به قلم : محمد رضا دژکام ، روان شناس، روان درمانگر، مشاور خانواده و ازدواج
تحریریه زندگی آنلاین : پسرانی که از اختلال شخصیت وابسته رنج می برند،،خود را افرادی درمانده، ضعیف، ،تهی و حقیر می پندارند. آنها با دلبسته کردن و ضمیمه نمودن خود به دیگران ممکن است به حرمت نفسی برسند که بتوانند با آن زندگی کنند. با این حال نگران هستند که این نقطه ی اتکای خود را از دست بدهند. برای آنها حتی فکر تنها ماندن هم بسیار سخت و دشوار است.
نشانه های وجود اختلال
ملاک های روان شناختی برای تشخیص اختلال شخصیت وابسته در پسران جوان نیاز فراگیر و مفرط به مورد حمایت قرار گرفتن که به رفتار سلطه پذیری و وابستگی و ترس از جدایی منجر می گردد. این اختلال در اوایل جوانی آغاز و در زمینه های گوناگون ظاهر می شود.
۱_ اشتغال ذهنی غیر واقع بینانه همراه با ترس از رها شدن به حال خود برای مراقبت از خویشتن.
۲_ جستجوی بیش از حد برای ایجاد رابطه ای دیگر به عنوان یک منبع مراقبت و حمایت در زمانی که یک رابطه ی صمیمانه قطع می شود.
۳_ در مواقع تنهایی به دلیل ترس زیاد از ناتوانی برای مراقبت از خود احساس ناراحتی یا درماندگی می کند.
۴_ برای کسب محبت و حمایت دیگران رفتار های افراطی دارند تا جایی که داوطلب انجامکارهایی می شوند که ناخوشایند است.
۵_بدون راهنمایی و اطمینان بخشی افراطی دیگران در تصمیم گیری های روز مره دچار مشکل می شود. ۶_ نیاز دارند که دیگران مسولیت بیشتری در زمینه های گوناگون زندگی آنان بپذیرند.
بیشتربخوانید:
چگونه پسر خوبی تربیت کنیم؟
ویژگی های رفتاری و روانی پسران مبتلا
ویژگی اصلی پسرانی که به اختلال شخصیت وابسته مبتلا هستند، نیاز فراگیر و مفرط به مورد حمایت قرار گرفتن است که به رفتار سلطه پذیری و وابستگی و ترس های جدایی منجر می گردد. این الگو در اوایل جوانی آغاز و در زمینه های گوناگون ظاهر می شود. رفتارهای سلطه پذیری و وابستگی برای جلب توجه دیگران به کار می روند و از این تصور فرد ریشه می گیرند که او بدون کمک دیگران نمی تواند به گونه ای شایسته عمل کند.پسران مبتلا به این اختلال در تصمیم گیری های روز مره خود برای مثال کدام پیراهن و یا شلوار را برای کار کردن انتخاب کرده و بپوشند و آیا چتر همراه خود داشته باشند یا خیر بدون نظر خواهی و اطمینان بخشی افراطی از جانب دیگران مشکلات زیادی دارند. پسرانجوانی که به این اختلال مبتلا هستند، چون از قطع حمایت یا تایید می ترسند، اغلب در ابراز مخالفت با سایر افراد،به ویژه کسانی که به آنها وابسته هستند، مشکل و چالش دارند.پسران مبتلا به این اختلال، در طرح ریزی و یا انجامدادن کارها به طور مستقل، مشکل دارند.انها اعتماد به نفس و عزت نفس ندارند و معتقدند که در آغاز و انجامتکالیف به کمک نیاز دارند! آنها منتظر می مانند تا دیگران کارهای شانرا شروع کنند زیرا به عنوان یک قاعده معتقدند که دیگرانبهتر می توانند کار کنند.پسرانی که به این اختلال مبتلا هستند، ممکن است که برایکسب محبت و حمایت دیگران، به اقدامهای افراطی دست بزنند به طوری که برای کارهای ناخوشایند نیز داوطلب می شوند .این قبیل پسران جوان، زمانی که یک رابطه ی دوستی و عاشقانه شان با معشوق شان قطع می شود، ممکن است که با تلاش و کوشش فراوان خود به دنبال رابطه ی دوستی و عاطفی دیگری برای کسب توجه یا حمایت دیگران که نیاز دارند باشند!
بیشتربخوانید:
قبل از تنبیه کردن فرزندتان این مطلب را بخوانید!
گفتن این 11 نکته به کودکان ممنوع!
