مواد اولیه لازم برای تهیه کیک پرتقالی
تخم مرغ............ ۶ عدد
آرد ...............۲۸۰ گرم
شکر................ ۳۰۰ گرم
روغن مایع................. ۱۱۰ گرم
بکینگ پودر................... ۳ قاشق چایخوری
وانیل.............. ۱ قاشق چایخوری
نمک................... ۸/۱ قاشق چایخوری
آب پرتقال تازه.............. ۴/۳ پیمانه
رنده پوست پرتقال ..............۱ قاشق غذاخوری
مواد اولیه لازم برای تهیه............... سس پرتقال
آب پرتقال............ ۱ پیمانه
شکر.................. ۲/۱ پیمانه
نشاسته ذرت.............. ۲ قاشق سوپخوری
آب........... ۲/۱ پیمانه
ژله پرتقال............ نصف بسته
رنده پوست پرتقال.................. ۱ قاشق مرباخوری
بیشتربخوانید:
طرز تهیه کیک سیب زمینی و سوسیس
طرز تهیه کیک لمینگتون
قبل از اینکه سراغ طرز تهیه برویم ابتدا باید توضیحاتی در خصوص مواد اولیه بدهیم:
۱- برای درست کردن هر کیکی باید مواد اولیه را به دمای محیط برسانید بنابراین سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از شروع، همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. همچنین برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را ۳ بار الک کنید این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد میشود در نتیجه بافت کیک شما بهتر میشود.
نکته مهم دیگری که در خصوص آرد باید به آن توجه کنید این است که کیفیت آردهای موجود در بازار متفاوت است به همین دلیل متناسب با کیفیت آرد ممکن است میزان آن کمتر یا بیشتر از مقداری شود که در دستور گفته شده است؛ بنابراین موقع اضافه کردن آرد به این مسئله توجه داشته باشید اگر دیدید مواد کیک در حال سفت شدن است، ولی هنوز مقداری از آرد باقی مانده است این یعنی آردی که اضافه کردید کافی است و بقیه را اضافه نکنید.
اگر هم طبق دستور عمل کردید، ولی حس کردید مواد کیک هنوز به آن غلظتی که باید برسد نرسیده است یعنی باید کمی بیشتر آرد اضافه کنید بنابراین شما همیشه مقدار آردی که در دستور گفته شده را تهیه کنید حال ممکن است این مقدار با توجه به کیفیت آرد کم یا زیاد شود.
۲- دقیق بودن دمای فر، در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد وقتی قالب را در فر میگذارید باید دقیقا به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد، اما معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فرهای مختلف متفاوت است به عنوان مثال اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه به مدت ۴۵ دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت، نتیجه مطلوب حاصل نشود و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه ۱۷۵ تنظیم کرده اید، اما در واقع دمای واقعی فر شما ۱۷۵ نیست و ممکن است کمتر یا بیشتر از این دما بوده باشد.
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند معمولا قلق فری که از آن استفاده میکنند دستشان هست مثلا میدانند که اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده میکنند این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل میشود. اما اگر زیاد با فر کار نکرده اید و دمای فرتان را نمیدانید بهترین کار تهیه دماسنج فر است، چون همان طور که گفتیم دمای اکثر فرها دقیق نیست استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستورها گفته میشود بر مبنای فر برقی است لذا اگر از فر گازی استفاده میکنید و دماسنج فر ندارید دما را حدود ۱۰ درجه سانتی گراد بیشتر بگذارید، اما دمایی که گفته میشود باز به فر شما بستگی داره و باید قلق فر دستتون بیاد با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانههای استاندارد آشپزی تهیه کنید، چون در تهیه کیک و شیرینی اندازههای دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازه گیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانهها دقیقتر است، چون خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانهها را نمیدانند بنابراین اگر برایتان مقدور است حتما ترازوی دیجیتال تهیه کنید.
اما اگر خواستید با پیمانه اندازه گیری کنید برای اندازه گیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید، چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا میکنند نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ عنوان پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید، چون در این حالت اندازهها دقیق نمیشوند وقتی مواد را داخل پیمانه میریزید نباید سر پر و گنبدی شکل باشد.
۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندین بار همزن رو خاموش کنید و اطراف ظرف رو با کمک لیسک، تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشه وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده میکنید باز کیک بوی تخم مرغ میگیرد.
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد نتیجه مطلوبی نمیگیرد همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید ۳/۱ قالب خالی بماند البته همه این موارد نیاز به تجربه دارد شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است باید چند بار کیک درست کنید تا چشم شما به اندازهها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
۶- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است قالبهای متنوع و گران قیمت زیادی در بازار موجود است وقتی برای خرید قالب مراجعه میکنید با توجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر در گم شوید یکی از بهترین قالبها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالبها قیمت مناسبی هم دارد قالبهای گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادیها میتوانید تهیه کنید و در طرحها و شکلهای مختلف موجود میباشد.
۷- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید این است که در فر را قبل از ۳۰ دقیقه به هیچ عنوان باز نکنید اگر این کار انجام دهید تمام زحماتتان هدر میرود، چون در این صورت کیک پف نمیکند.
۸- در نهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید، چون اگر مواد شما مرغوب نباشد به هیچ عنوان نتیجه مطلوبی نمیگیرید به عنوان مثال ممکن است همه نکات را رعایت کرده باشید، اما در نهایت کیک شما سفت شده است این امر میتوان به این دلیل باشد که آردی که استفاده کرده اید مرغوب نبوده است.
طرز تهیه کیک پرتقالی
۱- وقتی مواد اولیه را آماده کردید و خواستید شروع کنید ابتدا فر را روشن کنید تا فر گرم شود یا اینکه حدود ۲۰ دقیقه قبل از اینکه کیک آماده شود برای رفتن در فر آن را روشن کنید، اما، چون معمولاً ممکن است فراموش کنید از همان ابتدا فر را روشن کنید اگر دمای فر شما بالا است و امکان دارد بیش از حد داغ شود میتوانید روی درجه کمتر بگذارید بعد که کیک آماده رفتن به فر شد روی دمای مندرج در دستور قرار دهید.
۲- زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید زرده داخل سفیده شود. علت اینکه نباید از زرده وارد سفیده شود این است که زرده نوعی چربی محسوب میشود و در صورتی که وارد سفیده شود باعث میشود سفیده خوب فرم نگیرد و پف لازم را نکند. اگر تازه کار هستید و جدا کردن زرده از سفیده برایتان سخت است زرده و سفیده را به محض در آوردن تخم مرغ از یخچال، همان موقع که کاملا سرد است از هم جدا کنید و بعد اجازه دهید به دمای محیط برسد.
۳- سفیدهها را با همزن برقی هم بزنید وقتی کف کرد ۳/۱ شکر را قاشق قاشق به سفیده اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً فرم بگیرد به طوری که وقتی ظرف حاوی سفیده را بر میگردانید از ظرف جدا نشود یکی از نشانههای خوب فرم گرفتن سفیده این است که رد پرههای همزن را در آن ببینید سفیده فرم گرفته را در یخچال قرار دهید تا آب نیندازد. بعد زرده تخم مرغ + وانیل + رنده پوست پرتقال + بقیه شکر را با همزن برقی خوب هم بزنید تا کرم رنگ و کشدار شود معمولا باید این ترکیب را حدود ۶ دقیقه هم بزنید سپس روغن مایع و آب پرتقال را اضافه کنید و در حد مخلوط شدن هم بزنید.
۴- سفیده را از یخچال خارج کنید اجازه دهید چند دقیقه بماند تا با بقیه مواد هم دما شود آرد را که ۳ بار الک کرده اید به همراه سفیده کم کم به زرده اضافه کنید مقداری از سفیده را به زرده اضافه کنید با لیسک به حالت دورانی هم بزنید بعد مقداری از آرد را اضافه کنید و باز به حالت دورانی هم بزنید به همین ترتیب ادامه دهید در این میان نمک + بکینگ پودر را هم اضافه کنید.
