دکتر جمالالدین حسنزاده : متخصص پوست و مو
تحریریه زندگی آنلاین : پوست مرغی (کراتوزییس پیلاریس) بسیاری از افراد از دانههای ریز در نواحی خارجی بازوها و رانها شاکی هستند، این حالت که نمایی شبیه پوست مرغ پرکنده ایجاد میکند کراتوزپیلاریس نامیده میشود و در فارسی از آن بهعنوان پوست مرغی یا پوست دانه مرغی یاد میشود.کراتوزپیلاریس شیوع بالایی دارد و بیشتر در افرادی دیده میشود که پوست خشک دارند. هرچند ممکن است نواحی مختلفی را درگیر کند اما در نواحی خارجی بازوها و رانها بیشتر دیده میشود. در کودکان نواحی صورت را بیشتر درگیر میکند. بهصورت دانههای ریز میلیمتری تظاهر مییابد، گاهاً اطراف این دانهها قرمزی مختصری وجود دارد. ممکن است با خارش نیز همراه باشد. این حالت در آبوهوای خشک و زمستان تشدید مییابد و در نواحی مرطوب کمتر میشود.این حالت خطرناک نیست اما جهت کاهش خارش و نمای ظاهری آن ممکن است نیاز به درمان باشد. جهت کاهش خارش اقدامات لازم برای کاهش خشکی پوست مفید است.
بیشتربخوانید:
7 خوراکی دردسر ساز برای پوست!
منگولههای پوستی اطراف چشم
بسیاری از مردم از ضایعات پوستی اطراف چشم شاکی هستند. از آنجائی که این ضایعات ممکن است به لحاظ زیبایی مطلوب نباشد، درصد قابل توجهی از مراجعین به متخصصین پوست را افرادی تشکیل میدهند که درصدد از بین بردن آنها هستند. تشخیص افتراقی تودهها و ضایعات پوستی اطراف چشم متعدد است هرچند در بررسی و درمان این ضایعات، افراق ضایعات بدخیم و خوشخیم اهمیت بسیاری دارد، اما اکثر این موارد را ضایعات خوشخیم تشکیل میدهند. جز چند مورد اهمیت آنها بیش تر ازلحاظ زیبایی است. در این مقاله به یکی از انواع شایع ضایعات پوستی اطراف چشم یعنی skin tag یا منگولههای پوستی خواهیم پرداخت و در مقالات آتی در مورد چهار نوع دیگر این ضایعات بحث خواهد شد.
توصیههای لازم به افرادی که کراتوزپیلاریس دارند:
- زمان حمام كردن يا دوش گرفتن بايد كوتاه باشد و بیش از 10-5 دقيقه طول نكشد.
- از آب داغ اجتناب كنيد چون آب داغ چربیهای طبيعي پوست را سریعتر از بين میبرد.
- از صابونهای ملايم مانند صابون بچه يا صابون گليسيرينه استفاده كنيد.
- پوست خود را بعد از شستشو کاملاً خشك نكنيد و بلافاصله از يك كرم يا لوسيون مرطوبکننده استفاده كنيد.
- با استفاده از دستگاههای بخار ساز رطوبت هواي منزل را افزايش دهيد.
- از كيسه و ليف براي شستشو استفاده نكنيد.
- دماي هواي اتاق كمتر از 19 درجه سانتیگراد باشد. از گرم شدن بیشازحد هواي اتاق جلوگيري كنيد.
بیشتربخوانید:
آشنایی با بیماری پسوریازیس
منگولههای پوستی (skin tag)
این ضایعات که بهغلط گاهاً گوشت اضافه نامیده میشوند بهصورت ضایعات نرم، تیره و نخی در نواحی مانند پلکها، نواحیچیندار مانند گردن، زیر بغل و ناحیه پستان در خانمها ظاهر میشوند.اکثراً در افراد چاق و از سنین میانسالی به بالا دیده میشود ژنتیک و عوامل ارثی در ایجاد آن دخیل هست گاهاً همراه با بیماریهای داخلی مانند دیابت و …یا حاملگی دیده میشود.
بررسی و درمان
تشخیص این ضایعات اکثراً بالینی صورت میگیرد. در صورت لزوم توسط پزشک بررسی ازلحاظ بیماریهای همراه صورت میگیرد. برداشتن این ضایعات بهراحتی زیر بیحسی موضعی و با حداقل عارضه و بدون ایجاد اسکار صورت میگیرد. ضایعات پس از برداشت عود نمیکنند اما احتمال ایجاد ضایعه جدید وجود دارد.یکی از اشتباهات رایج بستن این ضایعات با نخ است که معمولاً باعث ایجاد التهاب و عفونت و اسکار میشود که باید از این کار خودداری نمود.
