تحریریه زندگی آنلاین : آذین صبوری، کارشناس مسئول بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت دیلم گفت: در بسیاری از نقاط جهان برنج غذای اصلی و تأمین کننده بخش عمده انرژی افراد است و در ایران به عنوان دومین غذای اصلی بعد از گندم مصرف میشود. آلودگی برنج با فلزات سنگین یکی از موارد محتمل آلودگیهای محیطی است که طی آن تحت شرایط خاصی از قبیل آلودگی آب، خاک و نزدیکی مزارع برنج به مراکز صنعتی و فاضلابهای مربوطه، عناصر سنگین به برنج منتقل شده و در آن تجمع پیدا میکنند.
به گزارش دنیای تغذیه به نقل از ایسنا: شایعترین موارد گزارش شده، آلودگی برنج با آرسنیک، کادمیم، جیوه و سرب بوده است. این عناصر نقشی در رشد و حیات انسان نداشته و دریافت آنها به مدت طولانی، مسمومیت و عوارضی از جمله سرطانزایی و ایجاد نقص مادرزادی در نوزادان را به دنبال دارد. بررسیها نشان داده است که در برنج حدود ده برابر سایر غلات آرسنیک تجمع مییابد. بر اساس توصیه متخصصین پختن برنج با حجم زیاد آب، بهترین روش برای کاهش میزان آرسنیک با کاهش حداقلی مواد مغذی برنج است که روش مذکور در زیر شرح داده شده: 1- در یک قابلمه به ازای هر فنجان برنج خام ۴ فنجان آب ریخته شود. ۲- بعد از به جوش آمدن آب، برنج از قبل خیسانده شده را درون قابلمه ریخته و بگذارید ۵ دقیقه بجوشد. ۳- بعد از ۵ دقیقه برنج را آبکش کنید (آب برنج را دور بریزید). ۴- مجدداً برنج را داخل قابلمه ریخته و به ازای هر فنجان برنج این بار دو فنجان آب داخل قابلمه بریزید. ۵- میزان حرارت زیر قابلمه را کم کرده، درب قابلمه را بگذارید تا آب برنج تمام شود و برنج دم بکشد. در این روش ضمن حفظ ارزش غذایی برنج و ریز مغذیهای آن، میزان بیشتری آرسنیک از برنج به خصوص برنج سفید (به میزان ۷۰ درصد) خارج میشود.
این روش در هنگام تهیه برنج برای نوزادان و کودکان اکیداً توصیه میشود زیرا آنها بسیار بیشتر از افراد بزرگسال در خطر قرار گرفتن در معرض آرسنیک هستند. ضمناً توصیه میشود برنج قوت غالب تمام روزهای هفته نباشد و بیشتر روزها از نان سبوسدار به جای برنج استفاده شود.
از آنجا که برنج معمولاً سفید شده و بخش زیادی از ویتامینهای آن کاهش یافته و با آبکش کردن نیز مقدار دیگری از ویتامینهای آن کاهش مییابد، لذا بهتر است بعضی روزها برنج و بعضی روزها نان قوت غالب را برای خانوادهها و افراد تشکیل دهد.
بیشتربخوانید:
اگر برنج خور هستید، بخوانید
مصرف زیاد برنج، سرطانزا است