توجه داشته باشید مواد را از یک جهت و آرام هم بزنید اگر خیلی سریع هم بزنید کیک شما کمتر پف میکند در عین حال طوری مواد را هم بزنید که کاملاً با هم ترکیب شوند و آرد به صورت گولهای در قالب باقی نماند، چون اگر مواد را خوب با هم ترکیب نکنید بعد از پخت کیک گلولههای آرد را در بافت کیک مشاهده میکنید که مطمئناً مطلوب نیست.
۵- کف قالب مورد نظر کاغذ روغنی پهن کنید یا اینکه با روغن جامد چرب کنید حواستان باشد اگر دیوارههای قالب را با روغن چرب کردید حتما آرد پاشی هم کنید در غیر این صورت کیک پف نمیکند. مواد را از وسط قالب داخل قالب بریزید و به صورت یکنواخت در کل قالب پهن کنید بعد قالب را چند بار آرام به زمین بکوبید تا هواگیری شود سپس در دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد به مدت ۴۵ دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید. برای اینکه متوجه شوید که کیک پخته است یا نه سیخ چوبی یا خلال دندان را داخل کیک کنید اگر مواد به آن نچسبید یعنی کیک شما پخته است. برای این کیک قالب ۲۶ سانتی متری مناسب است.
۷- وقتی کیک پخت و خواستید آن را از فر خارج کنید ابتدا فر را خاموش کنید بعد در فر را باز کنید و اجازه دهید کیک چند دقیقه داخل فر خاموش با در باز بماند، چون اگر بالافاصله از فر خارج کنید پف کیک میخوابد، چون یک دفعه از یک محیط خیلی گرم وارد محیط سرد میشود در نتیجه به کیک شوک وارد میشود همچنین وقتی کیک را از فر خارج کردید یک دفعه آن را در محیط سرد قرار ندهید به عنوان مثال آن را روی سنگ اوپن یا در مسیر باد کولر یا پنکه قرار ندهید.
۸- بعد از اینکه کیک را از فر خارج کردید اجازه دهید سرد شود سپس با کاردک یا اگر نداشتید با چاقو دور کیک را از قالب جدا کنید بعد کیک را روی توری برگردانید توری پنجرهای است پلاستیکی که میتوانید از لوازم قنادیها تهیه کنید و به جای سینی از آن استفاده کنید.
۹- برای تهیه سس پرتقال نشاسته ذرت را با آب مخلوط کنید بعد آب پرتقال + شکر + رنده پوست پرتقال + ژله پرتقال را به آن اضافه کنید و در قالبمه لعابی روی حرارت قرار دهید تا غلیظ شود بعد از اینکه کیک را از فر خارج کردید و سرد شد سس را روی آن بریزید در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که این کیک به دلیل وجود آب پرتقال خیلی پف نمیکند.
نکات کلیدی و فوت و فنهای یک کیک عالی
خیلی مواقع با اینکه شما دقیقاً مراحل پخت کیک را انجام داده اید و کاملاً مطابق دستور عمل کرده اید کیک شما خراب میشود شاید خیلی از نکات مهم به نظر شما بی اهمیت باشد لذا در این قسمت علت بعضی مشکلاتی را که ممکن است برای شما در تهیه انواع کیکها پیش بیاید را توضیح میدهیم.
چرا کیک پف نکرده است؟
۱- حتماً در پخت هر کیکی باید موادی را که داخل یخچال هستند حداقل نیم ساعت قبل از یخچال خارج کنید در نتیجه اگر کیک شما خوب پف نکرده یکی از علتهای آن ممکن است این باشد که تخم مرغ را مستقیم از یخچال خارج کرده و در کیک استفاده کرده اید.
۲- دمای فر خیلی زیاد یا خیلی کم بوده است اگر دمای فر زیاد باشد کیک پف نمیکند و نپخته باقی میماند اگر دما فر کم باشد کیک پف میکند، ولی به مرور پفش را از دست میدهد همچنین اگر فر از قبل گرم نشده باشد هم پف کیک میخوابد به نکاتی که در ابتدای مطلب در خصوص قلق فر گفته شد حتما توجه داشته باشید.
