گروه ترجمه تحریریه زندگی آنلاین: ویروسهای کرونا، خانواده بزرگی از ویروسها هستند که اغلب باعث بیماری تنفسی در فرد مبتلا میشوند. این ویروسها شامل ویروسهایی هستند که باعث ایجاد سرماخوردگی و آنفلوآنزای فصلی میشوند و البته بیمارها و مشکلات جدیتر را به بار میآورند مثل بیماریهای جدیتری از قبیل سندرم تنفسی حاد (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)را به وجود میآورند.
نوع جدید ویروس کرونا (2019) قبلا در انسان دیده نشده بود و به آن ویروس کرونای 2019 میگفتند.
*علایم بیماری چیست؟
علائم عفونی شامل بالا رفتن دمای بدن (تب بالای 38 درجه سانتیگراد) به همراه یک یا بیشتر علائم و مشکلات تنفسی مثل سرفه، تنگی نفس و به طور کلی مشکل در تنفس است.
*آیا ویروس از طریق غذا نیز انتقال مییابد؟
تحقیقات و تجربیات پیرامون (MERS), (SARS) نشان میدهند که این ویروس از طریق غذا منتقل نمیشود بنابراین تقریبا بعید است که ویروس از غذا منتقل شود ولی مدرکی که این مورد را ثابت کند نیز در اختیار نیست.
ویروسهای کرونا برای رشد و تکثیر در بدن انسان ؟؟؟ به یک میزبان نیاز دارند و نمیتوانند در مورد غذایی رشد کنند. انتظار میرود که پخت و پز غذاها در مدت زمان کافی و دقیق، ویروس را از بین ببرد زیرا میدانیم که SARS در دمای 60 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه از بین میرود معمولا ویروسهای کرونا از طریق حیوانات و انسانها به هم متصل میشود. اعتقاد بر این است که منبع ویروس کرونای 2019، حیوان باشد اما حتی در این باره هم نمیتوان نظر قطعی داد.
بیشتر بخوانید:
ویروس کرونا و ۵ نکته که باید بدانیم
ویروس کرونا با بدن چه میکند؟
سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا را چگونه از هم تشخیص بدهیم؟
مهمترین توصیههای بهداشتی برای جلوگیری از کرونا
تحقیقات در چنین شرایط برای شناسایی منبع شیوع ویروس و راههای انتقال آن ادامه دارد.
*کارگران مواد غذایی چه اقداماتی در این خصوص میتوانند انجام دهند؟
امکان اینکه کارگران مواد غذایی آلوده به این ویروس از طریق عطسه و یا سرفه و تماس دستی، ویروس را انتقال دهند وجود دارد (ویروس را به طور مستقیم به مواد غذایی که در تماس با آنها هستند، منتقل میکنند. مگر اینکه نکات بهداشتی را بسیار دقیق رعایت کنند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای کاهش خطرات ناشی از انتقال این ویروس و کاهش آسیبها، توصیههایی دارد، مثلا؛
- بهداشت دقیق و مناسب (اقدامات بهداشتی مثل سرفه و سرماخوردگی و عطسه)
- داشتن روشها و شیوههای غذایی مطمئن و درست
- عدم ارتباط و تماس مستقیم با هر کسی که علائم و بیماریهای تنفسی را دارد.
- شستن دستها قبل از شروع کار (کارگران و کارمندان مواد غذایی)
- شستن دستها بعد از تماس با مواد غذایی
- شستن دستها بعد از تمیز کردن سرویس بهداشتی، نوشیدن، سیگار کشیدن، دست زدن و تماس با پول، دستشویی رفتن و...
- آگاهی کارگران و عامه مردم (افرادی که در کارخانهها و رستورانها مشغول کارند) با این ویروس
- نظارت دقیق و کامل بر آنها
این موارد همگی مربوط به کارگران مواد غذایی هستند اما بخش مهمتر آن مربوط به آگاهی مردم به طور همگانی و برای بالا بردن استانداردها، تقویت سیستم دفاعی بدن، مصرف برخی از غذاها برای کاهش احتمال ابتلا به ویروس و تقویت سیستم دفاعی و.... میباشد.
بیشتر بخوانید:
ویروس کرونا و پاسخ به سوالات دربارهی آن
ماهی قرمز شب عید ناقل ویروس کرونا است؟
استفاده از ماسک تاثیری در پیشگیری از ابتلا به کرونا دارد؟
کروناویروس به کدام کشورها راه یافته است؟
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است هر روز به تعداد قربانیان این ویروس وحشتناک و کشنده افزوده میشود و نگرانیهای مردم نیز با خواندن اخبار تلخ بیشتر میشود در چنین شرایطی نه فقط رعایت نکات بهداشتی اهمیت زیادی دارد بلکه لازم است اقدامات دیگری نیز صورت گیرد مثل تقویت سیستم دفاعی بدن.
