اهمیت وعده های غذایی
در چند شماره قبل مجله در مورد اهمیت صبحانه و تاثیر آن بر سلامت انسان صحبت شد و در این ارتباط، انواع صبحانه سنتی كشورمان مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله اهمیت مصرف ناهار و شام و لزوم مصرف این دو وعده غذایی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
برخی از افراد به دلیل گرفتاری و مشغله زیاد از خوردن ناهار امتناع و یا به غذایی مختصر و ناكافی اكتفا میكنند. بعضی دیگر به خاطر پیشگیری یا مقابله با افزایش وزن و چاقی، وعده ناهار را از برنامه غذایی خود حذف میكنند و عدهای دیگر بر این باورند كه صرف ناهار موجب خوابآلودگی و كاهش كارایی و نیز پری و احساس سنگینی در دستگاه گوارش میشود و به این علت از خوردن ناهار امتناع میورزند. توجه داشته باشیم كه كار و مشغله زیاد نباید بهانهای برای حذف وعده ناهار باشد و از این وعده مهم غذایی صرفنظر شود. با برنامهریزی دقیق و منظم میتوان وقت مناسبی را در روز به خوردن ناهار اختصاص داد و از خواص این وعده غذایی استفاده نمود.
كسانی كه برای پیشگیری از افزایش وزن و چاقی از مصرف ناهار امتناع میورزند چنانچه غذایی كمكالری و حاوی مواد مغذی برای خود تهیه كنند، در معرض چاقی قرار نخواهند گرفت و نیازهای تغذیهای خود را نیز به میزان لازم و كافی دریافت خواهند كرد.
افرادی كه پس از صرف ناهار احساس سنگینی و ناراحتی در دستگاه گوارش میكنند و یا دچار خوابآلودگی و رخوت و سستی میشوند، توجه داشته باشند كه مصرف غذاهای چرب و سرخكرده و موادی كه هضم مشكلی دارند، چون به مدت طولانی در معده میمانند و دیرهضم میشوند، ایجاد سنگینی و پری در دستگاه گوارش كرده و موجب خوابآلودگی و رخوت میگردند. همچنین، غذاهای شیرین كه در تهیه آنها قند و شكر به كار رفته است، قندشان به سرعت جذب خون میشود و احساس سیری زودهنگام به انسان دست میدهد و پس از مدت كوتاهی انسولین ترشح شده و قندخون كاهش مییابد و شخص احساس گرسنگی میكند. بنابراین، تركیب و مواد تشكیلدهنده غذا در تندرستی و احساس سلامت و شادابی شخص تاثیر مهمی دارد.
به خاطر داشته باشید كه وعده ناهار نیز مانند سایر وعدههای اصلی غذایی اهمیت زیادی دارد و نباید آن را از برنامه غذایی روزانه حذف نمود. حذف وعده ناهار به علت آنكه معده انسان به مدت طولانی خالی از غذا میماند، میتواند موجب افت قندخون شود و عوارضی از قبیل خستگی، احساس ضعف و سستی، عصبانیت و پرخاشگری، افسردگی، سردرد، سرگیجه و یكسری اختلالات دیگر ایجاد كند. از مضرات دیگر نخوردن ناهار آن است كه معمولا انسان به میانوعدههای چرب و شیرین و اكثرا فاقد ارزش تغذیهای پناه میبرد كه این فرم تغذیه علاوه بر آنكه قادر نیست نیازهای تغذیهای انسان را تامین نماید، انسان را به سوءتغذیه ناشی از پرخوری و مصرف مواد مضر مبتلا میكند. عدم مصرف ناهار به جز در ماه رمضان كه به علت روزهداری حذف میگردد،