Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 08:47

11
شهریور
‎افزایش حضور زنان ورزشکار در دو دهه اخیر

‎افزایش حضور زنان ورزشکار در دو دهه اخیر

‎در این گزارش نگاهی انداخته‌ایم به کارنامه گروه‌های ملی بانوان ایران در مسابقات آسیایی 2018 جاکارتا (اندونزی) و حاشیه حضور خانوادگی ورزشکاران کشورمان که مدال آفرین شدند.

درخشش بانوان ورزشکار در مسابقات 2018 جاکارتا

 

‎محمد خادمی

‎حضور ورزشکاران کشورمان در مسابقات آسیایی 2018 جاکارتا و درخشش ملی پوشان در رشته‌های ورزشی گوناگون شادی و غرور را برای ایرانیان به ارمغان آورده، به‌طوری‌که در زمان برگزاری این مسابقات هر روز پرچم ایران اسلامی دریکی از رشته‌های ورزشی به اهتزاز درآمد، این در حالی است که با همه مشکلات پیش روی ورزشکاران‌مان جایگاه پنجم را در جدول آسیا از آن خودشان کردند، اما موضوعی که در این دوره از مسابقات ورزشی بیشتر خودنمایی می‌کرد، حضور بانوان ورزشکار کشورمان بود که با هنرمندی‌شان توانستند مدال‌های رنگینی را برای کشورمان به دست آورند، در این دوره از مسابقات کشورمان با ۹۸ بانوی محجبه ورزشکار در ۲۲ رشته ورزشی شرکت داشت که در تاریخ این مسابقات، ایرانی‌ها در این دوره با بیشترین تعداد زنان ورزشکار شرکت کرد.

‎در این گزارش نگاهی انداخته‌ایم به کارنامه گروه‌های ملی بانوان ایران در مسابقات آسیایی 2018 جاکارتا (اندونزی) و حاشیه حضور خانوادگی ورزشکاران کشورمان که مدال آفرین شدند، که در ادامه می‌خوانید:

‎حضور پرقدرت زنان ورزشکار

‎در چند دوره اخیر بازی‌های آسیایی شاهد رشد کمی و کیفی حضور بانوان ورزشکار در بازی‌های آسیایی بوده‌ایم. درحالی‌که نتیجه تلاش ورزشکاران بانوی کشورمان در ۲۰۰۶ قطر تنها دو مدال برنز در تکواندو بود، دربازی‌های ۲۰۱۰ و با سرمایه‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته با رشد چشمگیری مواجه شدیم به‌طوری‌که در این بازی‌ها ۱۴ مدال نتیجه عملکرد ورزش بانوان ایرانی شد، که شامل یک طلا، ۴ نقره و ۹ برنز در رشته‌های ووشو، کاراته، قایقرانی روئینگ، تیراندازی، تکواندو و کاراته بودند.

‎ در ۲۰۱۴ باوجود کاهش تعداد ورزشکاران از ۸۸ نفر به ۵۸ نفر، ۲ طلا، ۷ نقره و ۷ برنز و درمجموع ۱۶ مدال در رشته‌های دوره قبل به‌علاوه رشته قایقرانی اسلالوم به دست آمد و نخستین مدال‌های طلا در رشته‌های تیراندازی و کاراته از سوی «نجمه خدمتی» و «حمیده عباسعلی» در این دوره به ویترین افتخارات ورزش بانوان اضافه شد.

‎در 2018 نیز ورزشکاران زنان ایران با 98 نفر در مسابقات جاکارتا شرکت کردند که با کسب 11 مدال جایگاه خوبی را برای کشورمان به دست آوردند.

‎تیم کبدی زنان کشورمان به مدال طلا این دوره از مسابقات رسید. «مرجان سلحشوری» در تکواندو، «زهرا کیانی» ووشو، «الهه منصوریان» ساندا کار وزن منهای 52 کیلوگرم ووشو، «شهربانو منصوریان» سانداکار وزن منهای 60 کیلوگرم ووشو، تیمی روئینگ سنگین‌وزن چهارنفره زنان، «نازنین ملایی» روئینگ یک نفره، روئینگ سبک‌وزن دونفره زنان موفق به کسب مدال باارزش نقره شدند، همچنین مدال برنز را «مه‌لقا جام بزرگ» تیرانداز سه وضعیت 50 متر زنان، روئینگ سنگین‌وزن دونفره زنان و «ناهید کیانی» تکواندوکار وزن منهای 48 کیلوگرم به دست آوردند.

‎کوتاه از جاکارتا

‎در روزهای نخست این مسابقات «هدیه کاظمی» در فینال کایاک یک نفره ۵۰۰ متر بانوان با حریفانی از چین، کره، ژاپن، اندونزی، قزاقستان، سنگاپور و هند رقابت کرد و در پایان بازمان ۲: ۰۲.۲۸۰ دقیقه صاحب مدال نقره شد.

‎در ادامه مسابقات جاکارتا «فاطمه کرمجانی» و «آتنا رئوفی» در فینال کانوی دونفره 500 متر بانوان بازمان ۲: ۱۰.۴۰۸ دقیقه هفتم شدند و از کسب مدال بازماندند؛ از دیگر بدشانسی‌های ملی پوشان زن کشورمان اسکواش‌بازان بانوی کشورمان بودند که با توجه به مسجل شدن صعود هند و هنگ کنک از این گروه در دیداری تشریفاتی به مصاف چین رفتند و 2 بر یک شکست خوردند.

‎«زهرا باقری» نماینده وزن منهای 73 کیلوگرم کوراش بانوان در برابر «جهان محمددوا» از ترکمنستان پیروز شد و به دور بعد راه یافت، اما در ادامه «باقری» در برابر نماینده مغولستان باخت و از دور رقابت‌ها حذف شد.

‎خواهران منصوریان

‎مشهورترین و شاید شناخته‌شده‌ترین خانواده حاضر در جاکارتا را شاید الهه و شهربانو منصوریان تشکیل می‌دهند.

ووشو کارانی که به‌واسطه زندگی دشوارشان، حضور در برنامه ماه‌عسل و فیلم مستندی که سال گذشته از آن‌ها روی پرده سینما رفت، به شهرت بسیاری رسیدند.

به همین خاطر شاید خیلی‌ها که ورزش را به‌طور دقیق و جزئی دنبال نمی‌کنند هم آن‌ها را بشناسند.

‎الهه و شهربانو منصوریان باسابقه قهرمانی در رقابت‌های جهانی و مدال طلای این رقابت‌ها به‌عنوان تنها سانداکاران بانوی کاروان ایران راهی جاکارتا شدند.

خانواده منصوریان البته یک ووشوکار حرفه‌ای دیگر به نام سهیلا هم دارد که البته نتوانست جای خواهرانش را بگیرد و مسافر جاکارتا شود.

‎الهه و شهربانو منصوریان مانند سه سانداکار مرد ایران دربازی‌های آسیایی راهی فینال وزن خود شدند.

فینال‌هایی که همگی در مقابل رقبای چینی برگزار شد و اگرچه دو ووشوکار مرد ایران به طلا رسیدند اما بانوان سهمی از این مدال خوش‌رنگ نداشتند. الهه یک‌بار دیگر مانند اینچئون مدال نقره را گردن آویخت و شهربانو هم با شکست مقابل حریف چینی به دومی بسنده کرد.

‎همین نقره هم منصوریان‌ها را تبدیل به نخستین خواهران ایران کرد که دربازی‌های آسیایی موفق به کسب مدال نقره شده‌اند.

‎زوج قهرمان

‎تنها زوج ورزشکار ایرانی حاضر در جاکارتا را «مهسا جاور» و «محسن محمد سیفی» تشکیل می‌دهند.

دو ورزشکاری که یکی در قایقرانی بانوان و دیگری در ووشو فعالیت می‌کنند و هردو هم از نفرات شاخص تیم خود به شمار می‌روند.

‎این دو ورزشکار که پیش از المپیک ریو نامزد کرده بودند، پس از بازگشت جاور از این رقابت‌ها در شهریور 95 به‌طور رسمی ازدواج وزندگی مشترک‌شان را آغاز کردند.

این زوج زنجانی البته اکثر روزها و ماه‌های سال 97 را دور از هم و در اردوی‌های ملی‌شان بودند و برای بازی‌های آسیایی آماده می‌شدند.

‎درنهایت هم اگرچه «جاور» در بخش انفرادی نتوانست به مدال برسد، اما با مدال نقره تیمی برای کاروان ایران افتخارآفرینی کرد.

طلای درخشان و مطمئن «سیفی» هم البته یکی از مدال‌هایی بود که حسابی به ورزش دوستان چسبید.

‎به‌این‌ترتیب تنها زوج ورزشکار کاروان ایران به یک طلا و یک نقره رسیدند که عملکرد بسیار خوبی برای آن‌ها به‌حساب می‌آید.

‎خواهر و برادر طلایی

‎موفق‌ترین خانواده در جاکارتا را «میثم عباسی» و «زهرا عباسی» تشکیل می‌دهند.

ملی‌پوشان کبدی مردان وزنان ایران که هر دو در قالب تیم ملی توانستند برای اولین بار در تاریخ، قدرت اصلی کبدی دنیا یعنی هند را کنار بزنند.

دو مدال طلای کبدی دربازی‌های آسیایی مهم‌ترین و درخشان‌ترین اتفاق روز ششم بازی‌ها بود که به مدد این دو ورزشکار و هم‌تیمی‌هایشان به دست آمد و کام مردم را شیرین کرد.

‎این خواهر و برادر شاید کمتر از دیگر ورزشکاران ایران شناخته‌شده باشند اما بهترین نتیجه را در میان خانواده‌های حاضر در جاکارتا گرفته‌اند.

اگرچه رشته آن‌ها انفرادی نبوده اما هرکدام در کسب طلایی ارزشمند شریک بوده‌اند. به‌خصوص طلایی که «زهرا عباسی» و هم‌تیمی‌هایش برای اولین بار در تاریخ به دست آورند و یک‌رشته تیمی در بخش زنان را قهرمان بازی‌های آسیایی کردند.

‎پدر و دختر

‎شمشیربازی ایران اگرچه همواره بی حاشیه حرکت کرده و در سال‌های اخیر همواره مدال‌های خوبی را هم به دست آورده، پیش از بازی‌های جاکارتا درگیر یک حاشیه کوچک اما جدی شده بود.

حاشیه حضور دختر رئیس فدراسیون یعنی «کیانا باقرازده» در ترکیب تیم سابر بانوان، از یک اعتراض آغاز شد و تا مجلس هم پیش رفت.

کار به‌جایی رسید که تعدادی از نمایندگان مجلس معتقد بودند که حضور «باقرزاده» پدر در رأس فدراسیون باعث شده تا دخترش بازیکن فیکس تیم ملی شود.

‎این ماجرا در ادامه با توضیحات «باقرزاده» حل‌وفصل شد و این نمایندگان متقاعد شدند که «کیانا باقرزاده» صلاحیت فنی کافی برای حضور در تیم ملی را دارد و مراحل انتخابی را کاملاً طبق روال معمول پشت سر گذاشته است.

‎این بانوی شمشیرباز البته در بخش انفرادی حضور نداشت و در تیمی یکی از اعضای تیم سابر ایران بود.

تیمی که البته نتیجه نگرفت و در اولین حضور خود دربازی‌های آسیایی پس از انقلاب، نتوانست نتیجه‌ای بگیرد.

‎پیش‌ازاین هم البته مشخص بود که بانوان سابر ایران تنها برای کسب تجربه و صرف حضور راهی این رقابت‌ها می‌شوند.

همین موضوع هم بخشی از مناقشه بر سر اعزام «کیانا باقرزاده» را شامل می‌شد.

‎رئیس و نایب‌رئیس

‎زوج جالب دیگری که در کاروان ایران حضور دارد، از «محمد درخشان» و «شهین نظری» تشکیل‌شده.

