مثالهایی از غذاهای صالح الكیموس
نان گندم که از گندم خوب، بدنبال تخمیر مناسب خمیر و با پخت صحیح تهیه شده باشد.
گوشت خوب مانند گوشت گوسفند، بره (حدوداً 6 ماهه)، گوساله (زیر یكسال)، بزغاله، بچه شتر، كبك، پرندگان كوچك، مرغ جوان رشد كرده در طبیعت.
میوهها و سبزیهایی مانند سیب شیرین، انار، انگور، انجیر، شغلم و كاهو
تخممرغ و پنیر تازه از شیر تازه
مثالهایی از غذاهای فاسد الكیموس
غذاهای سریع حاضری: مهمترین غذاهای فاسد الكیموس، فستفودها هستند كه متاسفانه امروزه زیاد مصرف میشوند. باید دانست با مصرف یک وعده از آنها، تركیب طبیعی خون تا حدی به هم خورده و بعد از مدتی (چندین ساعت یا چند روز) به حالت قبل برمیگردد، اما اگر مصرف آن تكرار شود تركیب و تناسب خون به تدریج بیشتر از حالت طبیعی فاصله گرفته که ممکن است در آزمایشات خون هم مشخص شود (در طولانی مدت).
لذا مواد زائد همچون چربیها (کلسترول، تریگلیسرید و LDL)، اسید اوریک، اوره، قند زائد و ... در خون افزایش مییابند، فرد دچار افزایش تجمع مواد زائد در بدن، فقدان انرژی، خراب شدن پوست و... میشود و به دلیل نرسیدن خون خوب به سلولها، امكان بروز انواع بیماریها و مشكلات از قبیل كیست تخمدان یا فیبروم رحم، كبد چرب، خستگی مزمن، ضعف روحی روانی، ریزش مو، خالها و لكهای پوستی، مات و كدر یا چروك شدن پوست و ... وجود دارد.
نان فطیر و كلا نانی كه خوب تخمیر نشده و ورنیامده و مایه خمیر به آن اضافه نشده و پخت آن هم خوب نبوده.
گوشتهای گاو و کبوتر.
جگر سفید (پفی).
ترب، پیاز، خردل، فلفل، بادمجان، كلم و چغندر.
تمام افراد و مخصوصاً افرادی كه دچار ضعف و بیماری هستند باید حتی المقدور از خوردن غذاهای فاسد الكیموس پرهیز نمایند.
از نظر میزان غذائیت، خوردنی ها به سه دسته کثیرالغذا، قلیل الغذا و متوسط الغذا تقسیم می شوند.
میزان غذائیت یعنی بعد از هضم غذا، چقدر انرژی برای بدن تولید میشود و به چه میزان باعث رشد بدن و افزایش تعداد سلولهای آن میشود.
1- كثیرالغذا (غذاهای با غذائیت زیاد): به غذاهایی گفته میشود كه اصطلاحاً مقدار خون یا خلط دم زیادی تولید میكنند. بدیهی است افرادی كه به انرژی زیادی نیاز دارند (مانند افرادی كه فعالیت بدنی زیادی دارند از قبیل كارگران و ورزشكاران یا افرادی كه در مرحله رشد هستند مانند كودكان و نوجوانان، و یا افرادی كه میخواهند چاق شوند)، میتوانند از غذاهای كثیرالغذا بیشتر استفاده كنند.
2- قلیلالغذا (غذاهای با غذائیت كم): این غذاها اصطلاحاً شكم پركن هستند ولی چیزی به بدن اضافه نمیكنند و باعث رشد و چاقی نمیشوند و به این ترتیب به آنها مزوّرِه یا غذانما گفته میشود (گویی سیستم بدن را گول میزنند!). افرادی كه نیاز به انرژی زیاد ندارند، به اضافه وزن مبتلا بوده و میخواهند لاغر شوند، باید از غذاهای قلیلالغذا استفاده كنند.
3- متوسطالغذا: این غذاها حد بین غذاهای كثیرالغذا و قلیلالغذا هستند.
مثالهایی از غذاهای كثیرالغذا
نان گندم، جو، برنج، حبوبات (مانند نخود و لوبیا)
گوشتها مخصوصاً انواع قرمز (گاو، گوسفند چاق و بز)، کبک و مرغ چاق، دل و جگر كه معمولا به صورت كبابی مصرف میشوند.
تخم پرندگان مثل تخممرغ، بلدرچین، بوقلمون و شترمرغ
دانههای مغزهای مقوی مثل بادام، بادامزمینی و پسته.
مثالهایی از غذاهای قلیلالغذا
آشها و سوپهای رقیق
سبزیجات و میوههایی مانند شلغم، كاهو، بادمجان، زردک، ترب و انار.
ادویهجات و چاشنیها
گوشتهای خشک و غذاهای مانده (قدید)
ماست، دوغ و پنیر (لبنیات بهجز شیر، غذائیت كمی دارند، مخصوصاً اگر رقیق و چربی گرفته باشند).
نكته پایانی
با توجه به مطالب گفته شده هر خوردنی را میتوان در یكی از این گروه ها قرار داد. كلاً خوردنیها با توجه به آنچه گفته شد از نظر هضم و كیفیت خون تولیدی و غذائیت به 18 دسته (3×2×3) تقسیم میشوند.
بدیهی است از آنجا كه انسانها از نظر خصوصیات جسمی، سن، شرایط، جثه، فعالیت بدنی و میزان قدرت و قوای بدنی با هم متفاوت هستند، حتی یك انسان در طول عمر خود نباید فقط از یك جور غذا استفاده كند، زیرا ممكن است مثلاً در مرحلهای از زندگی مشغول ورزشهای حرفهای باشد و در مرحله دیگر ورزش را كنار بگذارد، بنابراین غذای او نیز باید متفاوت باشد.
در سنین و فصول مختلف نیز باید این موضوع را در نظر گرفت، مثلاً اگر در زمستان از غذاهای كثیرالغذا به میزان نسبتا زیادی استفاده شود، خوب است، ولی در تابستان كمتر باید از این غذاها استفاده نمود، در نتیجه هر فردی باید دقت كند كه در چه وضعیتی قرار دارد و با توجه به شرایط همان زمان، نوع غذای خود را از میان 18 دسته گفته شده انتخاب كند.
برای خواندن بخش اول- انواع خوردنیها در طب سنتی و طبقهبندی آنها- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم- انواع خوردنیها در طب سنتی و طبقهبندی آنها- اینجا کلیک کنید.