لگن درد اغلب به همراه علائم دیگر رخ می دهد. درمان این شرایط به دلیل آن بستگی دارد، از این رو، بررسی دقیق شرایط در هر مورد الزامی است.
عفونت دستگاه ادراری
عفونت دستگاه ادراری، عفونتی باکتریایی است که در دستگاه ادراری که شامل مجرای پیشاب، مثانه، حالب و کلیه ها می شود، رخ می دهد. عفونت های دستگاه ادراری شرایطی شایع هستند و یکی از علائم اصلی آنها احساس درد در قسمت پایینی شکم یا لگن است.
از علائم دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- تکرر ادرار
- تغییر در رنگ و بوی ادرار
- تب یا لرز
- درد در بخش هایی مانند پهلوها یا کمر
پزشک برای درمان عفونت دستگاه ادراری آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
بیماری های آمیزشی
برخی بیماری های منتقله از طریق رابطه جنسی، مانند سوزاک و کلامیدیا، نیز می توانند موجب احساس درد در ناحیه لگن شوند. از علائم این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد در ناحیه لگن
- التهاب در مجرای پیشاب
- ترشح از آلت تناسلی
کلامیدیا ممکن است رکتوم یا مقعد را عفونی سازد که می تواند موجب احساس درد در این بخش ها نیز شود.
شرایطی به نام لنفوگرانولوما ونروم در نتیجه انواع متفاوتی از باکتری های مسبب کلامیدیا شکل می گیرد. این شرایط ممکن است به لگن دردی که درمان آن دشوار است منجر شود. لنفوگرانولوما ونروم می تواند موجب التهاب مقعد و رکتوم در مردان دگرباش شود.
سوزاک نیز ممکن است موجب علائمی مانند درد و ترشح از آلت تناسلی شود. اگر این بیماری رکتوم را تحت تاثیر قرار داده باشد می تواند موجب ترشح از مقعد یا دفع مدفوع دردناک شود.
پروستاتیت
پروستاتیت یا التهاب پروستات می تواند به واسطه یک عفونت باکتریایی در این اندام شکل بگیرد. باکتری ها می توانند از طریق مجرای پیشاب وارد پروستات شوند و تکثیر آنها می تواند موجب احساس درد در ناحیه لگن، کشاله ران و کمر شود.
پروستاتیت حاد می تواند موجب ناراحتی در آلت تناسلی مردان یا بیضه ها شود. درد ممکن است با علائم دیگر از جمله موارد زیر همراهی شود:
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- تب
- لرز
- حالت تهوع و استفراغ
- دشواری در دفع ادرار
- تکرر ادرار
- انسداد ادرار یا ناتوانی در دفع ادرار
- جریان ضعیف یا منقطع ادرار
- بیدار شدن چند باره هنگام شب برای دفع ادرار
- انزال دردناک
یک عفونت باکتریایی در پروستات می تواند شرایطی جدی باشد و هر فردی با این علائم باید کمک پزشکی فوری دریافت کند. پزشک برای درمان این شرایط آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
پروستاتیت باکتریایی مزمن
پروستاتیت باکتریایی مزمن یک عفونت عود کننده پروستات است. علائم این شرایط مشابه با پروستاتیت باکتریایی حاد هستند، اگرچه ممکن است از شدت کمتری برخوردار باشند.
پزشک به طور معمول با دوز کم از آنتی بیوتیک یا ترکیبی از آنها در بلند مدت اقدام به درمان این شرایط خواهد کرد.
اگر پروستاتیت باکتریایی مزمن موجب دشواری در دفع ادرار شود، پزشک ممکن است داروهایی به نام مسدودکننده های آلفا را برای کمک به آرامش مثانه و ماهیچه ای مجاور آن تجویز کند تا بدن ادرار را راحتتر دفع کند.
پروستاتیت غیر باکتریایی
التهاب پروستات که در بلند مدت ادامه می یابد ممکن است به واسطه پروستاتیت غیر باکتریایی شکل گرفته باشد که نوعی سندرم درد لگنی مزمن است.
پزشکان درباره دلیل قطعی این شرایط به نتیجه نرسیده اند. از آنجایی که درد از عاملی غیر از عفونت باکتریایی سرچشمه می گیرد، برای درمان آن نیازی به تجویز آنتی بیوتیک نیست. داروهای مختلف می توانند به مدیریت علائم و تسکین درد ناشی از این شرایط کمک کنند.
پروستاتیت التهابی بدون علامت
پروستاتیت می تواند تقریبا بدون هیچ علائمی باشد. آزمایش های خون ممکن است تعداد بالای گلبول های سفید خون را نشان دهند و پزشک پیش از تشخیص احتمال ابتلا به سرطان پروستات را بررسی خواهد کرد.
