طرز تهیه شیرینی گوش فیل یا گوشفیل (احتمالا به خاطر شباهت ظاهریاش به گوش فیل) در ماه مبارک رمضان بسیار مرسوم است. در این روزها که به خاطر اپیدمی و شیوع جهانی بیماری کرونا کمتر از خانه بیرون میرویم و اغلب در منزل آشپزی میکنیم بد نیست طرز پخت گوش فیل یا گوشفیل خانگی را هم بلد باشیم.
گوشفیل یک شیرینی ایرانی و اصالتا اصفهانی است و مثل غذای بریان و خورشت ماست در تمام فصول سال در گوشه و کنار این شهر طبخ و سرو میشود. طرز تهیه شیرینی گوشفیل خانگی برای ماه رمضان را در این مطلب بخوانید.
مواد لازم
زرده تخم مرغ.............. ۱ عدد درشت
آرد سفید................... ۱۵۰ گرم یا بیشتر
ماست..................... ۲ قاشق غذاخوری
شیر.................. ۱/۳ لیوان
کره نرم شده در دمای محیط................ ۵۰ گرم
بیکینگ پودر.................... ۱ قاشق چایخوری
وانیل.................. ½ قاشق چایخوری
روغن مایع................. برای سرخ کردن به مقدار لازم
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه زولبیا
مواد لازم برای شربت بار گوشفیل
آب................ ۲۰۰ سی سی (۴/۵ لیوان فرانسوی دستهدار)
شکر.....................۳۵۰ گرم
گلوکز................... ۱۰۰ گرم
نمک میوه...................... ½ قاشق چایخوری (از لوازم فروش لوازم قنادی بخرید)
گلاب................ ۱ قاشق غذاخوری
زعفران............ ½ قاشق چایخوری
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه بامیه خانگی
طرز تهیه زولبیا خانگی
طرزتهیه گوش فیل خانگی
طرز تهیهی بامیه؛ پای ثابت سفرهها در ماه رمضان
طرز تهیه
مرحله اول: واقعیت این است که دستور پخت زولبیا و بامیه و گوش فیل تقریبا یکی و بسیار شبیه یکدیگر است. ابتدا زرده تخم مرغ را از سفیده با دقت جدا کنید و در یک کاسه بزرگ ترجیحا استیل با وانیل، شیر و کره نرم شده مخلوط کنید. ترکیب فوق را با همزن دستی آنقدر هم بزنید تا یک حالت کرمی رنگ پیدا کند. سپس ماست را اضافه کنید و باز با همزن دستی هم بزنید. بعد از آن روغن و بیکینگ پودر را اضافه کنید و باز هم با همزن دستی خوب هم بزنید.
مرحله دوم: در این مرحله آرد را اضافه کنید و این بار با دست خوب هم بزنید و ورز بدهید. اگر مقدار بیشتری آرد نیاز بود آن را اضافه کنید. وقتی که خمیر یکدستی درست شد آن را یکجا جمع کنید و روی همان ظرف را با سلفون یا پارچه تمیزی بپوشانید و به مدت دو ساعت در دمای محیط استراحت بدهید.
مرحله سوم: بعد از دو ساعت خمیر را روی سطح کارتان با وردنه پهن کنید. ضخامت خمیر باید نازک و به اندازه ۱ میلیمتر باشد. سپس خمیر را به صورت لوزی با یک چاقوی تیز یا رولبر برش بزنید. میتوانید با قالب گرد یا ماه و ستاره گوش فیلها را قالب بزنید یا دو طرف لوزی را کمی لای دو انگشت فشار دهید تا جمع شود.
مرحله چهارم: در یک ماهیتابه گود مقداری روغن بریزید (مقدار روغن کم نباشد، چون در این صورت گوشفیل روغن بیشتری به خودش جذب میکند). وقتی روغن داغ شد روی شعله متوسط گاز گوش فیلهای برش زده به صورت لوزی را سرخ کنید. گوشفیلها سرخ شده را در یک آبکش بریزید تا روغن اضافی آنها گرفته شود.
طرز تهیه شربت بار گوشفیل
شکر، آب و گلوکز را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت ملایم گاز گرم کنید. وقتی شکر شروع به حل شدن کرد، نمک میوه را هم اضافه کنید. بعد از حل شدن شکر و گلوکز نوبت اضافه کردن زعفران و گلاب است. شعله گاز را زیاد کنید تا شربت به مدت ۱۵ دقیقه قل بخورد و با حرارت ملایم کاملا بپزد و قوام بیاید. وقتی شربت آماده شد اجازه دهید دمای آن ولرم شود و سپس گوشفیلها را در آن غوطهور کنید. ۲ الی سه دقیقه صبر کنید و بعد از آغشته شدن گوشفیل به شربت بار، آنها را در آبکش بگذارید تا شهد اضافی گرفته شود.
اصفهانیها گوشفیل را با دوغ میل میکنند. ترکیبی که شاید در نگاه اول عجیب به نظر برسد، چون ما معمولا عادت داریم شیرینیجات را با چای و قهوه یا ترکیباتی مثل بستنی و خامه و … سرو کنیم. اگر شما هم تجربه طرز پخت گوش فیل و یا خوردن گوشفیل با دوغ را دارید از این تجربه با ما بگویید و اینکه طعمش را میپسندید یا خیر.
منبع: مجله کوروش