دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
زخم پپتیك هنگامی كه پوششهای محافظتی موجود در غشاء مجرای گوارشی محافظت لازم را در برابر مایعات هضمی نداشته باشند ایجاد میشود.
این زخمها ممكن است به واسطه اثرات مخرب آسپرین و یا باكتری هلیكوباكتر پیلوری ایجاد شوند.
علائم زخم پپتیک
این علائم شامل احساس ناراحتی و درد در قسمت فوقانی شكم، تهوع و كاهش وزن است.
درمانهای رایج زخم پپتیک
ممكن است علائم با مصرف آنتیبیوتیك و یا داروهای كاهنده اسید و پپسین بهبود یابند.
مواد غذایی مفید برای زخم پپتیک
بتا کاروتن و زخم پپتیک
هویج، فلفل قرمز، زردآلو منابع غنی بتاكاروتن هستند كه به التیام دیواره معده كمك میكند.
ویتامین C و زخم پپتیک
مركبات و فلفل منبع غنی ویتامین C هستند كه مجرای گوارشی را نسبت به تخریب بیشتر محافظت میكند.
پروتئین و زخم پپتیک
گوشت قرمز و غلات كامل بخاطر محتوی پروتئینی خوب به فرایند ترمیم كمك میكنند.
چربیهای سالم و زخم پپتیک
ماهی روغنی، مغز دانهها و دانهها حاوی اسید چرب ضروریاند كه میتواند مجرای گوارشی را محافظت كند.
ویتامین B6 و زخم پپتیک
گوشت، شیر و سیبزمینی حاوی ویتامین B6 هستند كه در برخی مبتلایان به زخم پپتیك سطح آن پایین است.
ویتامین E و زخم پپتیک
مغز دانهها، دانهها، تخممرغ، غلات كامل، آواكادو، سبزیجات برگی سبز رنگ حاوی ویتامین E هستند كه برای ترمیم پوششهای داخلی دستگاه گوارش لازم است.
مواد غذایی كه باید در زخم پپتیک پرهیز شوند
غذاهای سرخ شده، الكل، قهوه، چای و كره باعث تولید بیش از حد اسید معده میشوند.
ترشیجات، فلفل سیاه، ادویهها و خردل باعث تحریك پوشش داخلی دستگاه گوارش میشوند.
شیر میتواند به طور موقت ترشح اسید را خنثی كند ولی متعاقبا باعث افزایش سطح اسیدیته میشود.
نمك، سس سویا در مقادیر زیاد باعث افزایش خطر بروز زخم پپتیك میشوند.
سایر اقدامات
مصرف منظم وعدههای غذایی در حجمهای كوچك باعث كاهش تولید اسید و خطر زخم پپتیك میشود.
ترك سیگار در كاهش تولید اسید معده موثر است.