Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 00:14

19
اسفند
همه‌چیز درباره تست‌های ۳۰ دقیقه‌ای کرونا

همه‌چیز درباره تست‌های ۳۰ دقیقه‌ای کرونا

دکتر سیامک سمیعی در مورد تفاوت رپید تست‌ها (تست‌های سریع کرونا) با تست‌های PCR، گفت: نمونه مورداستفاده برای انجام آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن ویروس کووید-۱۹ همان نمونه دستگاه تنفسی فوقانی یعنی نمونه انتهای بینی (نازوفارنکس) است

تحریریه زندگی آنلاین : دکتر سیامک سمیعی در مورد تفاوت رپید تست‌ها (تست‌های سریع کرونا) با تست‌های PCR، گفت: نمونه مورداستفاده برای انجام آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن ویروس کووید-۱۹ همان نمونه دستگاه تنفسی فوقانی یعنی نمونه انتهای بینی (نازوفارنکس) است که با سواب مخصوص و توسط نمونه‌برداران ماهر که از پوشش حفاظت فردی کامل استفاده می‌کنند، گرفته می‌شود. درواقع این همان نمونه‌ای است که برای انجام آزمایش تشخیص مولکولی یا PCR هم مورداستفاده قرار می‌گیرد. آزمایش تشخیص آنتی‌ژن ویروس کووید-۱۹ با استفاده از وسایل تشخیص سریع ازنظر عملیاتی بر آزمایش تشخیص مولکولی ویروس از چند جهت برتری دارد.

بیشتر بخوانید:

تست کرونا در خانه؛ چگونگی، قیمت و مزایا

بهترین تست برای تشخیص کرونا چیست؟

 

 

 

تفاوت‌های تست رپید با PCR

وی افزود: آزمایش به روش مولکولی، اگرچه همچنان روش استاندارد طلایی و مرجع تشخیص قطعی بیماری محسوب می‌شود، اما نیازمند رعایت استانداردهای ویژه، آزمایشگاه‌های تخصصی، تجهیزات پیچیده و گران‌قیمت و از همه مهم‌تر کارکنان فنی ماهر و باتجربه در انجام آزمایش‌های تشخیص مولکولی است. اما آزمایش آنتی‌ژن ویروس کووید-۱۹ به تجهیزات و امکانات ساده و ارزان‌تری نیاز دارد و برای انجام آن رعایت همان استانداردهای مرکز نمونه‌برداری کافی است.وی دراین‌باره ادامه داد: برای انجام آزمایش تشخیص آنتی‌ژن ویروس نیاز به تجربه و مهارتی که برای آزمایش تشخیص مولکولی واجب است، وجود ندارد. برای انجام آزمایش تشخیص مولکولی نمونه دستگاه تنفسی باید به آزمایشگاه‌های معینی که تعداد آن‌ها زیاد نیست، منتقل شود و بسته به بارِ کاری و تعداد نمونه‌ای که آزمایشگاه دریافت می‌کند و می‌تواند با افزایش مراجعات در هنگام شدت گرفتن موج بیماری افزایش یابد، نتایج حتی دیرتر از ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دسترس قرار گیرد.

 

 

ارائه نتیجه هر آزمایش پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه

سمیعی ادامه داد: اما در مراکزی که امکان انجام آزمایش آنتی‌ژن ویروس به روش تشخیص سریع را خواهند داشت، نیازی به ارسال نمونه به محل دیگر وجود نداشته و نتیجه هر آزمایش معمولاً پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قابل گزارش خواهد بود. از نقاط ضعف روش تشخیص آنتی‌ژن با استفاده از وسایل تشخیص سریع، حساسیت نسبی کمتر آن در مقایسه با روش تشخیص مولکولی است که آن را با محدود کردن استفاده از این روش به افراد علامت‌دار تا حد زیادی جبران می‌کنند. بنابراین از وسایل تشخیص سریع اساساً باید در افراد علامت‌دار برای تشخیص بیماری استفاده کرد و موارد استفاده از آن در افراد بی علامت بسیار محدود است چون این انتظار وجود دارد که به دلیل تعداد ویروس کمتر در افراد بدون علامت، موارد منفی کاذب بیشتری مشاهده شود. وی در ادامه تأکید کرد: وسایل تشخیص سریع آنتی‌ژن زمانی برای تشخیص مورداستفاده قرار می‌گیرند که حساسیت آن‌ها در مقایسه با روش تشخیص مولکولی بهتر از ۸۰ درصد و ویژگی آن بهتر از ۹۷ درصد باشد. ضمناً ظرفیت انجام آزمایش آنتی‌ژن با استفاده از وسایل تشخیص سریع، چون این آزمایش معمولاً یکجا و هم‌زمان برای تعداد زیادی از بیماران انجام نمی‌شود، محدودتر از آزمایش تشخیص مولکولی است. در آزمایشگاه تشخیص مولکولی ممکن است برای ده‌ها و یا صدها نمونه بیمار به‌طور هم‌زمان آزمایش انجام شوند.وی افزود: در حال حاضر به دلیل لزوم نمونه‌گیری از دستگاه تنفسی فوقانی که کار ساده‌ای نیست و همچنین دشواری نسبی مراحل انجام آزمایش و رعایت استانداردهای ایمنی، انجام آزمایش به‌صورت خود آزمون مجاز نیست. بنابراین این وسیله تشخیصی کاربرد حرفه‌ای دارد و تا زمانی که کار با آن ساده‌تر شود فقط باید توسط افراد آموزش‌دیده و ماهر گروه پزشکی مورداستفاده قرار گیرد.

