به گزارش ایسنا ، بیماریهای بسیاری وجود دارند که نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارند. برخی از آنها به عنوان "قاتل خاموش" شناخته میشوند، به این دلیل که ممکن است علائم آنها تشدید شده و حتی گاهی به مرگ ناگهانی منجر شوند.
در این مطلب به برخی از بیماریهای کشنده خاموش و روشهای پیشگیری و کنترل آنها اشاره شده است.
فشار خون بالا: فشار خون بالا یکی از خطرناکترین مشکلات جسمی است که میتواند منجر به سایر بیماریهای مزمن شود. برآوردهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) نشان میدهد که ۱.۲۸ میلیارد بزرگسال ۳۰ تا ۷۹ ساله در سراسر جهان به فشار خون بالا مبتلا هستند. دلیل اینکه فشار خون بالا به عنوان یک قاتل خاموش در نظر گرفته میشود این است که بدون علائم است و زمانی فرد به بیماری خود پی میبرد که بیماری پیشرفت کرده است. این عارضه بر قلب و عروق تاثیر میگذارد و فرد را مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی جدی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته میکند. در حالیکه تشخیص این عارضه دشوار است، چکآپ مکرر و منظم فشار خون، خوردن غذاهای غنی از پتاسیم، فیبر و پروتئین و مواد غذایی کم نمک در کنار حفظ وزن سالم، راههایی برای کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند.
بیشتربخوانید:
آب مروارید و علائم آن را بشناسید
بیماری عروق کرونر: بسیاری از بیماریهای قلبی تهدید کننده زندگی هستند و بیماری عروق کرونر یکی از آنهاست. بر اثر این عارضه شریانهای کرونری که خون و اکسیژن را به قلب میرسانند، باریک شده و منجر به درد قفسه سینه یا حمله قلبی میشوند که اولین علائم بیماری هستند. بدون غربالگری مناسب و سبک زندگی سالم، پیشگیری از بیماری عروق کرونر تقریبا غیرممکن است. افرادی که دچار فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستند لازم است وضعیت خود را تحت کنترل داشته باشند. به این منظور اعمال تغییرات لازم در سبک زندگی مانند تغذیه سالم، ورزش، پرهیز از استعمال سیگار و مصرف مواد الکلی و خودداری از انجام سایر فعالیتهای ناسالم ضروری است.
دیابت: دیابت در دو نوع یک و دو خود را نشان میدهد. در دیابت نوع یک لوزالمعده انسولین کمی تولید کرده یا اصلا انسولین تولید نمیکند، در حالی که دیابت نوع دو بر روشی که بدن قند خون را فرآوری میکند، تاثیر میگذارد. در دیابت نوع دو افراد ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشند و تنها با پیشرفت بیماری علائمی همچون خستگی، کاهش وزن، تکرر ادرار و تشنگی ظاهر شود. در حالیکه علت دقیق بروز بیماری دیابت هنوز مشخص نیست تمرکز بر رژیم غذایی مناسب، ورزش، حفظ وزن سالم و غربالگریهای منظم میتواند از عوارض آن جلوگیری کند.
بیشتربخوانید:
سرطان پروستات از اولین نشانه تا آخرین درمان
پوکی استخوان: پوکی استخوان یک عارضه استخوانی است که در آن فرد مبتلا اغلب از وضعیت خود بی خبر است، زیرا بیماری بدون هیچ علامتی پیشرفت کرده و فرد زمانیکه دچار شکستگی شود به بیماری خود پی میبرد. به همین دلیل است که به آن قاتل خاموش نیز میگویند. این بیماری علاوه بر تاثیر بر تراکم استخوان میتواند بر سلامت دهان نیز تاثیر بگذارد. مصرف غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D برای پیشگیری از هر نوع بیماری استخوانی ضروری است. همچنین ورزش کردن و انجام تمرینات بدنی و چکآپ منظم توصیه میشود.
آپنه خواب: آپنه خواب اختلالی است که در آن افراد هنگام خواب با صدای بلند نفس میکشند. این عارضه میتواند به خروپف بلند، خستگی مفرط در طول روز و موارد دیگر منجر شود. بیماران مبتلا به آپنه خواب شدید بیشتر مستعد مرگ و میر ناگهانی و سکته مغزی به هنگام خواب هستند که آن را به یک قاتل خاموش تبدیل میکند. آپنه انسدادی خواب شایعترین نوع این عارضه است که بر اثر آن مجاری تنفسی در طول خواب به طور مکرر به طور کامل یا جزئی مسدود میشود.
در موارد خفیف تغییر در سبک زندگی میتواند تاثیرگذار باشد. کاهش وزن، خوب غذا خوردن، ترک سیگار و درمانهای مناسب برای آلرژی بینی میتواند به بیمار کمک کند تا بهبود یافته یا آن را مدیریت کند.
بیشتربخوانید:
نتایج آزمایش خون خود را تفسیر کنید
بیماری کبد چرب: پیشرفت بیماری کبد چرب در بدن تدریجی است و ابتدا اثر قابل توجهی ندارد و همین ویژگی آن را به یک قاتل خاموش تبدیل میکند. دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد - بیماری کبد چرب الکلی و غیر الکلی که نوع اول به دلیل مصرف زیاد الکل اتفاق میافتد و دلیل بروز نوع دوم بیماری هنوز مشخص نیست. در مراحل پیشرفته بیماری، هر دو نوع بیماری کبد چرب میتواند منجر به سیروز و فیبروز کبد شوند. رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در ابتلا و پیشگیری از این بیماری دارد. بنابر این توصیه میشود رژیم غذایی گیاهی سالم را دنبال کرده و از خوردن چربیهای ناسالم خودداری کنید. وزن را کنترل کرده و به طور منظم ورزش کنید.