علایم بالینی اختلال های روانی همراه با اختلال شخصیت وابسته
پسران جوانی که به اختلال شخصیت وابسته مبتلا هستند، اغلب با بدبینی و تردید نسبت به خود و کوچک شمردن توانایی ها و استعداد های خویش مشخص می شوند و ممکن است که همواره از خود تحت عنوان " احمق" یاد کنند! آنها انتقاد و عدم تایید را به عنوان دلیلی بر بی ارزشی خود قلمداد می کنند و اعتماد به خود را به راحتی از دست می دهند.در این افراد،اختلال های خلقی،اختلال های اضطرابی، اختلال های سازگاری،اختلال وحشت زدگی،اختلال وسواس فکری و عملی، اختلال شخصیت نمایشی، اختلال شخصیت مرزی،اختلال شخصیت اجتنابی دیده می شود..
بیماری های جسمانی مرتبط با این اختلال
از جمله شایع ترین بیماری های جسمانی که در این افراد دیده می شود می توانبه: چاقی مفرط، سوء هاضمه، بی اشتهایی، سوء استفاده از مصرف مواد مخدر، استرس،بیماری هایی که جنبه ی ژنتیکی دارند مانند اضطراب جدایی در دوران کودکی اشاره کرد...
شرح حال یک پسر جوان مبتلا
مازیار پسری ۲۱ ساله که با مادرش زندگی می کند و حرفه اش حسابداری است. او پس از قطع رابطه اش با نامزدش شیرین، بسیار غمگین شده و احساس تنهایی می کند.
مازیار احساس می کنم که مجبور است از میان مادر و شیرین یکی را انتخاب کند و به دلیل اینکه به مادرش وابستگی خونی و عاطفی شدیدی دارد تصمیم گرفته بر خلاف خواسته های مادرش عمل نکند. با این وجود از دست خودش و همچنین مادرش خشمگین است .مازیار،از مخالفت با مادرش می ترسد چون فکر می کند که ممکن است که حمایت او را از دست بدهد و مجبور باشد روی پای خودش بایستد. او به دلیل عدم اعتماد به نفس و عزت نفس از خودش انتقاد می کند اما در همان حال مادرش را تحسین می کند و به قضاوت و تصمیم او احترام می گذارد.مازیار گاهی اوقات اگر مجبور باشد که شب را در جایی غیر از خانهی خود بخوابد ،احساس غریبی و غربت می کند و احساس غیر قابل تحملی به او دست می دهد.به همین خاطر دوستانش به او لقب " بچه ننه" داده اند!
نظر روان شناس درباره ی زندگی مازیار
مازیار به عنوان یک پسر جوان که به اختلال شخصیت وابسته مبتلا است، اجازه داده که مادرش به جای او این تصمیم مهم را بگیرد که با نامزدش شیرین ازدواجش را به همبزند و به نظر من این فقط یک نمونه از الگوی زیر دستقرار دادن نیازها و خواسته های او در مقابل مادری سلطه جوست! در کارش ابتکاری به خرج نمی دهد چون می ترسد از این که حمایت مادرش را از دست بدهد. .همین گونه عدم توانایی ها و نداشتن اعتماد به نفس و عزت نفس باعث شده که دوستانش به او لقب "بچه ننه " بدهند.
بیشتربخوانید:
تربیت پسر سخت تر است یا دختر؟
توصیه های روان شناس
در ابتدا به والدینی که پسرشان به این اختلال مبتلا هستند توصیه می کنم که سعی نکنید که زمام امور را به دست بگیرید هر چند ممکن است آنها را صمیمانه دوست داشته باشید. فراموش نکنید که این پسراندرمانده نیستند ،اما فکر می کنند که درمانده هستند و کاری ازآنها ساخته نیست.به جای تصمیم گیری برای آنان، به آنها کمککنید تا برای خودشان تصمیم بگیرند.صمیمانه از آنها بخواهید که درصدد درمان این اختلال باشند.اگر با پسران خود صمیمی هستید، آنها را تشویق کنید تا برای درمان این اختلال نزد یک درمانگر مجرب و کارآزموده بروند.اما توصیه ای که به پسران جوان دارماین است تمام تلاش خود را به کار گیرید تا اعتماد به نفس و عزت نفس خود را تقویت کنید و به دیگران خود را ثابت کنید.سعی کنید به گونه ای رفتار کنید که دیگران القاب منفی به شما نزنند.این یک اختلال روانی است ولی قابل درمان است منوط به این که خودتان بخواهید و از رفتن پیش یک روان پزشک یا روان شناس بالینی هراسی به دل تان راه ندهید. برای درمان خود تلاش کنید.برای آینده تان هدف و برنانه داشته باشید. روند درمانی تان را درست بهپیش ببرید و یقین بدانید که روزی از این بحران ها و چالش های پیش رو نجات خواهید یافت.