دكتر سـید مهدی میرغضنفری؛ رئیس هیأت موسس انجمن تحقیقات طب سنتی ایران، عضو هیات علمی ومدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشكی ارتش
در احادیث پیامبر خدا (ص) فرمودهاند گلابی قلب را زنده میسازد. امام علی(ع) نیز فرمودهاند: گلابی قلب را جلا میدهد و دردهای درون را تسکین میبخشد. در کتاب کافی نیز مشابه این حدیث از امام صادق (ع) ذکر شده است.
در همین کتاب از امام صادق(ع) نقل شده است كه گلابی معده را میپالاید و تقویت میکند و با به در خواص همگون است؛ خوردنش در میانه روز مفیدتر است (در معده چیزی باشد) تا ناشتا؛ هرکس هم که احساس سنگینی میکند از آن بخورد (هاضم) است. امام صادق (ع) به مردی که از دردی در قلب خود نزد ایشان اظهار ناراحتی کرد فرمود گلابی بخور.
گلابی طبیعتی معتدل مایل به گرم و تر دارد. گلابیهایی که بافت متراکم و سخت دارند از نظر خواص به "به" نزدیک میشوند. بهترین نوع گلابی نوع شیرین و شاداب است و به خاطر طبع آن خاصیت غذایی نسبتا زیادی دارد. تقویت کننده قوا و انرژیبخش است. گلابی نشاطآور و مقوی و پاک کننده گوارش است. خاصیت قابضه (پوست) و ملین (بافت آن) را با هم دارد.
به خاطر همین معتدل است ولی لینت آن غلبه دارد. تعدیل کننده خون است یعنی تناسب اجزای خون را حفظ میکند و حالت خفقان و گرفتگی در سینه و تشنگی را برطرف میکند. کسانی که مزاجهای سرد، رطوبتی یا معدههای ضعیف دارند باید رعایت کرده و از مصلحهایی نظیر زنجبیل استفاده کنند.