به قلم : شکوفه قاسمی ، کارشناس ارشد صنایع غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : چای ماسالا پیشینه درازی دارد که در کتابهایی مثل ناظمالاطبا از آن به عنوان چای مصالح نام برده شده است. این چای که اصالتاً از زبان چینی برگرفته شده، اما (مصالح یا مصالحه) لغتی عربی و رایج در فارسی است که به معنای ادویه کوبیده شده میباشد. در قدیم پادشاهان از چای ماسالا به عنوان نوشیدنی که خاصیت دارویی فراوانی دارد استفاده میکردند، البته چای ماسالا در دنیای غرب، به نام چای لاته شناخته میشود که در مقایسه با روش هندی این چای شیرینتر است و تندی کمتری دارد. این دمنوشِ هندی، شامل چای سیاه، زنجبیل، هل، دارچین، میخک، و فلفل سیاه است و به دلیل خواصی مثل چربیسوزی، پیشگیری از سرماخوردگی و کم کردن درد ناشی از قاعدگی خانمها مورد استقبال بسیاری از مردم در سطح جهان و مخصوصاً خانمها قرار گرفته است.
خواص چای ماسالا
تسکین دردهای قاعدگی
مهمترین خواص چای ماسالا برای زنان میتواند تسکین دردهای قاعدگی باشد. این دمنوش میتواند با درد قاعدگی مبارزه کند. اکثر خانمها در طی دوره عادت ماهیانه خود از درد شکم و گرفتگی عضلانی رنج میبرند. چای ماسالا حاوی ترکیباتی است که اثرات آرامبخشی روی اعصاب و عضلات دارند. همچنین خواص ضدالتهابی ادویههای مختلف تشکیل دهنده چای ماسالا میتواند در تسکین دردهای قاعدگی مفید و کمککننده باشد.
بیشتربخوانید:
خواص شگفت انگیز و باورنکردنی «چای ماسالا» برای سلامتی
تقویتکننده و تأمین انرژی
چای سیاه جزء عناصر اصلی چای ماسالا است:
کافئین موجود در آن انرژی شما را افزایش میدهد، در حالی که کافئین به تنهایی و مقادیر بیش از حد برخی اثرات منفی را دارد، دیگر مواد تشکیلدهنده چای ماسالا باعث تعادل آن خواهند شد.
ادویهها و ترکیب آنها با چای سیاه انرژی متعادلی را آزاد میکند که نیاز شما برای روز را تأمین خواهند کرد. این چای یک چای طبیعی و سالم است که میتوانید بدون هیچ مشکل و نگرانی مصرف کنید.
کنترل فشار خون
چای ماسالا به بهبود گردش خون و کنترل فشار خون کمک میکند و میتواند نوسانات فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد. مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم این چای میتواند به تثبیت فشار خون و پیشگیری از بیماریهای ناشی از فشار خون بالا کمک کند. این خاصیت به واسطه ترکیبات طبیعی و سالم موجود در چای ماسالا حاصل میشود.
بهبود گوارش
برخی از ادویههای تشکیلدهنده این چای مانند میخک نقش مهمی در هضم و جذب بهتر مواد غذایی در بدن و دفع راحتتر آن دارند. وقتی زنجبیل به این ترکیب اضافه میشود، این ویژگی افزایش مییابد. به نظر میرسد مصرف منظم نوشیدنی ماسالا در بهبود مشکلات گوارشی از جمله رفع یبوست نقش مهمی داشته باشد. به علاوه این چای خاصیت آرامشبخشی هم دارد و پس از نوشیدن یک فنجان از آن عمیقاً احساس طراوت و شادابی و آرامش خواهید داشت.
