دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
حدود 35 میلیون نفر در دنیا مبتلا به HIV هستند كه 90 درصد آنها در كشورهای آفریقایی و آمریكاییاند.
تمام افراد مبتلا به ویروس HIV به ایدز مبتلا نمیشوند. زمانی كه فرد به ایدز مبتلا میشود سیستم ایمنی به شدت ضعیف میشود و فرد به راحتی در معرض عفونتهای كشنده قرار میگیرد.
علائم ایدز
بعد از مواجهه با ویروس فرد دچار تب میشود كه برای چند هفته ادامه مییابد. بعد از آن فرد ممكن است تا 10 سال و یا بیشتر علامتی نداشته باشد.
گاه بعد از اولین مواجهه به HIV فرد علاوه بر تب دچار اسهال و كاهش وزن نیز میشود.
سایر علائم احتمالی عبارتند از عفونتهای تكرار شونده، سرطان و اختلالات سیستم عصبی نظیر دمانس. تشخیص ایدز وابسته به وجود شرایط خاصی نظیر تومورهای بدخیم آبی و قرمز پوستی ساركومای Kaposi است.
برخی افراد مبتلا به ایدز میتوانند سالها بدون مشكل زندگی كنند.
درمانهای رایج در ایدز
داروهای ضد رتروویروس نخستین روش درمان HIV هستند. این داروها دو آنزیم ضروری برای تكثیر HIV را مهار میكنند.
گرچه این داروها فرد مبتلا را درمان قطعی نمیكنند. اما زندگی مبتلایان به HIV را طولانی میكنند. برای جلوگیری از مقاوم شدن ویروس به دارو معمولا چند دارو همزمان به فرد مبتلا داده میشود.
مواد غذایی مفید در ایدز
حمایت تغذیهای مورد نیاز این بیماران به شدت پیشرفت ویروس در بدن بستگی دارد.
هدف اصلی در این افراد تامین برنامه غذایی است كه بتواند به عملكرد سیستم ایمنی كمك كند.
مبتلایان قبل از اجرای هر نوع رژیمی باید با متخصص تغذیه مشورت كنند.
پروتئین و ایدز
ماهی، گوشت قرمز، ماكیان، دانهها، مغز دانهها، حبوبات، شیر، پنیر و سایر فرآوردههای لبنی حاوی پروتئین هستند كه به پیشگیری از كاهش وزن كمك میكند.
در زمان ابتلا به این بیماری باید دریافت پروتئین را در سطح بالایی حفظ نمود.
غلات و ایدز
نانها، سیبزمینی، پاستا، برنج، جو، چاودار، گندم و سایر غلات به دریافت كالری كافی و ویتامین B و مواد معدنی مورد نیاز كمك میكنند.
میوه ها و سبزیجات و ایدز
میوهها و سبزیجات باید در تنوع بالا مصرف شوند تا طیف وسیعی از ویتامینها، مواد معدنی و فیتونوترینتهای مورد نیاز عملكرد سلولهای سیستم ایمنی تأمین شوند.
اسیدهای چرب ضروری و ایدز
ماهی روغنی، دانهها و مغزدانهها حاوی اسیدهای چرب ضروریاند كه به مبارزه با برخی عفونتها كمك میكند.
غذاهای نرم و ایدز
شیر، ماست، سوپها و سایر غذاهای نرمی كه به راحتی بلعیده میشوند برای افراد مبتلا به زخمهای دهانی مناسب است.
مایعات و ایدز
نوشیدن مكرر مایعات برای رفع خشكی دهان ناشی از برفك دهانی موثر است.
غذای بودار و ایدز
غذاهای بودار به تحریك حس چشایی در افرادی كه دچار برفك دهان هستند كمك میكند.
نوشیدنیها و میان وعدههای مغذی انتخابهای مناسبی برای افرادی كه دچار افزایش متابولیسم به دنبال عفونت شدهاند میباشند.
نوشیدنی و ایدز
نوشیدنیهای ایزوتونیك برای افرادی كه در شب تعریق زیاد دارند و آب و نمك زیادی دفع میكنند مناسب است.
مواد غذایی كه باید در ایدز پرهیز شوند
در این افراد رژیم غذایی سالم و متعادل كه طیف وسیعی از مواد مغذی را در بر داشته باشد باید توسط متخصص تغذیه تنظیم شود.
غذاهایی كه ارزش غذایی پایینی دارند باید با مواد غذایی با ارزش تغذیهای بالا جایگزین شوند.
غذاهایی كه میتوانند باعث تشدید برخی علائم در مبتلایان به ایدز شوند عبارتند از:
كیك برنج، غذاهای سرخ شده و چرب، سسها، خامهها و غذاهای ادویهدار میتوانند باعث حالت تهوع و استفراغ شوند.
غذاهای شور، اسیدی و ادویهدار باید در افرادی كه زخم دهان دارند پرهیز شوند.
غذاهای داغ در افرادی كه دچار تغییر چشایی شدهاند باید حذف شوند.
سایر اقدامات
- مكملهایی كه حاوی مقادیر مورد نیاز روزانه ویتامینها و مواد مغذیاند.
- اسپریهای بزاق مصنوعی كه به رفع خشكی دهان و لبها كمك میكنند.
- مكملهای انرژیزا برای افرادی كه مشكل بلع دارند.
- وعدههای غذایی كوچك و كمحجم و داروهای ضد تهوع در افرادی كه تهوع و استفراغ دارند.