حال تصور كنید، در طول سریعترین و آسیبپذیرترین دوران رشد یك جنین در رحم مادر، چه تغییراتی را میتوانند به وجود آورند. BPA، متأسفانه تنها یك مثال است. از دیگر موارد، phthalates میباشد كه مجموعهای از مواد شیمیایی صنعتی است و در ساختن پلاستیكهایی مانند pvc كه دارای انعطافپذیری و خاصیت فنری بیشتری است بكار میرود.
همچنین یكی از نافذترین مختلكنندههای غدد درونریز بدن است كه در هر چیز، از بستهبندی فرآوردههای غذایی و پردهی حمام تا شویندهها، اسباببازیها و محصولات زیبایی مانند لاك ناخن، اسپری مو، شامپو و خوشبوكنندههای بدن و عطرها وجود دارند.
دیگر مواد شیمیایی محیطی DDEها كه از محصولات جانبی آفتكش DDT هستند، ممكن است با رشد جنسی زودرس در دختران مرتبط باشد. هر دوی این مواد شیمیایی به عنوان مقلدهایی كه در واقع كار هورمونهای جنسی را در بدن انجام میدهند، شناخته شدهاند. اسید پرفلوروكتانوئیك (perfluoro octanoic acid, PFOA) كه در وسایل آشپزخانه وجود دارد در این گروه خطرناك قرار میگیرد.
تحقیقات جدید نشان میدهد كه استرهای پارابن (paraben esters) در 99 درصد از بافتهای نمونهبرداری شده سرطان سینه وجود داشتهاند. پارابنها مواد شیمیایی با خواص استروژن هستند و استروژن خود یكی از هورمونهایی است كه نه تنها در بلوغ بلكه همچنین در توسعه سرطان سینه درگیر است و آنها بطور گستردهای در خوشبوكنندهها و مام زیربغل، شامپوها و نرمكنندهها، ژلهای ریشتراشی، خمیردندانها، لوسیونها و ضدآفتابها، لوازم آرایشی، داروها و چاشنیهای غذایی استفاده میشوند.
مطالعات اخیر نشان داده است یك دسته ناشناخته از تركیبات مقلد استروژن بهوجود آورنده سرطان، فلزها هستند. محدوده گستردهای از فلزات كه به صورت metalloestrogerها عمل میكنند، قابلیت افزودن به بار استروژنی بدن را دارند، بنابراین خطر سرطان سینه را افزایش داده و احتمالاً منجر به بلوغ زودرس میشوند.
نتایج حاصل از یك آمار سلامتی طولانی مدت در انگلستان نشان داده است كسانی كه سطح بالایی از ماده شیمیایی BPA در ادرارشان وجود دارد، خطر بیماریهای قلبی در آنها شایعتر است. بعضی از نگرانیهای در اوایل زندگی، تماس رحم مادر باردار با BPA است كه میتواند به خطاهای كروموزومی در رشد جنین و ایجاد سقطهای خود به خودی و آسیبهای ژنتیكی منجر شود.
همین تحقیقات نشان داده است كه این مواد شیمیایی بر روی بزرگسالان و كودكان نیز تأثیر میگذارد و نیز منجر به كاهش كیفیت اسپرم، بلوغ زودرس، تحریك رشد غدد مربوط به پستان دورههای باروری منقطع و عدم عملكرد صحیح تخمدان و چاقی و بیماریهای قلبی و سرطان شود.
تأثیر ویتامین D
دخترانی كه در مناطق نزدیك به استوا زندگی میكنند در سنین بالاتری نسبت به دخترانی كه در مناطق شمالی زندگی میكنند بالغ میشوند. از آنجا كه این مسأله اشاره به تماس با نور خورشید دارد، طی تحقیقاتی كه صورت گرفت، برای ارتقاء سلامتی، سطوح ویتامین D باید بیشتر یا مساوی 50 میلیگرم در هر میلیلیتر باشد.
هر چه دختران زودتر به بلوغ برسند، در معرض سطح بالاتری از هورمون زنانه استروژن هستند كه عامل خطرساز برای سرطانهای خاص از قبیل سرطان سینه است. این اولین ارتباط بین بلوغ زودرس و سرطان میباشد.
چاقی و استرس
چاقی دختران را در معرض استروژن بیشتری قرار میدهد، زیرا استروژن در بافتهای چربی، تولید و ذخیره میشود. از اینرو چاقی از عوامل بلوغ زودرس است. دختران چاقتر، سطوح بالاتری از هورمون لپتین را دارند كه میتواند به سطوح استروژن بالاتری منجر شده و نیز مقاومت انسولین افزایش یافته و سبب بیشتر شدن بافتهای چربی و سپس لپتین بیشتر و استروژن بیشتر شده و این چرخه تغذیه به خودی خود ادامه یافته تا جایی كه بدنهای آنها بطور فیزیكی بالغ شوند.
همچنین دخترانی كه والدینشان زمانی كه سن آنها بین 3 تا 8 سال بوده است طلاق گرفتهاند، بیشتر احتمال تجربه بلوغ زودرس را دارند. از اینرو، اجتناب از مواد شیمیایی محیطی، چاقی، استرس و ارتقاء سطح ویتامین D و ورزش منظم از بهترین راههای شناخته شده برای جلوگیری از بلوغ زودرس میباشد.
برای خواندن بخش اول- دلایل بلوغ زودرس دختران- اینجا کلیک کنید.