گوجه سبز میوهی نارس کوچک و آبدار با پوست نازک از درختی از تیرهی گل سرخیان است که قدمتی ۲۰۰۰ ساله دارد. برای اولین بار چینیها به کشت این درخت اقدام کردند و سپس از طریق سوریه یا ایران به یونان وارد شد. این میوه در شرایط آب و هوایی معتدل به خوبی رشد میکند و به رنگ قرمز، نارنجی، زرد یا سبز کمرنگ در میآید.
گوجه سبز خیلی سریع میرسد و سرشار ویتامین C، اسید مالیک و اسید سیتریک است. البته مصرف بیش از حد آن باعث نفخ معده و ناراحتیهای گوارشی میشود. این میوه ترش مزه با بافت سفت و ترد دارای موارد مصرف زیادی است و اکثر ایرانیان آن را همراه با نمک به عنوان تنقلات مصرف میکنند. گوجه سبز در تهیه غذاهای زیادی به عنوان چاشنی کاربرد دارد و مهمترین مصرف غذایی آن در تهیه خورش گوجه سبز است.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه باقالی پلو مجلسی با ماهیچه
طرز تهیه خورش گوجه سبز
مواد لازم
گوجه سبز ۵۰۰ گرم
گوشت ۳۰۰ گرم
نعنا خرد شده ۱ پیمانه
جعفری خرد شده ۱ پیمانه
پیاز بزرگ ۲ عدد
زعفران دم کرده ۲-۳ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
دستور تهیه:
جعفری و نعنای خرد شده را با کمی روغن در تابه بر روی حرارت ملایم تفت دهید تا آب آن کشیده شود، سپس حرارت را خاموش کنید.
پیازها را پوست گرفته و به صورت خلالی ریز خرد کنید. سپس آن را با ۳-۲ قاشق روغن روی حرارت ملایم تفت دهید تا به رنگ طلایی درآید.
گوشت را به صورت مکعبهایی به ابعاد ۲ سانتیمتر برش زده و به پیاز داغ اضافه کنید.
حدود ۶-۵ دقیقه گوشت و پیاز را با هم تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید و یکی دو دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید.
بیشتر بخوانید:
خورش کرفس بدون گوشت اما با پروتئین کافی!
پس از ۲ ساعت، نعنا و جعفری تفت داده شده را به خورش اضافه کنید.
مقداری نمک به خورش بیفزایید و در صورت نیاز مقداری آب جوش اضافه کنید.
گوجه سبز را تمیز بشویید و اجازه دهید آب آن خشک شود، پس از ۳۰ دقیقه گوجه سبز را نیز به خورش اضافه کنید.
حدود ۳۰ دقیقه دیگر صبر کنید تا خورش کاملا پخته شود و جابیفتد.
اگر آب خورش زیاد است، حرارت را کمی زیاد کرده و درب قابلمه را باز بگذارید تا آب خورش کم شود و به روغن بنشیند.
در انتها زعفران دم کرده را به خورش اضافه کرده و هم بزنید، سپس حرارت را خاموش کنید.
خورش گوجه سبز را در ظرف سرو بکشید و همراه با پلو نوش جان کنید.
چند نکته مهم و اصولی در طرز تهیه خورش گوجه سبز
پیاز داغ یکی از موادی است که در طعم و مزهی خورش تاثیر به سزایی دارد، در صورت تمایل میتوانید میتوانید نیمی از پیاز داغ
را کنار بگذارید و در انتهای پخت خورش (۱۵ دقیقه آخر پخت) به آن اضافه کنید تا عطر و بوی پیاز داغ در خورش محسوستر بوده و غذا خوشمزهتر شود.
نمک یکی از موادی است که باعث سفت شدن گوشت و دیرپز شدن آن میشود، بنابراین هیچگاه در ابتدا نمک را به خورش اضافه نکنید و پس از نیم پز شدن گوشت این کار را انجام دهید.
زعفران را در انتهای پخت به خورش اضافه کنید تا عطر آن حفظ شود.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه خورش داوود پاشا ؛ اصل ترکیه با گوشت یا مرغ
در صورت استفاده از مرغ به جای گوشت، مدت زمان پخت خورش گوجه سبز کاهش مییابد.
در صورت عدم دسترسی به سبزی تازه میتوانید از نعنا و جعفری خشک در خورش اضافه کنید، ولی مسلما استفاده از سبزی تازه در طعم غذا تاثیر زیادی دارد.
خورش گوجه سبز یکی از غذاهای مخصوص فصل بهار است که البته با نگهداری گوجه سبز در فریزر میتوانید این خورش خوشمزه را در دیگر فصلها نیز درست کنید.