دکتر محبوبه سادات حسینی؛ فوق تخصص غدد
آمادگی جهت مسافرت
بیمار دیابتی باید قبل از سفر از پزشک معالج خود دو نامه درخواست کند:
1. برای مأموران امنیتی: مبنی بر اینکه مبتلا به دیابت هستند و باید سرنگ، قلم مخصوص تزریق انسولین و سوزن حمل کنند.
2. برای پزشک: نشان دهنده نوع دیابت، نوع دارو یا انسولین مورد مصرف و مقدار مصرف و نیز حساسیتها و واکنشهای بیمار نسبت به داروست.
اصل این برنامهها را باید در جای مطمئن نزد خود نگه دارید و چندین رونوشت از آنها نیز همراه خود داشته باشید.
وسایل مورد نیاز دیابتیها هنگام سفر چیست؟
انسولین مورد نیاز و قرص مصرفی برای تمام مدت سفر، سرنگهای تزریقی انسولین، گلوکومتر و تیغ مخصوص آن، نوارهای آزمایش، قند حبهای، بیسکویت، آبمیوه برای جلوگیری از کاهش احتمالی قند خون و میان وعدههای مناسب برای چند روز ماننده میوه، ساندویچهای کوچک و دیگر داروهای مصرفی را همراه داشته باشند.
همچنین توصیه میشود که همیشه مقداری انسولین و قرص را به صورت اضافی در جای جداگانه با خود ببرند تا در صورت گم شدن سایر وسایل دچار مشکل نشوند. اگر معمولا طی سفر دچار تهوع و استفراغ ناشی از مسافرت می شوید، از پزشک خود بخواهید تا داروهای لازم را برایتان تجویز کند.
در صورتی که بیمار دیابتی دارو مصرف میکند، کلیه داروهای مصرفی، همچنین نام، شماره تلفن، آدرس و فاکس دکتر معالج را به همراه داشته باشد. بهتر است انسولین و دیگر داروها در جعبه خودشان بمانند و آنها را از جعبه در نیاورید، چون در آنها بهتر و مطمئنتر میمانند.
برخی از بیماران دیابتی ناچارند در سفر، انسولین با خودشان ببرند. نگهداری از انسولین در سفر چه ملزوماتی دارد؟
انسولین را تا یک ماه در دمای طبیعی اتاق میتوان نگهداری کرد. از این رو در سفر به مناطق معتدل نیازی به نگهداری آن در یخچال نیست؛ اما طی مسافرت مراقب باشید که شیشه انسولین در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. همچنین از قرار دادن آن پشت شیشه عقب خودرو یا کنار پنجره آفتابگیر خودداری كرده و انسولین را در تاریکی نگهداری کنید.
انسولین در اثر حرارت زیاد یا یخ زدن صدمه میبینید؛ به همین علت نباید در قسمت جایخی یخچال قرار داده شود. دقت کنید که انسولین کریستال یا نوع شفاف، در صورت فاسد شدن کدر میشود. نوع شیری رنگ آن یعنی «ان، پی، اچ» نیز یکنواختی خود را از دست میدهد و به صورت دانه دانه به دیوار شیشه میچسبد.
اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گرفته باشد، تغییر رنگ داده و قهوهای میشود که در این موارد نباید از آن استفاده كرد. یک نکته مهم دیگر اینکه طی سفر بهتر است انسولین را در کیف دستی خود حمل کنید، نه در چمدانی که به قسمت بار میسپارید. این نکته به ویژه در مسافرت با هواپیما اهمیت دارد، زیرا در ارتفاع بالا ممکن است انسولین در قسمت بار هواپیما یخ بزند.
نكات مهم
دیابتیها چه نکاتی را باید درباره تغذیه و ورزش در سفر رعایت کنند؟
ورزش یا افزایش فعالیتها طی سفر ممکن است سبب کاهش قند خون شود. از سوی دیگر، تنش و استرس، نشستن طولانی و نداشتن فعالیت در مسافرت ممکن است موجب افزایش قند خون شود؛ بنابراین قند خونتان را با فواصل کمتری آزمایش کنید.
مقادیر زیادی از غذاهای حاوی کربوهیدرات را به صورت بستهبندی در کیف دستی خود داشته باشید؛ به گونهای که به راحتی در دسترس باشد. به یاد داشته باشید که همیشه مسافرت طبق برنامه پیش نمیرود. ممکن است ساعتها در ترافیک بمانید یا دچار مشکلات پیشبینی نشدهای در جاده شوید و یا قطار، کشتی یا هواپیمای شما تاخیر داشته باشد و یا مغازه یا رستورانی مناسب پیدا نکنید.
بنابراین هر چه میانوعدههای مناسب با خود بردارید، کمتر دچار عارضه خواهید شد. درباره نوشیدنیها نیز پیشنهاد میشود که از مصرف نوشیدنیهای شیرینشده جز در مواقع افت قند، خودداری شود و همچنین در مسافرت با کشتی یا هواپیما بهتر است از غذاهای معمولی استفاده نکنید و غذای دیابتی درخواست کنید؛ زیرا غذای معمولی اغلب مناسب نیست، در حالی که غذای دیابتی ممکن است کربوهیدرات کمی داشته باشد...
برای خواندن بخش دوم - دیابتی ها اگر به مسافرت می روند - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- دیابتی ها اگر به مسافرت می روند - اینجا کلیک کنید.