تحریریه زندگی آنلاین : نمایندگان مجلس به دولت هشدار نمیدهند که اول به تکلیف قانونی خود در قبال ۶۵ درصد از بازنشستگان کشور عمل کن و بعد به فکر یک لایحه جدید و اعتبار آن رخ دهد. حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری از مهرماه افزایش یافت؛ در پایان ماه جاری، این بازنشستگان افزایش برآمده از لایحه دولت را به همراه مابهالتفاوت مهر باهم دریافت میکنند؛ دولت برای این منظور ۵۵ هزار میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده است. این افزایش حقوق برای بسیاری از بازنشستگان دولت بهخصوص حداقلبگیران با توجه به شرایط معیشتی، ضروری است اما مسئله محدود به گروههای کمدرآمد نمیشود؛ براساس لایحه دولت، حقوق نجومی بگیران بدنه دولت نیز بهتناسب دریافتیشان افزایش مییابد و درعینحال، سقف حقوق قضات و اعضای هیئتعلمی دانشگاهها نیز برداشتهشده است.
بیشتربخوانید:
میزان افزایش حقوق کارمندان دولت اعلام شد + اعلام جزییات
بازنشستگان کارگری امیدی به بهبود وضعیت معیشت ندارند
بازنشستگان حداقل بگیر کارگری هیچ امیدی به بهبود وضعیت معیشت حداقل در ماههای باقیمانده تا پایان سال ندارند. محمدعلی براتی (بازنشستهی حداقل بگیر کارگری) در این رابطه با تأکید بر اینکه قبل از تصویب این لایحه نیز تبعیض میان دریافتی بازنشستگان تأمین اجتماعی و مستمریبگیران دولت وجود داشت و حالا این تبعیض بهمراتب بیشتر میشود؛ میگوید: من مدرک فوقدیپلم دارم و سی سال سابقه کار، بااینحال حداقل بگیر هستم و با کمتر از ۷ میلیون تومان حقوق ماهانه زندگیام را اداره میکنم. اما یک بازنشسته دولت که همسطح و هم مدرک من است، حداقل سه تا چهار میلیون تومان از من بیشتر میگیرد، با لایحه اخیر دولت، این تفاوت بیشتر هم میشود. او ادامه میدهد: دولت ۵۵ هزار میلیارد تومان برای افزایش حقوق کارمندان دولت اعتبار تأمین کرده اما هنوز ۹۰ هزار میلیارد تومان قانون بودجه را به تأمین اجتماعی نپرداخته؛ این ۹۰ هزار میلیارد تومان تکلیف قانونی دولت از ابتدای سال بوده، به تکلیف خود تا نیمه دوم سال عملنکرده اما توانسته اعتبار جداگانه برای زیرمجموعههای خود جور کند، این یک تضاد عجیبوغریب است؛ نمایندگان مجلس نیز به دولت هشدار نمیدهند که اول به تکلیف قانونی خود در قبال ۶۵ درصد از بازنشستگان کشور عمل کن و بعد به فکر یک لایحه جدید و اعتبار آن بیفت!
چرا طلب بازنشستگان از تأمین اجتماعی پرداخت نمیشود؟
براتی به طلب بازنشستگان از سازمان تأمین اجتماعی اشاره میکند، طلبی که گویا به طلب سنگین سازمان از دولت گرهخورده و اهتمامی برای پرداخت آن نیست: «۲۵ درصد متناسبسازی سال قبل چه شد؛ چرا سازمان تأمین اجتماعی باقیمانده متناسبسازی سال قبل را اجرایی نمیکند؛ اگر در کشور پول نیست چرا برای خواص خاصهخرجی میشود و اگر هست چرا مستحقان واقعی نادیده گرفته میشوند؛ اگر باقیمانده متناسبسازی سال ۱۴۰۰ اجرایی شود، لااقل چند صد هزار تومان به حقوق ما بازنشستگان حداقل بگیر کارگری افزوده میشود؛ وقتی قرار نیست دولت به ترمیم مزد کارگران شاغل و بازنشسته تن بدهد، لااقل همان ۲۵ درصد متناسبسازی را که از سال گذشته طلبکاریم، اجرایی کنند.» او تأکید میکند: اگرچه با ۲۵ درصد متناسبسازی نیز حقوق ۷ میلیون تومانی بازنشستگان حداقل بگیر به خط فقر نمیرسد؛ در روزهای گذشته بازهم با موج تورمی جدید مواجه شدیم؛ وزارت بازرگانی رأساً قیمت گوشت مرغ را افزایش داد؛ وقتی هیچ راهکار جبرانی برای حمایت از حداقل بگیران ندارند، وقتی ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی را اجرا نمیکنند، بگویند یک خانوادهی مستأجر بازنشسته با یک یا دو فرزند چطور با ۷ میلیون تومان مستمری ماهانه زندگی کند.
بیشتربخوانید:
اعلام سقف و کف «حقوق» بازنشستگان کشوری
نادیده گرفته شدن بحران معیشت بازنشستگان
این بازنشسته کارگری در پایان به مسئله «نادیده گرفته شدن بحران معیشت» اشاره میکند و میگوید: مشکل اصلی کارگران شاغل و بازنشسته بحران عمیق معیشت است؛ همان کالابرگ الکترونیک یا بستههای معیشتی را هم اجرا نکردند؛ درمان رایگان را هم از یاد بردند و نتوانستند با طرحهایی مثل «دارویار» قیمت دارو را کنترل کنند؛ ما یک انتظار ساده داریم: مسئولان یکبار به ما حداقل بگیران روشن و واضح توضیح بدهند که توقع دارند چطور با ۶ یا ۷ میلیون تومان حقوق زندگی کنیم، وقتی در دورافتادهترین شهرهای کشور، کرایهخانه زیر چند میلیون تومان نیست. به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل صندوق بازنشستگی کشوری، قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری موضوعی است که بهمنظور ترمیم حقوق بازنشستگان اجرایی میشود و هرسال اعتباری در لایحه بودجه اختصاص پیدا میکند و در بودجه سال ۱۴۰۱ نیز ۹ هزار میلیارد تومان از سوی دولت در نظر گرفته شد. صندوق بازنشستگی کشوری برای اجرای قانون همسانسازی نیاز به تخصیص اعتبار موردنیاز از سوی سازمان برنامهوبودجه دارد آنهم در شرایطی که بازنشستگان با مشکلات زیادی مواجه بوده و خواستار اجرای سریع این قانون هستند.
اجرا و اصلاح قوانین
بعد از گذشت 8 ماه از سال متأسفانه هنوز زمان تخصیص اعتبار و همچنین نحوه هزینه کرد آن مشخص نشده است؛ بطوری که محمد اسکندری مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرده که ۹ هزار میلیارد تومان برای همسانسازی حقوق بازنشستگان برای صندوق بازنشستگی کشوری در نظر گرفتهشده، اما همچنان نحوه تخصیص و توزیع آن مشخص نشده است. وی ادامه داد: ما به دنبال اجرای قانون و همچنین اصلاح قوانین در خصوص نوع پرداخت به بازنشستگان هستیم؛ در خصوص همسانسازی و ۹ هزار میلیارد تومان فرمول یا روشی برای اجرا به صندوق اعلامنشده است. اسکندری همچنین تأکید کرد که قرار بوده تا حقوق پرداختی به بازنشستگان و حقوق آنها معادل ۹۰ درصد از حقوق کارکنان همسان در گروههای خود باشد، این درحالی است که در خصوص متناسبسازی هنوز سازمان برنامهوبودجه فرمول و روشی مشخص و ابلاغ نکرده است.موضوع دیگر، نقد کردن سهام ۹ هزار میلیارد تومانی از سوی صندوق بازنشستگی کشوری است که کاری سخت، پیچیده و زمانبر است، مطرح است و به گفته مسئولان، راه درست این است که بهجای سهام، پول نقد به صندوق داده شود تا آنها بتوانند به بازنشستگان پرداخت کنند.
بیشتربخوانید:
جزئیات ترمیم حقوق بازنشستگان کشوری اعلام شد
دائمی شدن طرح همسانسازی
از سوی دیگر دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری نیز یکی از مطالباتی است که بازنشستگان خواستار اجرایی شدن آن هستند.مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مورد دائمی شدن همسانسازی گفت: توجه اصولی به این درخواست بازنشستگان ضروری است. متأسفانه در دورهای، و درحالیکه درآمدهای پیشبینیشده در بودجه محقق نشد و دولت نیز برخلاف مصوبات مجلس، با اقداماتی مانع تحقق درآمدهای بودجه ۱۴۰۰ شد، بار مالی زیادی نیز به بودجه تحمیل شد و این در حالی بود که این مهم بیش از هفت و نیم سال معطلمانده بود. وی افزود: اگر این اقدام از همان ابتدای دولت انجامشده بود، و در کنار آن به منابع پرداخت این مهم توجه شده بود، این رویکرد به تشدید کسری بودجه و به دنبال آن تورم موجود منجر نمیشد که اثر متناسبسازی را با کوچک کردن سفره بازنشستگان از بین ببرد.به گفته اسکندری، رایزنی با نمایندگان مجلس و مسئولان دولت در دستور کار قرار دارد و به این مهم توجه داریم که باید منابع آن در درآمدهای دولت در بودجه شناساییشده و اختصاص پیدا کند.
زمان و نحوه هزینه کردن اعتبار همسانسازی
در همین رابطه محمد اسکندری مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در نامهای خطاب به علی احمدی معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامهوبودجه کشور، خواستار مشخص شدن زمان تخصیص و نحوه هزینه کردن اعتبار همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری شد. در بخشی از این نامه آمده است: در راستای تبصره (۱۲) قانون بودجه عمومی سال ۱۴۰۱ کشور و بهموجب تصویبنامه شماره ۲۱۴۸۷/ ت ۹۸۲۶ ه مورخ ۱۴۰۱.۲.۱۵ هیئتوزیران حقوق بازنشستگان و موظفین کشوری در سال جاری به میزان ده درصد (۱۰%) افزایش دادهشده است. از طرفی در جز (۳) بند (ی) تبصره (۲) قانون موصوف مبلغ نود هزار میلیارد ریال (۹۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال) برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری منظور گردیده لکن نحوه هزینه کرد آن در تصویبنامه یادشده تشریح نشده و این در حالی است که موضوع متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری بهطور مکرر از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نیز کانونهای بازنشستگی به استناد قانون بودجه و بند مذکور مورد مطالبه و پی گیری از این صندوق واقع میگردد.با عنایت بهصراحت جز (۳) بند (ی) تبصره (۲) قانون بودجه عمومی سال ۱۴۰۱ کشور و لزوم پاسخگویی به مجلس شورای اسلامی و بازنشستگان، خواهشمند است دستور فرمایید زمان تخصیص و نحوه هزینه کرد مبلغ مزبور (چگونگی متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری) را به این صندوق اعلام فرمایند. حقوق بازنشستگان کشوری در سال جاری کمتر از سایر بازنشستگان افزایش یافت به همین دلیل اجرای قانون همسانسازی میتواند در بهبود وضعیت حقوقی و معیشتی آنان مؤثر باشد و جا دارد مسئولان سازمان برنامهوبودجه نسبت به تسریع در تخصیص ۹ هزار میلیارد تومان اعتبار همسانسازی و همچنین نحوه هزینه کرد آن اقدام کنند.