۳- میزان چربی (روغن، کره، تخم مرغ) زیادتر از حد معمول بوده است یا اینکه قالب را خیلی چرب کرده اید برای چرب کردن قالب کافی است نوک انگشتتان را به روغن آغشته کنید بعد کل قالب را با آن چرب کنید معمولا نیاز به چرب کردن دیوارههای قالب نیست، اما اگر خواستید دیوارهها را چرب کنید حتما آرد پاشی هم کنید، چون در غیر این صورت پف کیک میخوابد.
۴- میزان هم زدن مواد در ابتدا خیلی کم بوده یا اینکه در بخش آخر که باید همه مواد اولیه را با هم مخلوط کنید خیلی هم زده اید در این بخش صرفاً باید مواد را در حد مخلوط شدن هم بزنید.
۵- در هنگام اضافه کردن مواد ترتیب را رعایت نکرده اید یعنی هر چیز را هر وقت خواستید اضافه کرده اید.
۶- میزان بکینگ پودر نسبت به آرد کم بوده یا اینکه از بکینگ پودر کهنه استفاده کرده اید.
۷- اندازه قالب کیک نسبت به مواد بزرگ یا کوچک بوده است.
۸- میزان مایعات زیاد بوده است.
چرا کیک گنبدی شده است؟
۱- فر زیادی داغ بوده است به این نکته توجه داشته باشید که فر باید از ۲۰ دقیقه قبل از اینکه مواد آماده برای رفتن در فر شوند گرم شده باشد اینکه در ابتدای توضیحات گفتیم وقتی مواد را روی میز کار قرار دادید فر را روشن کنید به این دلیل است که فرآیند آماده سازی مواد معمولا ۲۰ دقیقه است، اما اگر شما تازه کار هستید و ممکن است به زمان بیشتری احتیاج داشته باشید طوری تنظیم کنید که فر از ۲۰ دقیقه قبل از فرار دادن قالب در آن روشن شده باشد.
۲- میزان مایعات کیک نسبت به آرد کم بوده است یا اینکه آرد سنگین بوده است. در واقع، چون میزان گلوتن موجود در آردها متفاوت است ممکن است میزان آرد کمتر یا بیشتر از چیزی شود که در قسمت مواد اولیه گفته شده است.
۳- مواد را در انتهای کار زیاد هم زده اید و هم زدن هم به صورت دورانی نبوده است.
چرا روی کیک چسبنده شده است؟
۱- کیک داخل قالب خودش سرد نشده و خیلی زود از قالب خارج شده است این کار علاوه بر اینکه باعث چسبنده شدن روی کیک میشود باعث خرد شدن کیک شما هم میشود.
۲- کیک قبل از پخت کامل از فر خارج شده است.
۳- زمان پخت کیک کم و حرارت زیاد بوده است.
۴- وقتی کیک داغ بوده روی آن چیزی مثل بشقاب قرار گرفته است.
۵- شکر و مایعات کیک بیشتر از حد معمول بوده است.
چرا کیک فرو رفته است؟
۱- میزان بکینگ پودر بیشتر از نیاز بوده است.
۲- آرد مرغوب نبوده است.
۳- قالب کیک نسبت به مواد کوچک بوده است.
۴- میزان شکر نسبت به مواد زیاد بوده است.
۵- فر زیادی داغ بوده است.
۶- در فر موقع پخت باز شده است.
چرا کیک خمیر شده است؟
۱- دمای فر زیاد بوده و قبل از اینکه کیک مغز پخت شود سطح رویی آن پخته و خشک شده است.
۲- تعداد تخم مرغ نسبت به بقیه مواد زیاد بوده است.
۳- مواد را خوب با هم مخلوط نکرده اید در انتها باید مواد را با لیسک هم بزنید هم زدن هم باید به صورت دورانی باشد البته در خصوص این کیک در انتها میتوانید مواد را در حد مخلوط شدن با همزن برقی هم بزنید.
۴- مواد اولیه به دمای محیط نرسیده است.
۵- بکینگ پودر کهنه یا فاسد بوده است.