برلیانت بزرگمهر
در این ایام كه هموطنان عزیزمان از فرصت تعطیلات استفاده كرده و اوقات خود را به میهمانی یا در سفرهای نوروزی میگذرانند، یكی از شایعترین مشكلاتی كه معمولاً پس از بازگشت از سفر گریبانگیر مسافران میشود، افزایش وزن و چاقی است.
بلایی كه جهت برطرف كردن آن، زمانی طولانی و كوششی وافر مورد نیاز است، یا برخی دیگر از مسافران پس از بازگشت از تعطیلات نوروز مبتلا به افزایش فشار خون یا بالا رفتن چربیهای نامطلوب خون میشوند.
عوارضی مانند یبوست یا اختلالات گوارشی نیز از دیگر اختلالاتی است كه ممكن است گریبانگیر مسافران نوروزی بشود. علت آن چیست؟ و چگونه میتوان با این بلایایی كه پس از گذراندن دورانی خوش و پر از شادی زندگی را به كام هموطنان تلخ میكند مبارزه كرد؟
به جرأت میتوان گفت كه كلیه این عوارض كه گاه ناگوار و مشكلساز نیز خواهد شد، به علت شیوه غلط زندگی- و عمدتاً تغذیه نامناسب- در سفرهای نوروزی است. در اینجا به چند توصیه كلیدی جهت پیشگیری از عوارض فوقالذكر، و برخورداری از سلامت و شادابی هر چه بیشتر در سفرهای نوروزی، اشاره میكنیم. چه غذاهایی در ایام نوروز در رستورانها سفارش میدهید؟
نكته 1: از افراط در مصرف چلوكباب بپرهیزید
از افراط در مصرف چلوكباب كه یكی از لذیذترین و مشهورترین غذاهای ایرانی است، بپرهیزید، زیرا این غذای خوشمزه، غنی از پروتئین (از نوع حیوانی) است. همچنین حاوی مقدار قابل توجهی انرژی است و از منابع غنی كلسترول نیز محسوب میشود.
افراط در مصرف آن میتواند منجر به افزایش كلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون بشود. همچنین یكی از عوامل بروز افزایش وزن به علت پر كالری بودن است. ضمناً مصرف پروتئین زیاد ممكن است سبب افزایش اسید اوریك خون و نقرس شود.
نكته 2: آیا مصرف جوجهكباب و غذاهایی كه با نان خورده میشوند، مفید است؟
انواع كباب (با گوشت قرمز) و همچنین جوجهكباب، شنیتسل مرغ و سایر غذاهای تهیه شده با مرغ، از خوراكیهای خوشمزه و معمول، به خصوص در مسافرتها هستند. بسیاری از افراد تصور میكنند كه مصرف انواع كباب بسیار خوشمزهتر و آسانتر از سایر غذاها مانند كتلت، كوكو، خورشها و غیره است.
علاوه بر آن، چون این كبابها با نان میل میشوند، مفیدتر از غذاهای حاوی برنج میباشند. كبابهای تهیهشده با گوشت قرمز چون حاوی كلسترول بالا هستند، مصرف مداوم یا مقدار زیاد آنها (حتی در یك وعده غذایی) مفید نیست و موجب افزایش چربیهای خون، افزایش فشار خون و نهایتاً اختلالات قلبی- عروقی میشود.
ضمناً استفاده مكرر از گوشت قرمز و مرغ، میتواند موجب بروز نقرس شود. تصور نكنید كه چنانچه نان را جانشین برنج مینمایید، میتوانید در مصرف نان افراط نمایید، زیرا انواع نان هم از مواد پر كالری محسوب میشوند و چنانچه به مقدار زیاد و بیش از نیاز بدن مصرف شوند، منجر به بروز چاقی میشوند.
نكته 3: ماهی را در رستوران به صورت كباب شده و كم نمك استفاده كنید
ماهی را در رستوران به صورت كبابشده و كمنمك استفاده كنید. ماهی یكی از بهترین مواد خوراكی است كه از ارزش تغذیهای بالایی برخوردار است، به خصوص ماهی دریا علاوه بر آنكه از منابع بسیار خوب پروتئین با كیفیت بالا است، حاوی مقدار مناسبی ویتامینهای گروه B، فسفر و روی میباشد.
مهمترین خاصیت ماهی و محصولات دریایی، وجود اسیدهای چرب امگا - 3 در آنها است كه برای سلامت انسان نه تنها مفید، بلكه ضروریاست. ضمناً مقدار ید موجود در ماهی و محصولات دریایی بسیار بالا است و مصرف آن میتواند نیاز انسان را به این ماده معدنی مفید، برآورده كند.
با توجه به مطالب فوق، میتوان چلو ماهی را جزء غذاهای بسیار خوشمزه و مفید محسوب داشت، ولی از آنجایی كه در رستورانها معمولاً ماهی را بسیار طولانی و با روغن زیاد سرخ میكنند و به آن مقدار زیادی نمك اضافه مینمایند.
همچنین نظر به اینكه معمولاً برای سرخ كردن ماهی و سایر مواد خوراكی، روغن را چندین بار گرم و سرد میكنند یعنی پس از سرخ كردن هر ماده غذایی، روغن را دور نمیریزند و برای سرخ كردن مواد دیگر از آن استفاده میكنند، لذا معمولاً ماهیهای سرخكرده در رستورانها نه تنها مفید نیستند، بلكه زیانهای فراوانی نیز برای سلامت انسان در بردارند.
نكته 4: خورشهای خوشمزه شمالی حاوی سبزیجات متنوع و سودمند میباشند
مصرف انواع خورشهای شمالی، برای كسانی كه تعطیلات نوروز را در شمال كشورمان میگذرانند توصیه میشود. مواد اصلی این خورشها را معمولاً انواع سبزیهای تازه و بسیار متنوع شمالی تشكیل میدهد كه علاوه بر خوشمزه بودن، حاوی مواد مغذی بسیار مفیدی هستند كه در سلامت انسان تأثیر مهمی دارند...
برای خواندن بخش دوم- اگر در نوروز به رستوران میروید- اینجا كلیك كنید.