دکتر مسعود مردانی؛ فلوشیپ فوق تخصصی بیماری های عفونی
آنفلوانزا خوکی یا آنفلوانزا H1N1 چیست
آنفلوانزا H1N1 یکی از انواع آنفلوانزا نوع A می باشد. این آنفلونزا را در قدیم با عنوان آنفلوانزا خوکی از آن نام می بردند ولی امروزه بهتر است از عنوان خوکی درباره آن اطلاق نشود چرا که این بیماری را انسان میگیرد و مناسب است از نام علمی آن استفاده شود.
این بیماری یک بیماری شناخته شده برای مردم می باشد. از سال 2009 شیوع این بیماری در سطح کره زمین اتفاق افتاد و بسیاری از افراد نیز این دچار این ویروس شدند.
در یکی دو سال اخیر با تغییر مختصری که در هماگلوتینین واقع در دیواره ی ویروس H1N1 یا آنفلونزا A - H1N1 رخ داد، این بیماری یک تمایز خاصی پیدا کرد نسبت به موارد قبلی شایع در این گونه از بیماری که محققین متوجه شدند فرم های شدید این بیماری به خصوص در جوان ها و حتی در افرادی که واکسن زده اند ممکن است بروز بکند که متاسفانه منجر به مرگ هم میشود. و امروزه برخی از هموطنان عزیز ما نیز گرفتار این بیماری آنفلوانزا A - N1H1 شدهاند که از نقاط مختلف کشور در آی سی یو بستری شده اند و یا ممکن است در بخش های مختلف تحت درمان باشند، در بعضی موارد نیز درمان ها موثر واقع نمی شوند حتی منجر به مرگ افراد نیز می شود.
تفاوت آنفلونزا H1N1 با آنفلوانزا نوع B و H3N2
معمولا تفاوت زیادی بین آنفلوانزا H1N1 و H3N2 و آنفلوانزا نوع B وجود ندارد به طوری که یک پزشک نمی تواند فقط با دیدن بیمار بدون انجام آزمایش خاصی که انجام می شود بتواند نوع را تشخیص بدهد برای همین در مورد افرادی که در معرض خطر این بیماری هستند، مثل افرادی که در بخش آی سی یو بستری می شوند و یا خانم های باردار، ما از روش های مولکولی مثل PCR برای تشخیص این بیماری استفاده می کنیم. نکته ای که حائز اهمیت است همه ی افراد نیاز به انجام آزمایش PCR ندارند فقط افرادی که فرم شدید بیماری را دارا هستند و یا در بیمارستان در بخش های ویژه بستری می شوند این آزمایش را باید انجام دهند.
راه های پیشگیری از آنفلوانزا H1N1
هوا سرد است و بروز ویروس به دستگاه سیستم تنفسی فوقانی از جمله بیماری آنفلوانزا اجتناب ناپذیر است . خانواده ها می خواهند بدانند که چه راه را در پیش بگیرند و انجام بدهند تا از ابتلا به آنفلوانزا جلوگیری کنند و یا اینکه چه راهی را پیش بگیرند که کمتر به بیماری های عفونی ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی دچار شوند.
یکی از مسائل خیلی مهم رعایت مسائل بهداشت فردی و اجتماعی است که حتما بایستی افرادی که مبتلا به علائم عفونی و ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی هستند که معمولا با آبریزش بینی ، عطسه، سرفه و تب ظاهر می شود و خود را نشان می دهد، باید بدانند که حداقل اگر بچه هستند از رفتن به مدرسه خودداری کنند و همینطور اگر بزرگسال هستند از رفتن به محل کار 2 تا 3 روز خودداری کنند. به خاطر اینکه مراقبت های فوق در واقع باعث عدم ابتلا بقیه افراد می شود به این بیماری خطرناک نیز می شود. مسئله دوم رعایت مسائل بهداشت فردی و اجتماعی است توصیه میکنم در فصل سرما که باعث تشدید این بیماری ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی از جمله بیماری آنفلوانزا است از موارد زیر اجتناب کنید:
از دست دادن های بی مورد جدا خودداری کنید.
از بوسیدن افراد و از شرکت در مراسم ترحیم و عروسی ها و بوسیدن کلیه ی افرادی که به شما مراجعه می کنند جدا خودداری کنید.
و نکته ی دیگر اینکه اگر دچار علائم آبریزش بینی، عطسه و سرفه هستید، آب بینی را باید با یک دستمال کاغذی یکبار مصرف بگیرید حتما در یک ظرف پلاستیکی بگذارید و آن را در سطل زباله درب دار بیاندازید و توصیه میکنیم که بعد از اینکه این کار را انجام داده اید، حتما دستان خود را با آب و صابون بشویید.
شست و شوی مکرر دست باعث قطع زنجیره انتقال عفونت ویروس های دستگاه تنفسی فوقانی از فرد بیمار به بقیه افراد نیز می شود. شستن مکرر دست ها را باید در برنامه ی روزانه ی خود حتما داشته باشید.
یکی از راه های دیگر و مهم پیشگیری از آنفلوانزا، واکسیناسیون افراد است. ثابت شده است که اگر افراد در معرض خطر در شروع فصل سرد سال مثل ماه های مهر و آبان، بر علیه بیماری آنفلوانزا واکسن بزنند از بروز عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی از جمله بیماری آنفلوانزا در آنها جلوگیری شود.
افرادی که باید از واکسن آنفلوانزا استفاده کنند
افراد مسن بالای 50 یا 65 سال
کودکان 6 ماه تا 6 سال
خانم های باردار
بیماران دارای ویروس HIV+
بیماران قلبی و ریوی
بیماران مبتلا به آسم
بیماران دیابتی
بیماران پیوند مغز و استخوان و دیگر پیوند ها
بیماران سرطانی که شیمی درمانی می شوند
پزشکان و پرسنل بیمارستان
لازم به ذکر است همه افراد باید بر علیه بیماری آنفلوانزا سالانه یک بار واکسن آنفلوانزا را بزنند واینکه واکسنی که امسال زده می شود برای سال آینده اعتباری ندارد و باید هر سال یکبار نسبت به تمدید واکسیناسیون اقدام شود.
واکسیناسیون عارضه خاصی ندارد فقط درد مختصری در ناحیه محل تزریق دارا می باشد.و دیگر اینکه اگر کسی در گروه معرض خطر است و دو ماه اول از فصل سرد سال را گذرانده است و واکسن تزریق نکرده است، در هر زمان این واکسن را میتواند تزریق کند از بروز بیماری آنفلوانزا یا عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی در خود جلوگیری کند.
نکته ی آخر در مورد پیشگیری از آنفلوانزا رعایت مسائل بهداشت فردی و اجتماعی و این است که نباید ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی از جمله ترشحات مخاطی مثل آب بینی را در انظار عمومی و در معابر عمومی بریزید و باید به شدت از این کار اجتناب کنید.
برای دیدن فایل ویدیویی مصاحبه با آقای دکتر مردانی در مورد آنفلونزا اینجا کلیک کنید
برای دیدن فایل ویدیویی مصاحبه با آقای دکتر مردانی در مورد پیشگیری از آنفلونزا اینجا کلیک کنید