Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 1 آذر 1403 - 22:03

8
شهریور
تغذیه در دوران شیرخواری (1)

تغذیه در دوران شیرخواری (1)

بخش اول- بسیاری از بیماری‌های مزمن در سنین بزرگسالی، از تغذیه اشتباه دوران كودكی سرچشمه می‌‌‌گیرد‌‌؛ چاقی‌‌، بیماری‌های گوارشی‌‌، برخی حساسیت‌ها‌‌، گرفتگی زودرس و پیشرفته سرخرگ‌ها‌‌ و برخی سرطان‌ها از این قبیل بیماری‌ها هستند‌‌.

دکتر سید مرتضی صفوی

 

 

بسیاری از بیماری‌های مزمن در سنین بزرگسالی، از تغذیه اشتباه دوران كودكی سرچشمه می‌‌‌گیرد‌‌؛ چاقی‌‌، بیماری‌های گوارشی‌‌، برخی حساسیت‌ها‌‌، گرفتگی زودرس و پیشرفته سرخرگ‌ها‌‌ و برخی سرطان‌ها از این قبیل بیماری‌ها هستند‌‌. بنابراین هرچه سن فرد كمتر و مرحله رشد او سریع‌تر باشد‌‌، به مراقبت‌های تغذیه‌‌ای بیشتری نیاز دارد‌‌.

به عنوان مثال سوء‌تغذیه در سنین كمتر از 18 ماهگی‌‌، علاوه بر اختلال رشد‌‌، عوارض غیر قابل برگشتی بر سیستم اعصاب مركزی و بهره هوشی فرد ایجاد می‌‌‌كند‌‌. از سوی دیگر عادات غذایی هر فرد از زمان كودكی شكل می‌‌‌گیرد و با ایجاد عادات مناسب غذایی از سنین پائین‌‌، تا حد زیادی می‌‌‌توان به دستیابی به یك تغذیه صحیح و بهداشتی تا دوران بزرگسالی كمك كرد‌‌.

تغذیه مناسب در پیشبرد رشد و تكامل طبیعی كودكان نقش اصلی را دارد‌‌. شیرخواران و كودكان با رشد سریع‌شان نیازهای خاصی به مواد غذایی اصلی از قبیل پروتئین‌‌، چربی و كربوهیدرات‌ها و ریزمغذی‌ها مثل ویتامین‌ها و مواد معدنی دارند‌‌. كمبود و یا مصرف بیش از حد مواد غذایی مشكلات شایعی در میان شیرخواران و كودكان آمریكایی می‌‌‌باشد كه به ترتیب آنمی فقر آهن و چاقی دوران كودكی موید این موضوع می‌باشد‌‌.

نوزادان سالم كه خوب تغذیه شده‌اند‌‌، انرژی كافی برای پاسخ‌دهی و یادگیری از محرك‌های اطراف خود را داشته و ارتباط بهتری با والدین و اطرافیان خود برقرار می‌كنند. بنابراین با توجه به اینكه اولین هدف تغذیه در اولین سال زندگی كودك دستیابی به حداكثر رشد مطلوب و دومین هدف دستیابی به مهارت‌های حركتی و عادات صحیح غذایی است‌‌، در ادامه نكات مهم در  تغذیه دوران نوزادی بیان شده است.

 رشد بدن

تغذیه در رشد و تغییر تركیب بدن نقش اصلی را ایفا می‌‌‌كند‌‌. رشد و تكامل از هنگام لقاح آغاز و در پایان بلوغ خاتمه می‌‌‌یابد‌‌. رشد قبل از تولد بخشی از یك روند تكاملی و ژنتیكی مداوم می‌‌‌باشد كه به وسیله متغیرهای مادری تعدیل می‌‌‌شود‌‌، در طی رشد پس از تولد این روند وابستگی بیشتری به خانواده‌‌، عوامل اجتماعی‌‌، اقتصادی و محیطی دارد.

طول مدت بارداری‌‌، وزن مادر قبل از بارداری و میزان افزایش وزن او در طول بارداری‌‌، تعیین كننده وزن هنگام تولد نوزاد می‌باشد در حالیكه همان‌طور كه گفته شد بعد از تولد، رشد نوزاد تحت تاثیر ژنتیك و چگونگی تغذیه اوست‌‌. سرعت (میزان تغییر) افزایش جثه و قد در هفته سی‌ودوم حاملگی بیشتر از دوران بعد از تولد می‌‌‌باشد‌‌.