فرورفتگی ناخن در پوست
یکی از بیماریهای شایع ناخن، فرورفتگی ناخن در بافت اطراف ناخن است که به نام فرورفتگی ناخن در گوشت معروف است. این حالت اکثراً انگشت شست پا را درگیر میکند، اما ممکن است سایر انگشتان را نیز گرفتار کند. در این حالت ناخن در حین رشد به بافت کناری خود فرورفته باعث ایجاد درد، تحریک بافت و تورم و عفونت میشود.علل مختلفی در ایجاد این حالت دخیلاند. اما شایعترین علت آن گرفتن ناخن به شکل غلط و پوشیدن کفشهای نامناسب و تنگ میباشد. هنگام گرفتن ناخن گوشههای ناخن نبایستی گرفته شود بهعبارتدیگر ناخن بهصورت مستقیم گرفته شود نه هلالی. درصورتیکه گوشههای ناخن از ته گرفته میشود به هنگام رشد در بافت نرم اطراف ناخنگیر میکند و این حالت را ایجاد میکند.پوشیدن کفشهای تنگ نیز با ایجاد فشار کناری باعث فرورفتن ناخن در بافت اطراف میشود. کفش نامناسب از علل شایع فرورفتگی ناخن است سایر علل ایجادکننده این حالت عبارتند از بارداری (پس از زایمان این حالت شایع است) مصرف داروها (مانند ایزوترتینوئین) ضربه به ناخن، عفونتهای قارچی، ناهنجاریهای استخوانی پا، اختلالات مادرزادی ناخن
بیشتربخوانید:
ماسک های زمستانی برای مراقبت از پوست های چرب و خشک
فواید ماسک انار برای تمیزی پوستهای چرب و خشک
کهیر و درمان
كهير از بیماریهای شايع پوستي است بهطوری که از هر پنج نفر يك نفر در طول زندگي حداقل یکبار به آن مبتلا میشود. اين بيماري بهصورت ضايعات متورم سفيد يا قرمز خارشدار ظاهرميشود. ضايعات كهير گذرا هستند و بعد از مدت كوتاهي از بين رفته و در جاي ديگر ظاهر میشوند. به كهيرهايي كه كمتر از شش هفته طول میکشند كهير حاد و به كهيرهايي كه بیشتر طول میکشند كهير مزمن اطلاق میشود. علت بيشتر موارد كهير حاد مصرف بعضي از داروها، غذاها، عفونتهای ويروسي، گزش حشرات و استفاده از مواد آرايشي، عطروادكلن میباشد. در صورت ابتلا به كهير به موارد زير توجه كنيد:
نگراني به خود راه ندهيد چون در اكثر موارد كهير از نوع حاد بوده و بعد از مدتي خودبهخود بهبود ميابد. غذاها و داروهاي زير میتوانند موجب كهير شوند:
پیشگیری:
برای پیشگیری از ابتلا به این حالت بایستی از کفشهای گشاد و راحت استفاده کرد و از پوشیدن کفشهای تنگ خودداری نمود. طرز اصلاح ناخن بایستی به نحوی باشد که گوشههای داخلی و خارجی ناخن بیرون از بافت اطراف باشد و گوشههای ناخن از ته گرفته نشود.
درمان:
در موارد خفیف میتوان با اقدامات زیر این حالت را درمان نمود.در صورت عفونت بایستی آنتیبیوتیک مصرف شود. قرار دادن ناخن در آب گرم و در صورت امکان فشار دادن بافت اطراف ناخن به زیر ناخن جهت کمک به بیرون آمدن ناخن از بافت اطراف خشک نگهداشتن ناخن در موارد شدید اکثراً نیاز به جراحی میباشد. متدهای مختلف جراحی برای این منظور وجود دارد که بستگی بهشدت بیماری به کار میرود ولی در اکثر موارد جراحی بهصورت برداشتن گوشههای ناخن و تخریب ریشه گوشههای ناخن انجام میگیرد. در این روش گوشههای ناخن دیگر رشد نخواهند کرد در نتیجه عرض ناخن کوچکتر خواهد شد. برداشتن کل ناخن بدون تخریب ماتریکس گوشهها معمولاً درمان قطعی نیست و با رشد مجدد ناخن این حالت مجدداً عود خواهد کرد.
تنقلات مانند آدامس شكلات و آجیل، ماهي، تخممرغ، فلفل و ادویهجات، سوسيس، كالباس، غذاهاي كنسروي، گوجهفرنگی، كيوي، موز، توتفرنگی، خربزه، ماهي، سير و پیاز، نوشابههای الكلي و غیرالکلی.
داروهاي مسكن مانند آسپرين، ايبوبروفن، پيروكسيكام، قرص سرماخوردگی مفناميك اسيد وديكلوفناك، داروها و مواد مخدر مانند كدئين، بعضي ازآنتي بوتیکها مانند آمپیسیلین، پنیسیلین وكوتريموكسازولو ویتامینها و قرصهای سرماخوردگی. براي مشخص شدن علت كهير میتوانید فهرستی از غذاها داروها و موادي كه با آنها سروکار داشتهاید تهيه كنيد و ارتباط ايجاد كهير با آنها را بررسي كنيد. اثر داروهاي تجويزي در كهير تا زمان مصرف آنها میباشد و مصرف آنها در يك دوره از عود ضايعات در دورههای بعد جلوگيري نمیکند. در اكثر موارد كهير نياز به تجويز داروهاي كورتون مانندبتامتازن، دگزامتازن، تريامسينولون پردنيزولون و متیل پردنيزولون نيست. با توجه به عوارض اين داروها در موارد معمولي كهير بايستي از مصرف اين داروها خودداري كنيد. در صورت بروز تنگي نفس بلافاصله به پزشك مراجعه كنيد. درصورتیکه دوره كهير بيش از شش هفته طول بكشد، لازم است بررسیهای تشخیصی توسط پزشک صورت گیرد.