رئیس فدراسیون جودو و نایب‌رئیس فدراسیون ووشو. زن‌وشوهری که هر دو از مدیران قدیمی ورزش ایران به‌حساب می‌آیند و سال‌هاست در این زمینه فعالیت می‌کنند.

‎وزارت ورزش اعتبارات ورزش بانوان را افزایش دهد

‎«اولادقباد» عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات بابیان اینکه وزارت ورزش باید با توجه به توانایی و پتانسیل زنان در ورزش اعتبارت ورزش بانوان را افزایش دهد، می‌گوید: «ورزش بانوان به توجه ویژه نیاز دارد، درخشش و کسب مدال‌های رنگین در مسابقات آسیایی نیز دلیلی بر این ادعا است بر همین اساس باید با برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات مناسب، راه را برای ادامه موفقیت‌ها در آینده برای زنان هموار کرد.

‎رئیس فراکسیون زنان مجلس بابیان اینکه قهرمانی و کسب مدال‌های متعدد توسط زنان دربازی‌های جاکارتا تلنگری است که به ایجاد تعادل و توازن در توزیع زیرساخت‌های ورزشی در حوزه زنان توجه ویژه شود، می‌افزاید: «وزارت ورزش باید برای تأمین تجهیزات استاندارد در حوزه ورزش بانوان، دانش‌آموزی و دانشجویی تمام تلاش خود را به کاربرد.»

‎وی خاطرنشان می‌کند: «ضعف نظام باشگاه‌داری و نبود نظام ورزشی حرفه‌ای مانع استفاده از ظرفیت زنان در مسابقات فراملی شده است، فقدان فرصت‌های بهینه و برابر اجتماعی برای رشد و بالندگی نشان از ضرورت توجه مسئولان به ایجاد زیرساخت‌های ورزش در کشور دارد.»

‎وی بابیان اینکه باید تحول ساختاری در بخش جوانان وزارت ورزش صورت گیرد و فضای مناسب برای ورزش بانوان در داخل و خارج فراهم شود، می‌افزاید: «ایجاد زیرساخت‌های ورزشی برای بانوان به توسعه پایدار کشور کمک می‌کند.

‎رئیس فراکسیون زنان مجلس در ادامه می‌افزاید: «ازآنجایی‌که ورزش باعث ارتقا نشاط اجتماعی است مجلس و دولت باید حمایت از بانوان ورزشکار را یکی از اولویت‌های خود قرار دهند؛ در برنامه ششم توسعه دولت مکلف شده است 0.27 درصد از 9 درصد مالیات بر ارزش‌افزوده را برای توسعه زیرساخت‌های ورزش همگانی ورزش، ورزش مدارس و ورزش بانوان اختصاص دهد که این نشان از اهمیت توجه به ورزش زنان است.»

کارشناسان از اهمیت درخشش ورزشکاران زن در بازی‌های آسیایی با وجود محدودیت امکانات و بی‌توجهی‌ها به ورزش بانوان می‌گویند:

شادی زنان در میدان تبعیض

مهدیه تقوی راد

«تیم کبدی دختران ایران مدال طلا گرفت»، «تیم قایقرانی روئینگ 4 نفره دختران ‌کشورمان مدال نقره و تیم روئینگ 2 نفره مدال برنز دریافت کرد»، «فرشته قربانی دررشته تیر وکمان مدال برنزکسب کرد»، «حمیده عباسعلی در رشته کاراته ‌به مدال برنز رسید» و ... اینها تنها چند مدالی است که ورزشکاران زن ایران در روزهای گذشته در جریان بازی‌های آسیایی کسب کرده‌اند و شور و شوق بسیاری درجامعه به‌وجود آورده‌اند.

درخشش زنان ورزشکار در بازی‌های آسیایی باوجود کمبود امکانات ورزش زنان در ایران نشان داد که بانوان کشورمان می‌توانند نقش بسیار زیادی در کسب موفقیت‌های بین‌المللی داشته باشند و همین موضوع نیز انگیزه‌های بسیاری را در جامعه به‌خصوص زنان به‌وجود می‌آورد و باعث شادی و نشاط در کشور می‌شود.

به‌بهانه درخشش ورزشکاران زن کشورمان در بازی‌های آسیایی با تعدادی از فعالان و کارشناسان حوزه زنان درباره نقش ورزش زنان در ایجاد شور و نشاط اجتماعی گفت‌وگو انجام داده‌ایم.

زنانی که خوش درخشیدند

طاهره طاهریان

نایب‌رئیس کمیته ملی المپیک

مسابقات آسیایی در این دوره بدون شک یکی از میادین بزرگ و موفقیت‌آمیز برای تحقق آرزوها و آرمان‌های بانوان ورزشکار ایران بود که به‌رغم تمام کمبودها، کاستی‌ها و نابرابری‌ها مقتدرانه برای کسب سکوهای قهرمانی و تصاحب مدال‌های رنگارنگ جنگیدند و دور از آنچه در تصور و باور بود خوش درخشیدند. بدون اغراق باید گفت دستاورد این دوره از رقابت‌ها گامی بلند خواهد بود برای رسیدن به موفقیت‌های هرچه بهتر و بیشتر بانوان ورزشکار و حتی غیرورزشکار ایرانی در میدان زندگی.

بدون شک دستاوردهای بزرگ این رقابت‌های ورزشی نوید روزهای درخشان برای ورزش بانوان ایران را در سال‌های آتی می‌دهد.

اگرچه بانوان ما در گذشته و در مسابقات بین‌المللی بارها و بارها خوش درخشیده بودند اما کسب مدال‌های مختلف و فتح سکوهای قهرمانی در این دوره از رقابت‌ها بار دیگر، توانایی بانوی ایرانی را که با حفظ ارزش‌های اسلامی و در شرایط کاملا نابرابر رقابت می‌کرد به رخ همگان کشید؛ توانایی‌ای که نگاه‌ها را حتی درون کشور نیز توانسته تغییر دهد و چه بسا مسئولیت دست‌اندرکاران ورزش بانوان را نیز سنگین‌تر خواهد کرد.

درواقع بانوان ما همچنان که در داخل کشور شرایط یکسان با آقایان نداشتند در آن سوی مرزها نیز در شرایط نابرابر رقابت کردند اما توانسته‌اند شادی قهرمانی را مهمان قهرمانان و بانوان کشورمان کنند.

البته شادی و شعف ناشی از این موفقیت تنها سهم بانوان ورزشکار نبود؛ چراکه همه بانوان ایرانی و حتی مردان کشورمان خود را در این پیروزی‌ها سهیم می‌دانستند و این حس نشاط و احساس قدرت را در میان قشرهای مختلف در این روزها با تمام وجود حس کردیم. در نهایت اینکه ما موظف هستیم که شرایط بهتری را برای توسعه هر چه بیشتر ورزش بانوان که بدون شک شادابی و نشاط را به واسطه سلامت در جامعه تسری خواهد داد ایجاد کنیم تا قشر بیشتری از بانوان ما بتوانند در عرصه ورزش قهرمانی خوش بدرخشند و امیدوارم بتوانیم برای افتخارآفرینی‌های بیشتری گام برداریم.

آنچه از تیم‌های ملی کبدی دختران، قایقرانی، تکواندو و کاراته نصیب بانوان شد همه و همه نشان از اقتداری داشت که در باور نمی‌گنجید و نشان داد که ظرفیت و پتانسیل‌های ورزش زنان در کشور ما بیش از تصورات گذشته است.

ورزش زنان و ایجاد انگیزه های اجتماعی

فاطمه ذوالقدر

نماینده مجلس

جای بسی خوشحالی است که ورزش قهرمانی در میان بانوان کشورمان باب شده و بانوان چندین سال است که در مسابقات مختلف ملی و بین‌المللی شرکت کرده و مدال‌آوری می‌کنند و همین موضوع باعث ارتقای وضعیت ورزش کشور شده است.