رشد طولی انعكاسی از رشد سر‌‌، تنه و استخوان‌های دراز پا می‌‌‌باشد. اندازه سر بعد از هفته بیست و هشتم حاملگی با بیشترین سرعت خود افزایش می‌‌‌یابد و قبل از دو تا سه سالگی آهسته می‌‌‌شود‌‌. تنه در طی همان زمان  افزایش و رشد می‌‌‌یابد ولی از دو سالگی تا بلوغ با سرعتی آهسته‌تر به رشد طولی خود ادامه می‌‌‌دهد‌‌. پاها در طی دوران 14 هفته آخر حاملگی تا 6 ماه اول پس از تولد بیشترین سرعت رشد خود را دارا می‌‌‌باشد (18 سانتیمتر در سال ). رشد طولی و حجمی هر یك در اثر سوء تغذیه كاهش می‌‌‌یابد ولی در اثر چاقی به طور همزمان افزایش پیدا می‌‌‌كنند.

 تركیب بدن

اندازه‌‌گیری قد و وزن تنها تخمینی‌خام از تركیب بدن را به دست می‌‌‌دهد. وزن اعضا همراه با رشد افزایش می‌یابد‌‌، بعضی از اعضا بخش كمتری از توده بدن را تشكیل می‌‌‌دهند‌‌، در حالی كه درصدی از حجم بدن كه از عضله و بافت چربی تشكیل یافته افزایش می‌‌‌یابد‌‌. چربی مختصری در دوران اولیه تكامل جنینی در بدن ذخیره می‌‌‌شود‌‌، در صورتی كه در طی سه ماه آخر حاملگی تجمع چربی سرعت می‌‌‌یابد‌‌.

بدن نوزاد رسیده دارای تقریبا 20 تا 25درصد بافت چربی می‌‌‌باشد كه 80درصد آن در نسج زیر جلدی و 20درصد در احشاء قرار دارند‌‌. پس از دوران اولیه شیرخواری میزان چربی به 15درصد كاهش می‌‌‌یابد تا آنكه در طی رشد و دوران بلوغ افزایش می‌‌‌یابد‌‌. جذب چربی در نوزادان متغیر است‌‌. چربی شیر انسان به خوبی جذب می‌شود ولی جذب چربی كره به سختی انجام می‌گیرد، تركیبات چربی در شیرخشك‌های تجاری نیز به خوبی جذب می‌شود‌‌.

عضله اسكلتی بیشترین نسج بدن می‌‌‌باشد كه در دوران جنینی 25درصد حجم بدن را تشكیل می‌‌‌دهد و در بالغین به 45درصد افزایش می‌‌‌یابد‌‌. سرعت افزایش بین زمان تولد و 5 سالگی در بیشترین حد خود می‌‌‌باشد و در هنگام بلوغ در پسرها كمی بیشتر افزایش می‌‌‌یابد‌‌.

 رشد سیستم‌های مختلف بدن

سیستم‌های مختلف بدن در زمان‌ها و با سرعت‌های متفاوت رشد و تكامل می‌‌‌یابند. 75درصد رشد مغزی تا 3 سالگی و 90درصد آن تا 7 سالگی تكمیل می‌‌‌شود‌‌، دستگاه تولید مثلی تا هنگام بلوغ رشد مختصری دارد‌‌. تاثیر سوء‌تغذیه بر رشد و تكامل به مرحله تكاملی بستگی دارد‌‌. از آنجا كه مغز در مراحل ابتدایی تكامل می‌‌‌یابد لذا از اثرات سوء‌تغذیه در اواخر دوران كودكی نسبتا در امان است‌‌...

 

 

برای خواندن بخش دوم- تغذیه در دوران شیرخواری- اینجا کلیک کنید.

 

برچسب ها: تغذیه کودکان، بیماری های گوارشی، دوران تغذیه کودکان، حساسیت های کودکان، سوء تغذیه کودکان، رشد بدن کودکان تعداد بازديد: 691 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز