فرزاد برهمندپور؛ کارشناس ارشد تغذیه و ارتقای سلامت
ویژگیهای مهم وعدههای غذایی دانشآموزان مدرسهای
از جمله ویژگیهای مهم غذاهای مصرفی توسط دانشآموزان مدرسهای توجه به طعم، رنگ، تنوع و مزه غذاها است که منجر به مصرف بیشتر آنها توسط دانشآموزان میشود؛ البته ویژگی مهم مواد غذایی مصرفی توسط دانشآموزان توجه به مغذی بودن مواد غذایی میباشد تا منجر به رشد و تکامل مناسب جسمی و روحی دانشآموزان بشود.
به همین منظور متخصصان تغذیه بر این اعتقادند که در وعدههای صبحانه و ناهار دانشآموزان باید مخلوطی از مواد غذایی شامل سبزیجات، میوهها، شیر و لبنیات و گوشت و مواد پروتئینی باشد.
بهترین صبحانهها برای دانشآموزان
ایدههای مختلفی برای تهیه صبحانه برای دانشآموزان توسط متخصصان تغذیه به والدین آنها توصیه میشود. از جمله بهترین ایدهها برای تهیه صبحانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- کورن فلکس غلات غنی شده با شیر
2- ساندویچ نان و تخم مرغ
3- ساندویچ نان، پنیر و سبزیجات
4- مخلوط مغرهای گیاهی (مانند بادام، فندق و پسته) همراه با شیر یا ماست
5- ساندویچ نان و کره بادام زمینی
سالمترین ناهارها برای دانشآموزان
در ناهار تهیه شده برای دانشآموزان مدرسهای باید ترکیبی از مواد غذایی استفاده شود تا حجم بیشتری از مواد مغذی جذب بدن آنها شود.
به همین منظور در ناهار میتوان از این نوع غذاها در منزل یا در مدرسه برای دانشآموزان آماده نمود:
1- ساندویچ گوشت و سبزیجات
2- ساندویچ مرغ و سبزیجات پخته
3- مخلوط انواع حبوبات
4- انواع پیتزاهای سبزیجات
میانوعدههای توصیه شده به دانش آموزان
بیشتر دانشآموزان مدرسهای، میانوعدههای غذایی در طی روز را بیش از وعدههای غذایی دوست دارند.
البته باید توجه شود که مصرف زیاد برخی از میانوعدهها در روز مانند انواع شکلاتهای شیرین، آبنباتها، بستنیها، کیک و کلوچهها برای دانشآموزان مناسب نیست.
از جمله میان وعدههای غذایی توصیه شده به دانشآموزان مدرسهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- میوههای خام (مانند سیب، هلو، موز، گیلاس، آلبالو، انجیر و ...)
2- آبمیوههای طبیعی یا آبمیوههای بسته بندی که 100 درصد حاوی آبمیوه میباشند.
3. آب سبزیجات (مانند آب هویج)
4. بیسکوئیتهای فاقد گلوتن و سبوسدار (مانند بیسکویتهای حاوی جو دوسر)
5. ماستهای طعمدار یا ماستهای میوهای
6. کره بادام زمینی
7. شیر یا شیر کاکائو
8. بستنیهای بر پایه شیر
توصیه کلی به والدین دانش آموزان
به والدین توصیه میشود که فرزندان خود را به مصرف مداوم غذاهای آماده، چرب و شیرین عادت ندهند، چون یکی از دلایل افزایش وزن و چاقی در دانشآموزان همین عادت به مصرف اینگونه غذاها میباشد.