تحریریه گروه ترجمه زندگی آنلاین
کمبود هر یک مواد مغذی مورد نیاز بدن می تواند وضعیت کارکرد دستگاه گوارش شما را مختل کرده و دچار نفخ، اسهال و یا استفراغ شوید.
خوراکی های مناسب موجب می شوند، بدن تان به درستی کار کند.
اما اگر گرفتار مشکلات دستگاه گوارش هستید و معده تان هر غذایی را به خوبی هضم نمی کند، پس باید مراقب نوع غذای مصرفی تان باشید.
در ادامه یکسری توصیه و باید و نبایدهای غذایی آورده شده است که با رعایت کردن آنها مشکلات گوارشی تان تا حد بسیار زیادی بهبود می یابد.
لبنیات
اکثر افرادی که ناراحتی های گوارشی دارند معمولا با هضم و جذب محصولات لبنی مشکل داشته و دچار نفخ شدید می شوند.
زیرا، شیر دارای نوعی قند به نام لاکتوز می باشد که عموم این افراد نمی توانند آن را هضم کنند.
عدم تحمل لاکتوز در این افراد باعث می شود، وضعیت گوارشی آنها پس از مصرف محصولات غذایی حاوی لاکتوز بدتر شده و حتی دچار اسهال شوند.
خوراکی های تند
اگر شما دچار تهوع، استفراغ و اسهال هستید، باید از خوراکی هایی که سیستم هاضمه تان را تحریک می کنند، دوری کنید.
غذاهای تند ممکن است روی برخی از افراد اثر منفی نداشته باشند، اما موجب سوء هاضمه در برخی دیگر از مردم می شوند.
به طور کلی اگر مشکلات گوارشی دارید، نباید غذای تند مصرف کنید.
غذاهای اسیدی
رب گوجه فرنگی و مرکباتی مانند لیموترش، پرتقال و گریپ فروت اسیدی هستند و موجب مشکلات گوارشی می شوند.
بسیاری از مردم نمی دانند که نوشابه های گازدار هم اسیدی هستند.
بنابراین اگر دچار مشکلات گوارشی هستید، نباید این خوراکی های اسیدی را مصرف کنید.
غذاهای چرب
غذاهای چرب دستگاه گوارش را دچار گرفتگی و انقباض کرده و عملکرد معده را به شدت کند می کند. در نتیجه، عمل هضم بیش از حد آهسته شده و یبوست به وجود می آورد.
البته، میزان مشکلات گوارشی ایجاد شده به نوع چربی و مقداری که مصرف شده است بر می گردد.
بنابراین، اگر دچار سوء هاضمه هستید، غذاهای کم چرب مصرف کنید و کل حجم غذایی روزانه خود را از 3 وعده در روز به 5 یا تعداد بیشتری تقسیم نمایید.
با این کار، در هر وعده، معده شما زحمت کمتری را برای هضم متحمل می شود.
غذاهای سرخ شده
چربی موجود در غذاهای سرخ شده به راحتی در کل بدن پخش شده و منجر به اسهال و سوء هاضمه می شود.
در ضمن، بسیاری از غذاهای سرخ کرده دارای فیبر بسیار کمی بوده در نتیجه، مصرف مداوم آن ها باعث بروز یبوست مزمن می شود.
علاوه بر این، سرخ کردنی ها به طور کلی روند کارکرد معده را به شدت کاهش داده و باعث تضعیف توان دستگاه گوارش می شوند.
غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده به دلیل فیبر بسیار پایین، موجب یبوست می شوند.
در ضمن، این نوع غذها حاوی انواع نگهدارندها و رنگ های مصنوعی بوده و به همین دلیل زمینه بروز انواع آلرژی های غذایی را پدید می آورند.
بنابراین، افرادی که معده حساس دارند معمولا با مصرف این نوع غذاها دچار مشکلات گوارشی بیشتری می شوند.
شیرین کننده سوربیتول
سوربیتول قندی است که به طور طبیعی در میوه هایی از قبیل سیب، هلو، شلیل و یا آلو بخارا یافت می شود.
سرعت سوخت و ساز این قند در بدن بسیار پایین بوده و به همین دلیل به سختی هضم و جذب می شود.
در ضمن، در صنعت غذا از سوربیتول برای شیرین کردن برخی مواد مثل آدامس به وفور استفاده می شود.
به محض اینکه این قند وارد روده می شود ایجاد نفخ شدید و اسهال می کند.
الکل
الکل مضرترین ماده برای کسانی است که مشکلات گوارشی دارند.
این ماده هیچ نوع ویتامین، پروتئین و دیگر مواد غذایی و یا کربوهیدرات خوب ندارد و مصرف آن وضعیت گوارشی بدن را به هم ریخته و البته مشکلات دیگری هم به وجود می آورد.
قهوه
کافئین موجود در قهوه مجرای معده-روده ای را تحریک می کند و باعث می شود که محتویات آن سریع تر از دستگاه گوارش خارج شوند و مصرف بیش از حد قهوه، موجب اسهال می شود.
بنابراین اگر به اسهال مبتلا هستید، قهوه آن را بدتر می کند.
البته خوراکی های دیگر مانند شکلات، چای و نوشابه های گازدار هم حاوی کافئین هستند و در مصرف آنها باید احتیاط کرد.