 بیشتربخوانید:

نکاتی که در خصوص تست های آزمایشگاهی کرونا باید بدانید

 

 

 

هزینه تست سریع کرونا

وی در پاسخ به این سؤال که آیا این احتمال وجود دارد که قیمت تمام‌شده اخذ تست با استفاده از رپید تست‌ها کاهش پیدا کند؟، اظهار کرد: هزینه آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن ویروس ارزان‌تر از آزمایش تشخیص مولکولی است و مطابق دستور وزیر محترم بهداشت، درصورتی‌که این آزمایش در فرآیندهای تشخیصی و بر اساس پروتکل‌ها و اولویت‌های ابلاغی، در مراکز بهداشتی- درمانی منتخب ارائه شوند، هزینه‌ای برای بیماران و گیرندگان خدمت نخواهد داشت و دولت و بیمه‌های پایه هزینه آن را متقبل می‌شوند. البته؛ هنوز هزینه تمام‌شده آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن تعیین نشده است اما فعلاً قیمت کیت وارداتی آن کمتر از ۵ دلار نخواهد بود.

 

زمان ایده آل برای انجام تست سریع آنتی‌ژن

سمیعی تأکید کرد: درروش تشخیص مولکولی میزان نتیجه منفی کاذب در روز ظهور علائم ممکن است حدود ۳۵ درصد باشد ولی با پیشرفت بیماری این میزان کمتر می‌شود. بنابراین زمان نمونه‌گیری برای انجام آزمایش یکی از مهم‌ترین عوامل صحت و اعتبار، نتیجه آزمایش است. در مورد آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن، ۵ تا ۷ روز پس از بروز علائم زمان ایده آل برای آن است. در این دوره زمانی معمولاً تعداد ویروس موجود در ترشحات تنفسی برای تشخیص کافی است. سایر عوامل مهم که می‌توانند از نتایج نادرست پیشگیری کنند، در دسترس بودن کیت‌های باکیفیت، معتبر سالم و کارکنان آموزش‌دیده و متبحر است.      وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تولیدکنندگان داخلی در حال طراحی و تولید کیت‌هایی هستند که با معیارهای کمی و کیفی و استانداردهای وزارت بهداشت، برای استفاده وسیع در کشور، منطبق باشند، بیان کرد:  خوشبختانه نمونه‌هایی که از برخی تولیدکنندگان برای ارزیابی آزمایشگاهی در اختیارمان قرارگرفته، بیشتر این ویژگی‌ها را داشته‌اند. تا زمانی که در تأمین کیت‌های تشخیص سریع آنتی‌ژن ویروس عامل کووید-۱۹ به وضعیتی مشابه کیت‌های تشخیص مولکولی تولید داخل برسیم، مجبور هستیم برای افزایش سریع تعداد آزمایش‌ها از کیت‌های وارداتی استفاده کنیم و برای انتخاب آن‌ها به فهرست کیت‌های مورد تائید سازمان جهانی بهداشت مراجعه خواهیم کرد.

 سمیعی گفت: با توجه به دانش و مهارت و توانایی‌های فنی کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت منتخب که مراکز مراجعه سرپایی بیماران کووید-۱۹ هستند و همچنین تجربه‌ای که از به‌کارگیری کیت‌های تشخیص سریع اچ آی وی در شبکه بهداشت کشور وجود دارد، به نظر نمی‌رسد برای استفاده از این وسایل تشخیصی نیاز به کار آزمایی باشد و با برگزاری آموزش‌های فوری به‌سرعت می‌توان استفاده از وسایل تشخیص سریع آنتی‌ژن کووید-۱۹ را در این مراکز عملیاتی کرد و به دنبال آن مراکز بهداشتی درمانی دیگری که ارائه این خدمت در آن‌ها می‌تواند مفید و کارگشا باشد مشخص و انجام آزمایش را به آن‌ها توسعه داد.

 

 

میزان خطا در تست‌های سریع

وی در خصوص میزان اطمینان و یا خطای رپید تست‌ها، تصریح کرد: آزمایش تشخیص سریع آنتی‌ژن ویروس مثل هر آزمایش دیگری منابع خطای خاص خودش را دارد. مهم‌ترین علت نتایج منفی کاذب در آزمایش تشخیص مولکولی، فاصله بین زمان ورود ویروس به بدن و زمان نمونه‌گیری برای انجام آزمایش است. درواقع اعتبار و صحت نتایج آزمایشگاهی با تعداد ویروس در بدن رابطه دارد. تجربیات و منابع علمی می‌گویند هیچ‌کدام از روش‌های تشخیص آزمایشگاهی مرسوم، ازجمله روش تشخیص مولکولی، قادر نیستند در روز اول مواجه‌شدن با یک فرد مبتلا و آلوده‌شده به ویروس، آن را شناسایی کنند. اما زمان آزمایش هر چه به زمان بروز علائم و یا شدت گرفتن آن‌ها نزدیک‌تر شود، شانس به دست آوردن یک نتیجه مثبت بیشتر شده و درواقع موارد منفی کاذب کاهش پیدا می‌کند.

 

 

برچسب ها: ویروس کرونا، تست کرونا، کرونای انگلیسی تعداد بازديد: 250 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز