودفرنگی و سوپ عدس.
بعد از شام اغلب یك دسر میوهای، كاستارد سرد یا ماست میل میشود.
چند غذای هلندی كه لازم است حداقل یك بار امتحان كنید.
Stamppot
یك پیشنهاد برای عصر زمستانی است كه یك غذای راحت هلندی است.
این بشقاب سنتی شامل پوره سیبزمینی و سایر سبزیجات است كه stamppot سنتی شامل تركیب متنوعی از كلم رنده شده و پخته شده با سركه، پیاز یا كلمپیچ است و معمولا همراه با یك سوسیس آبدار بزرگ سرو میشود.
Antbijtkoek
یك كیك خوشمزه زنجبیلی شامل دارچین، میخك و زنجبیل است به آن كیك صبحانه هم گفته میشود اگرچه میتوان آن را در هر ساعتی از روز میل كرد.
Kibbe ling
یك غذای معروف و خوشمزه هلندی است و معمولا همراه سس مایونز با طعم سیر و لیمو سرو میشود.
Poffertjes
یک غذا هلندی خوشمزه است که با پنکیک کرکی ساخته شده از مخمر و آرد گندم سیاه تهیه میکنند.
این مواد غذایی با استفاده از یک ظرف خاص با چند دندانههای کم عمق در پایین برای نگه داشتن خمیر و پنکیک کوچک خورده میشود.
یک غذا هلندی سنتی مصرفی در پاییز و زمستان که غرفه فروش میان وعده خوشمزه را میتوان در بازارهای در فضای باز و در بسیاری از گوشه و کنار خیابان پیدا کرد.
Bitterballen
تنقلات سرخ شده که همه جا در کافهها و بارها در سراسر هلند هستند.
این کره در یک پوشش خرده نان ترد شده با ترکیبی چسبناک از گوشت گاو خرد شده، آبگوشت گوشت گاو، آرد، کره، گیاهان و ادویهجات است.
معمولا این غذا همراه با سس خردل استفاده میشود. شمامیتوانید این غذا را در هر یکاز رستورانهای هلندی امتحان کنید.
البته اگر گیاهخوار هستید باید به رستورانهای خاصی برای سفارش این غذا مراجعه کنید.
Rookworst
سوسیس گوشت دودی خرد شده به همراه ادویه جات ترشی جات و نمک است و اغلب با ظروف مانند stamppot خورده میشود.
امروزه این سوسیسها درکارخانهها تولید میشوند ولی نوع اصلی آن در یک خانه دود با استفاده از تراشههای چوب تازه پخته میشود.
این غذا به طور گستردهای در بسیاری از سوپر مارکتها و قصابان در دسترس و به این عنوان در غذاهای هلندی بسیار رایج است.
Stroopwafels
بسیاری از هلندیها این غذا را دوست دارند و توصیه میکنند حداقل یک بار از آن استفاده کنید.
کوکی جویدنی خوشمزه، برای اولین بار در شهر جد در هلند در قرن 18 ساخته شده بود.
در واقع، تا 1870 تنها در جد ساخته میشد و حدود 100 نانوایی فروش آن را به عهده دارند.
این میان وعدههای شیرین یک کوکی وفل از دو لایه نازک از خمیر ساخته شده پر شده با شربتهای چسبنده در وسط است.
آنها را میتوان در بسته در هر فروشگاه مواد غذایی و نانوایی در هلند خریداری کرد.
این میان وعده با یک فنجان قهوه و یا چای بسیار دلچسب است.
کوکیها در اندازههای مختلف تولید میشوند ولی قطر رایج آنها به اندازه درب یک فنجان است.
Chocoladeletters
یک آب نبات هلندی ساخته شده از شکلات به فرم یک نامه است.
این شکلات یک خوراکی سرگرم کننده است که اغلب در زمان جشن سینترکلاس در هلند به فروش میرسد.
تاریخچه این شکلات به قرون وسطی میرسد که نامهها را از خمیر نان ایجاد میکردند.
به عنوان یک درمان سنتی غذایی هلندی برای کودکان ایجاد شد.
این پروسه در طول قرنها ادامه داشت تا در قرن 19 حروف از شکلات ساخته شد.
ممکن است به عنوان هدیه به دوستان، خانواده و یا کارمندان در طول شب سینترکلاس داده شود.
این شکلات به رنگ سفید، شیر یا شکلات تیره آمده است.
Drop
قطره کلمه هلندی برای شیرین بیان است.
هلند بالاترین مصرف سرانه شیرین بیان در جهان را دارد و هر فرد در هلند به طور متوسط بیش از 4 پوند (2000 گرم) در هر سال شیرین بیان میخورد.
DroPهادر همه فروشگاههای مشهور هلند به فروش میرسند و شما میتوانید از آنها استفاده کنید.