فتق
درد ناگهانی در قسمت پایینی شکم ممکن است نشانه ای از فتق باشد.
فتق زمانی شکل می گیرد که یک تکه بافت یا روده از یک نقطه ضعیف در ماهیچه ها بیرون می زند. این شرایط اغلب توده ای کوچک و دردناک را در محل شکل می دهد.
هنگام کشیدگی ماهیچه مانند زمان خندیدن، سرفه یا بلند کردن یک شی، درد می تواند تشدید شود.
با افزایش سن و تضعیف ماهیچه ها، مردان بسیاری ممکن است فتق را تجربه کنند. عمل جراحی تنها گزینه درمانی برای این شرایط محسوب می شود و برای پیشگیری از عوارض شدیدتر ضروری است.
سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر به طور معمول موجب علائمی در روده می شود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرفتگی های ماهیچه ای دردناک
- نفخ
- اسهال
- یبوست
- مخاط در مدفوع
پزشک ممکن است تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی را برای کمک به تسکین شرایط توصیه کرده و برخی داروها که به کنترل برخی علائم کمک می کنند را تجویز کند.
آپاندیسیت
آپاندیس اندامی کوچک در سمت راست بدن است و التهاب آن می تواند موجب لگن درد شود.
از دیگر نشانه های آپاندیسیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- بی اشتهایی
- حالت تهوع و استفراغ
- تورم در قسمت پایینی شکم
اگر درد تیز در قسمت پایین سمت راست شکم با هر یک از علائم بالا همراهی می شود، دریافت کمک پزشکی فوری ضروری است. ممکن است برای درمان آپاندیسیت به انجام عمل جراحی نیاز باشد.
سنگ های ادراری
سنگ های ادراری زمانی که املاح و مواد معدنی، مانند کلسیم، در ادرار انباشته می شوند، شکل می گیرند و بدن در دفع آنها با دشواری مواجه می شود. این مواد معدنی می توانند با هم ترکیب شده و به سنگ های ادراری تبدیل شوند.
سنگ های اداری زمانی که بدن برای دفع آنها تلاش می کند موجب بروز علائمی می شوند و درد در ناحیه لگن یا کمر یکی از موارد شایع است. از علائم دیگر می توان به دشواری در دفع ادرار و وجود خون در ادرار اشاره کرد.
پزشک ممکن است داروی مسکن برای کمک به عبور سنگ ها تجویز کند و همچنین، برخی داروها برای شکستن سنگ ها تجویز خواهند شد. در برخی موارد، سنگ های بزرگتر نیازمند انجام عمل جراحی هستند.
برخی بیماری های جنسی می توانند موجب احساس درد در ناحیه لگن شوند
سیستیت
سیستیت به التهاب مثانه گفته می شود که به طور کلی از یک عفونت سرچشمه می گیرد.
سیستیت موجب درد در ناحیه لگن می شود و با علائم دیگر مانند موارد زیر همراهی می شود:
- دشواری در دفع ادرار
- جریان ضعیف ادرار
- تکرر ادرار
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- وجود خون در ادرار
- تغییرات در ظاهر یا بوی ادرار
پزشک به طور معمول یک دوره کوتاه مصرف آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت مثانه تجویز خواهد کرد.
باریک شدن مجرای پیشاب
باریک شدن مجرای پیشاب دفع ادرار را دشوار می سازد. افزون بر درد در قسمت پایینی شکم، از دیگر علائم این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد هنگام دفع ادرار
- دشواری در دفع ادرار
- نشت ادرار
- وجود خون یا ادرار در مایع منی
- از دست رفتن کنترل مثانه
درمان به طور معمول شامل انجام عمل جراحی می شود.
هایپرپلازی خوش خیم پروستات
هایپرپلازی خوش خیم پروستات زمانی رخ می دهد که غده پروستات به واسطه دلیلی به جز سرطان بزرگ شده باشد.
با بزرگ شدن پروستات، این غده بر مجرای پیشاب فشار وارد می کند. این شرایط می تواند موجب دشواری در دفع ادرار و احساس درد در ناحیه لگن شود. در نهایت، ماهیچه های مثانه ممکن است تضعیف شده و علائم وخیمتر شوند.
درمان ممکن است شامل تغییرات سبک زندگی، داروها و عمل جراحی شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اگرچه لگن درد شرایطی شایع است، اما اگر درباره دلیل و منبع این شرایط اطمینان ندارید باید برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه کنید.
حتی اگر دلیل درد مشخص است، در صورت بروز هرگونه تغییر، مانند افزایش شدت علائم، بهتر است برای ارزیابی بهتر شرایط به پزشک مراجعه کنید.
منبع:asriran.com