کاهش وزن و لاغری
بررسیها نشان میدهند چای ماسالا با وجود ادویهها و گیاهانی که در ترکیبات خود دارد، میتواند بر کاهش وزن و لاغری هم مؤثر باشد. افزایش متابولیسم و سوختوساز بدن یکی از مهمترین مسائل در کاهش وزن و چربیسوزی است. مصرف روزانه چای ماسالا به دلیل وجود ترکیباتی مانند زنجبیل و دارچین به خوبی میتواند باعث بهبود هضم غذا و افزایش سوختوساز بدن شود. از سوی دیگر یکی دیگر از مشکلات رایج در دوران کاهش وزن و پیروی از رژیمهای غذایی محدود، اختلال در هضم غذا و نفخ در افراد است. مصرف روزانه دو فنجان چای ماسالا در این دوران میتواند باعث بهبود فرآیند هضم، پیشگیری از یبوست و کاهش نفخ شود. یکی دیگر از خواص چای ماسالا برای لاغری ناشی از وجود شیر در آن است. برای تهیه این چای میتوان از شیر گاو یا شیر سویا استفاده کرد. این شیرها حاوی پروتئین فراوانی هستند که در یک رژیم کاهش وزن مطلوب پروتئین نقش مهمی در افزایش مدت زمان سیری بازی میکند. از سوی دیگر چای سیاه باعث کاهش چربی شکمی میشود. با این حال باید در مصرف چای ماسالا تعادل را رعایت کنید؛ چراکه شیر حاوی چربی بوده و مصرف بیش از اندازه به ویژه اگر با شکر ترکیب شود، باعث خنثی شدن اثرات لاغری این چای میشود.
بیشتربخوانید:
طرز تهیهی چای ماسالا، نوشیدنی گرم هندی
آشنایی با خواص شگفتانگیز چای ماسالا
زمان مصرف چای ماسالا
صبحها بهترین زمان برای خوردن یک فنجان چای شفاف ماسالا با شکر یا بدون شکر است، اما اگر از آن دسته افرادی هستید که نمیخواهید صبح خود را با ماسالا شروع کنید، بهتر است چای ماسالا را سه تا هفت ساعت قبل از خواب بنوشید.
طرز تهیه چای ماسالا
مواد لازم برای تهیه چای ماسالا شامل:
- پنج دانه میخک
- پنج دانه هل سبز
- یک عدد چوب دارچین
- بیست عدد دانه فلفل سیاه
- یک عدد بادیان ختایی
- ده سانتیمتر از زنجبیل تازه خرد شده
- دو و نیم قاشق غذاخوری چای سیاه
- دو و نیم فنجان آب
برای تهیه چای ماسالا در مرحله اول دانه فلفل، میخک، هل، دارچین و بادیان ختایی را روی حرارت تفت دهید تا عطر آنها درآید و بعد حرارت را خاموش کرده و اجازه دهید تا ادویهها خنک شوند. با کمک آسیاب ادویههای رست شده را پودر کنید. در یک قابلمه با اندازه مناسب آب، زنجبیل و ادویههای پودر شده را ریخته و روی حرارت بگذارید و اجازه دهید برای مدت زمان بیست دقیقه روی حرارت بمانند، اما جوش نیاید، زیرا موجب تلخ شدن ادویهها میشود.
چای سیاه را به قابلمه اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید و از صافی عبور دهید. چای ماسالا شما آماده است و میتوانید آن را در بطری ریخته و داخل یخچال قرار دهید. برای درست کردن چای ماسالا کافی است تا مقداری از ماسالا را با آب داغ و شیر گاو داغ یا شیر گیاهی شیرین نشده مخلوط کنید. خواص چای ماسالا با شیر نیز همانند نوع معمولی آن برای سلامتی متعدد است.
ارزش غذایی یک لیوان چای ماسالا
تخمین زده میشود که یک فنجان چای ماسالا بدون شیر و شکر تقریباً ۷۲ کیلو کالری دارد. ضمناً حاوی ۱۰۵ میلیگرم پتاسیم، ۵۴ میلیگرم فسفر، ۲٫۱ گرم پروتئین و ۳۲٫۴ میلیگرم سدیم است.
عوارض چای ماسالا
چای ماسالا حاوی ادویههای زیادی بوده و به همین دلیل توصیه میشود که خانمهای باردار از مصرف چای ماسالا خودداری کنند.
ترکیبات موجود در چای ماسالا در صورت مصرف زیاد و بیرویه میتوانند منجر به از بین رفتن تعادل هورمونی شوند. چای ماسالا حاوی زنجبیل است و از همین رو کسانی که مستعد فشار خون پایین یا قند خون پایین هستند و افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند، باید در مصرف این نوع چای و دیگر نوشیدنیهای کافئیندار محتاط باشند و در مصرف آنها زیادهروی نکنند.
کسانی که مبتلا به ناتوانی تحمل لاکتوز هستند، باید چای ماسالای تهیه شده با شیر گیاهی یا آب را مصرف کنند.