بنابراین توصیه میشود مردان و زنان مقادیر توصیه شده کلسیم روزانه را از طریق منابع غذایی تأمین کنند. مقدار توصیه شده کلسیم روزانه 1000 میلیگرم در افراد سنین 50-19 سال و 1200 میلیگرم در افراد بالای 50 سال است.
لبنیات منبع مناسب کلسیم است. کلسیم همچنین در سبزیجات برگدار وجود دارد. افرادی که برای تأمین کلسیم از لبنیات استفاده میکنند باید برای کاهش مصرف چربیهای اشباع شده از لبنیات کم چرب یا بدون چربی استفاده کنند.
آیا خوردن ماهی در مقابل سرطان اثر محافظتی دارد؟
ماهی یک منبع غنی از اسیدهای چرب امگا3 است. مطالعات حیوانی نشان میدهد که این اسیدهای چرب از بروز سرطان جلوگیری کرده یا رشد آن را کندتر میکند.
ولی شواهد اندکی در تأثیر آنها در انسان وجود دارد. با اینکه مصرف ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا3، موجب کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی میشود، برخی انواع ماهیها (خصوصاً ماهیهای بزرگ) ممکن است حاوی مقادیر زیادی جیوه، پلیکلرین بیفنیل (PCBs)، دیوکسین و سایر آلودهکنندههای محیطی باشد.
زنان باردار، زنان شیرده و کودکان نباید از این نوع ماهیها استفاده کنند.
مطالعات تاکنون فواید مصرف مکملهای امگا3 و روغن ماهی را همانند خوردن خود ماهی نشان نداده است.
آیا کلسترول رژیم غذایی شانس بروز سرطان را افزایش میدهد؟
کلسترول موجود در رژیم غذایی منحصراً منشاء حیوانی دارد (گوشت، لبنیات، تخممرغ چربی حیوانی مانند کره). با اینکه برخی از این مواد غذایی (مثلاً گوشت قرمز و فرآوری شده) با افزایش خطر برخی از سرطانها مربوط است، در حال حاضر شواهدی وجود ندارد که این افزایش خطر بروز سرطان با کلسترول مرتبط باشد.
پایین آوردن کلسترول خون موجب کاهش خطر بروز بیماری قلبی میشود ولی شواهدی از تأثیر کاهش کلسترول خون با کاهش خطر سرطان وجود ندارد.
آیا نوشیدن قهوه موجب سرطان میشود؟
مصرف قهوه میتواند علائم تودههای فیبروسیستیک سینه (نوعی ضایعه خوشخیم سینه) را بدتر کند ولی شواهدی از ارتباط مصرف قهوه با خطر سرطان سینه یا سایر انواع سرطان وجود ندارد. ارتباط بین مصرف قهوه با سرطان پانکراس که در گذشته توجه زیادی به آن میشد، در مطالعات جدید تأیید نشده است. لذا هیچگونه ارتباط مشخصی بین نوشیدن قهوه و بروز سرطان وجود ندارد.
آیا فلوراید منجر به بروز سرطان میشود؟
مطالعات زیادی در رابطه با تأثیر فلوراید بهعنوان درمان ضایعات دندانی یا فلوراید اضافه شده به خمیردندان، آب شهری یا غذاها و خطر بروز سرطان انجام شده است. بهنظر نمیرسد فلوراید باعث افزایش خطر سرطان گردد.
فولات چیست و آیا میتواند از بروز سرطان جلوگیری کند؟
فولات نوعی ویتامین B است که در انواعی از سبزیجات، میوهها، حبوبات و غلات کامل وجود دارد. مصرف کم فولات باعث افزایش خطر سرطان کولون، رکتوم و سینه میشود. شواهد اخیر نشان میدهد برای کاهش خطر سرطان، فولات باید از طریق مصرف سبزیجات، میوهها و غلات تکمیل شده تأمین گردد.
آیا مصرف مواد غذایی چرب، خطر بروز سرطان را کاهش میدهد؟
شواهد کمی وجود دارد که مقدار کلی چربی مصرفی فرد در خطر بروز سرطان تأثیر بگذارد. اما غذاهای حاوی چربی زیاد پرکالری بوده و موجب چاقی میشود که خود با افزایش خطر بروز انواعی از سرطانها مرتبط است. شواهدی وجود دارد که انواع خاصی از چربیها مانند چربیهای اشباع شده ممکن است شانس بروزسرطان را بیشتر کند.
درباره رابطه بین سایر انواع چربیها (اسیدهای چرب امگا3 که در ماهی یافت میشود) و اسیدهای چرب غیر اشباع (روغن زیتون و کانولا) و کاهش خطر سرطان شواهد اندکی وجود دارد.
فیبر غذایی چیست، و آیا میتواند در پیشگیری از سرطان مؤثر باشد؟
فیبرهای غذایی شامل تعداد زیادی از کربوهیدراتهای گیاهی است که توسط انسان قابل هضم نیستند. انواع فیبرها شامل فیبرهای محلول و نامحلول است. فیبرها موجب کاهش کلسترول خون و کاهش بروز بیماریهای قلبی میشوند. حبوبات، سبزیجات، غلات کامل و میوهها منبع خوبی از فیبرها هستند. رابطه بین مصرف فیبرها و کاهش خطر بروز سرطان ضعیف است ولی کماکان مصرف فیبرها توصیه میشود.
این غذاها معمولاً حاوی مواد مغذی دیگری است که شانس سرطان را کاهش داده و فواید سلامتی زیادی دارد.
برای خواندن بخش اول- رابطه رژیم غذایی و سرطان- اینجا کلیک کنید.