بالا بردن قدرت مکانیزم دفاعی بدن میتواند کمک زیادی به مقابله با این بیماری کند.
آب ریزش بینی، تب، سرفه، سردرد، گلودرد، تنگی نفس، التهاب ریه و... همگی میتوانند هر کدام از ما را به رُعب و وحشت بیندازند که نکند دچار ویروس کرونا شدهایم. این ویروس دورة نهفته 14 روزه دارد بنابراین اگر بیشتر از 7-6 روز این علائم را داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید. هر چه سیستم دفاعی بدن خود را قویتر کنید به همان اندازه بهتر است.
*برای تقویت سیستم دفاعی بدن چه کار باید کرد؟
علاوه بر بهداشت اساسی و درست پزشکان ما را به خوردن برخی غذاها و استفاده از آنها در برنامه غذاییمان توصیه میکنند. علاوه بر آنکه لازم :
- دستها را مرتب با صابون بشوئید.
- انگشت به سمت دهان نبرید.
- در مکانهای شلوغ و پر تردد وارد نشوید.
- از مصرف غذاهای خام پرهیز کنید.
- تا جائیکه ممکن است ماسک بزنید.
بهتر است از همین امروز، اقدام به تقویت سیستم دفاعی بدنتان نیز نمایید.
*چگونه غذاهای ضد ویروسی بخورید.
سیر
سیر از مواد غذایی ضد ویروسی است هم میتوانید آن را خام مصرف کنید و هم پخته سیر را میتوانید خرد کنید و با عسل مصرف کنید. هر روز دو بار، این ماده غذایی برای تقویت سیستم دفاعی فوقالعاده است.
با دیان ختایی (گیاهی ستارهای شکل که غلافی خشک دارد و حاوی دانههای رازیانه است) این ادویه که به شکل گل است حاوی اسید شیکیمیک است که به عنوان ماده اصلی برای تولید تامیفلو استفاده میشود. ای ادویه برای مقابله با ویروس آنفلوانزا بسیار مناسب است و یک ضد ویروس بسیار قوی. آن را تهیه کنید در آب بجوشانید و مانند چای مصرف کنید.
زنجبیل
زنجبیل و بادیان ختایی را میتوانید بکوبید و کمی از آن را به عسل اضافه کنید و بخورید این ترکیب جادویی است.
روغن نارگیل
روغن نارگیل را میتوانید در غذاهایتان هم مصرف کنید حاوی اسید لوریک است و علاوه بر آن اسید کاپریلیک هم دارد که به مقدار زیادی موجب تقویت سیستم دفاعی بدن میشود.
رسوراتورول
غذاهایی که سرشار از رسوراتورول هستند برای مقابله با عفونت قارچی، اشعه ماوراء بنفش، استرس و انواع آسیبدیدگیها، بسیار مناسب هستند مثلا بادام زمینی، پسته، انگور، زغالاخته، توت فرنگی و کاکائو و شکلات به مقدار زیادی از آن را دارا میباشند.
غذاهای حاوی ویتامین C
فلفل قرمز، فلفل زرد، مکمل ویتامین c، آمله ..... همگی حاوی ویتامین c فراوان میباشند یک سوپ فوقالعاده که به مقدار زیادی سیستم دفاعی را تقویت میکند:
مواد مورد نیاز: سیبزمینی شیرین 1 عدد، سیر 1 عدد، پیاز، ریحان، رزماری، تمام ترکیبات را با هم بپزید.
*گیاهان ضد ویروسی
گیاهان نیز میتوانند تقویت کننده سیستم دفاعی باشند مثل آویشن پونه کوهی، تلوزی و.... به هنگام عفونت دستگاه تنفسی و مشکلات مخاطی، این گیاهان میتوانند تا اندازه زیادی با عفونت مقابله کنند، پونه، اکالیپتوس، آویشن، بادیان ختایی و حتی چای بسیار موثرند و به شکلهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
*سایر مواد غذایی مفید برای تقویت سیستم دفاعی
- بادام
- نعنا
- پروبیوتیکها
- پرهیز از مصرف شکر سفید
- روی سلنیوم (که در بادام، دانه کنجد، تخم آفتابگردان، آجیل و پسته یافت میشود).
و در کنار این موارد خواب کافی و مناسب و ورزش میتوانند سیستم دفاعی بدن را تقویت کنند و با ویروسها مقابله نمایند.