مراقبت از پاها در طی مسافرت
قبل از سوار شدن به هواپیما کمی پیاده روی کنید. سعی کنید در طول مسافرت در یک جای آزاد و راحت بنشینید. برای جلوگیری از ایجاد لخته در پاها، طی مسافرت در هر ساعت حداقل چند دقیقه قدم بزنید. هنگام نشستن می توانید از ورزشهای کششی پاها و همچنین حرکات چرخشی مچ پا و انگشتان استفاده کنید.
این حرکات به افزایش جریان خون در پا کمک میکنند. در صورتی که خون رسانی به پاها خوب بوده و مشکل خاصی ندارید، کافی است فقط به صورت روزانه پاهایتان را وارسی کنید. اگر قصد دارید برای مسافرت کفش جدیدی بخرید، دقت كنید که کاملاً راحت و اندازه باشد و قبل از شروع مسافرت آن را امتحان کنید.
از پابرهنه راه رفتن بپرهیزید. در کنار دریا از دمپایی پلاستیکی استفاده کنید و در هنگام شنا جورابهای مخصوص شنا بپوشید. از ایجاد آفتاب سوختگی به ویژه در پا جلوگیری کنید. اگر پاهایتان اختلال خون رسانی داشته یا بیحس است، علاوه بر رعایت نکات فوق، به خاطر داشته باشید که:
اگر پوستتان خشک است، از کرم مرطوب کننده استفاده کنید؛ به پاشنه پاها دقت خاصی داشته باشید.
اگر پاهایتان زیاد عرق میکند، با دستمال یا پنبه آنها را خشک کنید؛ بعد از شنا نیز پاها را خشک كنید (به ویژه لای انگشتان).
هر روز پاهایتان را از نظر وجود زخم، تورم یا تغییر رنگ معاینه کنید. در صورت بروز هر مشکلی به پزشک مراجعه نمایید. هر تاول کوچک، بریدگی یا خراشیدگی را با ماده ضد عفونی کننده تمیز و پانسمان کنید. اگر در آب و هوای سرد قرار گرفتید و اشکال خون رسانی یا بی حسی در پا پیدا کردید، حتماً مراقب یخزدگی باشید.
بیمار شدن حین مسافرت
معمولاً مسافران در معرض ابتلا به بیماریهای مختلف، از جمله بیماریهای عفونی هستند. در بیماران مبتلا به دیابت، بروز عفونت میتواند منجر به افزایش قند خون گردد؛ به حدی که باعث کاهش هوشیاری شود. به منظور پیشگیری از بروز این مشکلات بیشتر مراقب باشید و بهداشت را رعایت نمایید.
اگر بیماری شما بیش از یكی دو روز طول کشید یا همراه با استفراغ و اسهال بود، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
طی دوره بیماری به هیچ وجه نباید مصرف انسولین یا قرص را قطع نمایید. در صورت بیاشتهایی و یا استفراغ، مواد غذایی را به صورت مایعاتی مانند سوپ، آبمیوه، یا شیر میل کنید تا دچار کاهش قند خون نشوید. برای جلوگیری از اتلاف آب بدن مقدار فراوانی مایعات بدون قند بنوشید.
از پزشکتان درباره راههای درمان تهوع و استفراغ، اسهال و عفونتهای قارچی و میکروبی بپرسید تا در صورتی که مبتلا به این بیماریها شدید و دسترسی به امکانات درمانی نداشتید، آنها را به كار بندید.
در مسافرت به دیگر کشورها چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد؟
سفر به کشورهای شمال یا جنوب ایران (از جمله عربستان) مشکل خاصی ایجاد نمیکند، اما در سفر به شرق یا غرب به دلیل تغییر ساعات روز، در صورت لزوم باید نحوه مصرف انسولین و قرص تغییر یابد. در صورتی که اختلاف ساعت کشور مقصد با کشور خودمان کمتر از دو ساعت باشد (کشورهای همسایه، کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان و ...) نیاز به تغییر خاصی نیست.
در مسافرت به شرق، روز کوتاهتر میشود و مقدار انسولین یا قرص و کربوهیدرات مورد نیاز کاهش مییابد. در مسافرت به غرب، روز طولانیتر میشود و ممکن است به وعده غذای اضافی و انسولین یا قرص بیشتری نیاز باشد. در مورد تغییر میزان انسولین و رژیم غذایی خود حتماً با پزشک مشورت کنید.
در مسافرت به کشورهای خارجی باید بیاموزید که چگونه به زبان آنها بگویید: «من دیابت دارم» و «لطفاً به من قند بدهید». در کشورهای مختلف ممکن است انواع انسولین با نامها و قدرتهای متفاوت عرضه شوند. در هنگام استفاده به نوع انسولین و قدرت آن دقت كرده و در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
برای خواندن بخش اول - دیابتی ها اگر به مسافرت می روند - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم - دیابتی ها اگر به مسافرت می روند - اینجا کلیک کنید.