اسیدهای چرب امگا 6، چربیهای التهابزا
برخلاف اسیدهای چرب امگا 3، اسیدهای چرب امگا 6 ممكن است موجب افزایش التهاب، اسپاسم و انقباض عروقی، افزایش ترومبوز و انعقاد خون گردند. استرس اکسیداتیو و متعاقب آن حالت التهابی ایجاد شده طی ورزش با مصرف اسیدهای چرب امگا 6 تشدید میشود.
منابع امگا6
منابع عمدهای که برای اسیدهای چرب امگا-6 میتوان برشمرد عبارتند از: اغلب روغنهای گیاهی مورد استفاده در پخت و پز نظیر آفتابگردان، سویا و پنبه دانه.
بهترین نسبت امگا3 و امگا6
مقدار دریافت اسیدچرب امگا 6، 10 برابر بیشتر از اسیدچرب امگا 3 میباشد. همانطور که ذکر گردید اسیدهای چرب امگا6 و امگا 3 قویا با التهاب در رابطه هستند. بدیهی است که در یک رژیم غذایی سالم برای ورزشکاران باید به این دو اسیدچرب غیر اشباع توجه ویژهای نمود. مطالعات متعددی نشان دادهاند به منظور کاهش و کنترل التهاب در ورزشکاران و تسریع بازسازی عضلانی پس از ورزش باید نسبت دریافت اسیدهای چرب امگا 3 را افزایش و در مقابل دریافت امگا 6 را کاهش داد.
بهترین نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3، نسبت 1:2 میباشد. برای اکثر ورزشکاران بخصوص آنان که در فاز بازسازیاند، راهنمای کلی مصرف امگا3 (EPA, DHA) 1 تا 2 گرم در روز است. این مقدار اسیدچرب امگا3 علاوه بر افزایش بازتوانی، باعث ترشح مواد ضد التهابی از سلولها و کاهش برونشیت ناشی از ورزش میشود.
نسبت مناسب EPA به DHA نیز 1:2 است. بنابراین بهتر است ورزشکاران مصرف ماهیهایی نظیر سالمون، تن و منابع گیاهی امگا3 را افزایش دهند تا به تعادل مناسبی از اسیدهای چرب غیر اشباع دست یافته و از دردها و عوارض نامطلوب تمرینهای ورزشی پیشگیری كنند و یا از شدت آن بکاهند. بدلیل اینکه اسیدهای چرب امگا 3، غیر اشباع بوده و به شدت مستعد اکسیداسیون هستند، به منظور بهبود اثربخشی اسیدهای چرب امگا 3، بهتر است مصرف آن با مصرف مکملهای آنتیاکسیدان محلول در چربی نظیر ویتامین E همراه شود.
برای خواندن بخش اول -امگا3، امگا6 و ايمنی ورزشكاران- اینجا کلیک کنید.