متأسفانه بسیاری از مشکلاتی که زنان در جامعه با آن مواجه هستند به‌دلیل فقر حرکتی است، اما همانطور که مقام معظم رهبری بارها و بارها توصیه کرده‌اند: باید بازنگری جدی در موضوع ورزش بانوان صورت بگیرد؛ چرا که نگاه جنسیتی بیشترین آسیب را به ورزش زنان وارد کرده و باعث شده تا سهمیه‌ها و سرانه‌های ورزشی به 2 قسمت زنانه و مردانه تقسیم شود و سرانه‌های ورزشی بیشتر به مردان اختصاص پیدا کند. هم‌اکنون ما نیازمند اصلاح الگوی فرهنگی درخصوص جنسیت‌زدایی از ورزش هستیم چرا که محدودیت جنسیتی باعث شده تا امکانات و فضاهای کمتری به زنان در مقایسه با مردان تخصیص داده شود.

توجه داشته باشید بها دادن به جامعه دختران و زنان ورزشکار بازخوردهای مثبت و رشد فزاینده‌ای را می‌تواند به همراه داشته باشد و انعکاس افتخارآفرینی دختران و زنان از رسانه‌ها در مسابقات بین‌المللی با رعایت حدود شرعی، هم نشان‌دهنده ظرفیت‌های بالای کشور است و هم در سطح جامعه زنان انگیزه‌های بالایی را ایجاد می‌کند.

مسئولان و دست‌اندرکاران ورزش کشور باید با فراهم آوردن شرایط و زیرساخت‌ها زمینه حضور بیشتر بانوان را در میادین ورزشی و غیرورزشی فراهم کنند. این مسئله می‌تواند با مشوق‌های مادی و غیرمادی انجام شود تا بانوان بدانند که زحمات آنها در جامعه و به‌خصوص به وسیله مسئولان دیده و مسائل و مشکلات آنها درک می‌شود.

در صورتی که این تشویق‌ها انجام شود در دیگر بانوان علاقه‌مند به ورزش در کشورمان نیز رغبت به انجام ورزش قهرمانی ایجاد شده و باعث می‌شود تا بانوان ورزشکار به‌صورت جدی‌تر ورزش را دنبال کنند که همین مسئله باعث شادی و نشاط بیشتر در جامعه است.

مسئولان نیز باید سعی کنند تا زمینه حضور حداکثری بانوان را در مجامع ورزشی مهیا کرده و باشگاه‌ها و سالن‌های ورزشی متعلق به بانوان را بهتر و بیشتر تجهیز کنند تا بانوان بیشتر به ورزش ترغیب شوند.

امیدوارم شاهد روزی باشیم که شادی و نشاط در میان بانوان کشورمان تحقق پیدا کند و در کنار آن مسئله ورزش بانوان - قهرمانی و همگانی- به یکی از دغدغه‌های مهم مسئولان در رده‌های مختلف تبدیل شود.

همچنین شاهد شرایطی باشیم که زنان بتوانند به راحتی به‌عنوان تماشاچی در تمامی سالن‌های ورزشی حضور یابند.

افتخارات بانوان ورزشکار در بیلبوردهای شهری نقش بگیرد

فاطمه راکعی

مشاور شهردار تهران در امور بانوان

در دهه‌های گذشته دختران ما در رشته‌های ورزشی و در مجامع علمی و المپیادها موفقیت‌های زیادی داشته‌اند و در برخی موارد رتبه‌های آنها از پسران نیز بیشتر و بهتر بوده است.

دختران در حوزه‌های مختلف ورزشی و المپیادها و حوزه‌های علمی استعدادهای خود را به معرض نمایش گذاشته‌اند و همین موضوع هم انگیزه‌های زیادی را در بین زنان کشورمان ایجاد کرده است.

با این حال زنان در جامعه ما همیشه دچار تبعیض‌ها و مسائل و مشکلات تاریخی بوده و هستند که البته این مسائل و مشکلات در تمام دنیا کم و زیاد برای بانوان وجود داشته است و کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نیست.

قهرمانی بانوان و دختران ایرانی در مسابقات آسیایی باید به‌صورت مضاعف دیده شود و این افراد تشویق و تقدیر ویژه شوند.

البته تشویق فقط به مباحث مادی محدود نمی‌شود؛ برای مثال با وجود درخشش بانوان در روزهای گذشته هنوز هیچ بیلبورد و بنری در سطح شهر به تلاش‌های این ورزشکاران اختصاص پیدا نکرده است؛ درحالی‌که در تهران و شهرهای مختلف باید از ظرفیت بیلبوردی و بنرها برای این موضوع که غرورآفرین و شادی‌بخش در جامعه است به بهترین شکل استفاده شود.

درخشش ورزشکاران زن در بازی‌های آسیایی می‌تواند باعث تولید هیجان در سطح عمومی جامعه شود و همین هیجان و شادی می‌تواند جلوی برخوردهای تبعیض‌آمیز در مواجهه با زنان را کاهش دهد.

ما باوجود موفقیت‌هایی که زنان در سال‌های گذشته در عرصه‌های ورزشی به‌دست آورده‌اند هنوز شاهد دیدگاه‌هایی هستیم که نافی حضور زنان و دختران در مجامع ورزشی و استادیوم‌هاست؛ نگاه‌هایی که باید اصلاح شود و شرایط را برای نقش‌پذیری بیشتر زنان در مجامع ورزشی و غیر ورزشی فراهم کند.

از طرف دیگر صدا و سیما نیز طبق روال چندین دهه گذشته و با نگاه خاص که مورد تأیید بخش مهمی از جامعه نیست به ورزش زنان نگاه می‌کند و در اصل بخش مهمی از ورزش زنان را نادیده می‌گیرد.

همانطور که نمایش ندادن آلات موسیقی در این رسانه هیچ توجیه قابل‌قبولی ندارد به همان شکل درخصوص ورزش بانوان عمل می‌کند و اگرچه زنان و دختران ما با حجاب کامل اسلامی در مجامع ورزشی حاضر می‌شوند باز هم بازی‌های آنها پخش نمی‌شود و این مسئله معنایی جز نگاه تبعیض‌آمیز و غلط به موضوع ورزش بانوان ندارد که به هیچ زبان و بیانی قابل توجیه نیست و باید تغییر کند.

پویایی جامعه با نشاط زنان شکل خواهد گرفت

طیبه سیاوشی شاه‌عنایتی

نماینده مجلس

ورود بانوان در عرصه‌های مختلف ورزشی و پیروزی‌های آنها باعث خشنودی است چرا که علاوه بر اینکه شور و شادی در جامعه به‌وجود می‌آورد می‌تواند باعث شکل‌گیری امید اجتماعی در جمعیت زنان کشور شود و زنان زیادی را تشویق به نقش پذیری در جامعه و حضور در فعالیت‌های ورزشی، علمی، فرهنگی و... کند.

البته متأسفانه در حوزه ورزش بانوان زمینه‌ها و قوانین مطلوبی وجود ندارد ولی همین قوانین هم پیش برنده است.

در سال‌های گذشته تلاش‌های زیادی صورت گرفته تا موانع در حوزه ورزش بانوان کاهش پیدا کند و یکی از سیاست‌های مدنظر دولت‌های یازدهم و دوازدهم و مجلس نیز حمایت از ورزش بانوان است.

نمایندگان مجلس کوشیده‌اند با قانونگذاری و تامین بودجه در راستای اهداف دولت در زمینه ورزش زنان گام‌های مؤثری بردارند اما حمایت از بانوان فقط به حوزه ورزش معطوف نمی‌شود و باید دید در دیگر حوزه‌ها چطور می‌شود اهداف مورد نظر در خصوص موفقیت بیشتر بانوان را پیش برد.

آنچه مسلم است اینکه در دیگر حوزه‌ها قوانین در خصوص زنان بسیار سخت‌گیرانه است.

در خصوص ورزش قهرمانی شاهد برخی پیشرفت‌ها بوده‌ایم ولی در رابطه با ورزش همگانی قوانین نانوشته و موانعی وجود دارد و زیرساخت‌های لازم هنوز به‌صورت مناسب آماده نشده است.

حتی در رابطه با یک پیاده‌روی ساده همگانی زنان و ورزش‌های صبحگاهی در بوستان‌ها یا دوچرخه‌سواری زنان ما با چالش‌هایی روبه‌رو هستیم و تصمیم‌گیری‌ها معمولا مقطعی است و به‌دلیل نداشتن بودجه با برخوردهای نامناسب و سلیقه‌ای روبه‌رو هستیم و همین موضوع می‌تواند موجب دلسردی زنان شود.

ورزش قهرمانی و همگانی می‌تواند یکی از عوامل ایجاد نشاط در جامعه زنان کشور باشد؛ ورزش و سلامتی زنان جامعه بحثی حیاتی، روحی و اخلاقی برای این قشر از جامعه است.

اگر ما بتوانیم شرایط مناسب را برای ورزش زنان چه در سطوح قهرمانی و چه همگانی فراهم کنیم می‌توانیم به فواید بسیار آن ازجمله افزایش کار گروهی و جمعی در بین زنان، نشاط اجتماعی، خودباوری بیشتر زنان و ... امیدوار باشیم.

علاوه بر ورزش باید به نقش زنان در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هم تأکید شود. مثلا زنان کارآفرین می‌توانند به الگوهای مناسبی در کشورمان تبدیل شوند.

ما باتوجه به جمعیت زنان تحصیل‌کرده کشورمان می‌توانیم مشوق‌ها و امتیازاتی را برای اشتغال زنان به‌ویژه در کسب‌وکارهای آنلاین و شکل‌گیری استارتاپ‌ها درنظر بگیریم؛ این حوزه‌ها معمولا با استقبال زنان روبه‌رو می‌شوند و می‌توانند در توسعه اقتصاد کشور هم نقش جدی داشته باشند.

همچنین در کسب و کارهای مرتبط با حوزه گردشگری و مشاغل خانگی هم باید زمینه‌های مناسبی را برای موفقیت‌های زنان ایجاد کنیم.

باید توجه داشته باشیم که یکی از عوامل مهم در شکل‌گیری سلامت و آینده هر جامعه‌ای در پویایی زنان رقم خواهد خورد.

ایجاد مشوق برای فعالیت زنان در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی و... و برداشتن موانع دست و پا گیر پیش روی آنها باعث می‌شود تا زنان راحت‌تر در جهت موفقیت گام بردارند.

همچنین در حوزه مشارکت‌های سیاسی هم ما باید اقدامات جدی در حوزه زنان انجام دهیم و از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های زنان در سطوح مدیریت‌های میانی و عالی کشور بهره ببریم؛ باید نقش زنان کشورمان در مشارکت‌های سیاسی از یک رأی‌دهنده معمولی به مدیریت‌های عالی ارتقا پیدا کند، باید سقف شیشه‌ای که در خصوص مدیریت زنان از قبل وجود داشته و همچنان وجود دارد، برداشته شود.

به‌رغم تلاش‌های زیادی که درخصوص به کار‌گیری زنان در مشاغل مدیریتی دولتی انجام شده هنوز سهم 30 درصدی زنان در حوزه‌های مدیریتی به‌طور کامل اجرایی نشده و در رصدی که ما از وزارتخانه‌های مختلف و نشست‌هایی که با وزرا داشته‌ایم به این نتیجه رسیده‌ایم که هنوز در جهت اجرایی شدن کمی و کیفی این افزایش سهم زنان در مشاغل مدیریتی باید تلاش‌های جدی صورت گیرد.

 

برچسب ها: ورزش زنان، ورزش بانوان، زنان ورزشکار، خواهران منصوریان، بانوان ورزشکار، جاکارتا، زنان ملی پوشان، حضور زنان ورزشکار، میثم عباسی، زهرا عباسی تعداد بازديد: 529 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز