مترجم: آمنه چوپانی
وقتی میخواهید شروع به دادن غذاهای جامد به نوزاد خود كنید، از مقادیر كم و غذاهای ساده آغاز نمایید. كمی برنج پخته را با شیر مادر یا آب جوشیده خنكشده در مخلوطكن خوب مخلوط كنید تا كاملاً مایع و روان شود. در ابتدا نصف قاشق چایخوری از این مخلوط را بعد از شیردهی به نوزاد بدهید. روز بعد، این مقدار را كمی بیشتر كنید و همینطور روزهای بعد نیز بهتدریج به مقدار آن بیفزایید تا به دو قاشق سوپخوری در روز برسد.
سپس كمكم سبزیجات و میوههای پوره یا لهشده را از مقادیر كم شروع كنید و به تدریج به مقدار آن اضافه نمایید. زمانی كه ماده غذایی جدیدی به كودك میدهید، دقت كنید كه علائم یا واكنش یا حساسیت خاصی نسبت به آن نشان ندهد. اگر كودك شما از خوردن غذای خاصی امتناع نمود، آن را تعبیر به دوست نداشتن آن غذا نكنید.
پژوهشها نشان دادهاند كه یك غذای جدید را ده بار قبل از اینكه نتیجه بگیرید كودك آن را دوست ندارد، به او بدهید، البته این كار ممكن است كمی خستهكننده باشد، اما آرامش خود را حفظ كنید تا كودك هنگام خوردن غذا احساس بدی نداشته باشد.
غذاهای نامناسب برای كودك
غیر از غذاهایی كه ممكن است برای كودك حساسیتزا باشند، مواد غذایی دیگری هم وجود دارد كه باید از دادن آنها به كودك خودداری كرد. مواد غذایی كه ممكن است باعث خفگی كودك شوند، عبارتند از: هویج خام، كرفس، سیب، دانههای ذرت، پاپ كورن، تكههای سوسیس، مغزها (آجیل). توجه داشته باشید كه میتوانید میوهها و سبزیهای سفت را رنده یا بخارپز كنید تا نرم شوند. همچنین باید از دادن عسل به كودكان زیر یكسال اجتناب نمود، زیرا ممكن است باعث بروز نوعی مسمومیت به نام بوتولیسم شود.
پوره میوهها
دستورات زیر برای تهیه 1 پیمانه (12 قاشق سوپخوری) پوره میباشد.
سیب و گلابی
میوه و آب را در قابلمه متوسطی روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. سپس حرارت را كاهش دهید و بگذارید (بدون در) به آرامی بجوشد تا نرم شود. حالا آن را در مخلوطكن بریزید و خوب مخلوط كنید تا به صورت پوره در آید. اكنون میتوانید پوره را پس از سرد شدن به كودك خود بدهید.
بقیه میوهها
میوه را در مخلوطكن خوب مخلوط كنید تا نرم شود؛ سپس آن را به كودك خود بدهید.
پوره سبزیها
تمام این دستورها برای تهیه 1 پیمانه (12 قاشق سوپخوری) پوره میباشد. برای تهیه پوره سبزیها، میتوانید شیر مادر یا آب به آنها بیفزایید تا به غلظت مناسب برسند.
سیبزمینی و كدو تنبل
آنها را بخارپز كنید تا نرم شوند. سپس آبكش كرده و با فشار از الك رد كنید.
بقیه سبزیها
سبزیها را بخارپز كنید تا نرم شوند. سپس آنها را آبكش كرده و در مخلوط كن بریزید و مخلوط كنید و در صورت نیاز، مقداری شیر یا آب به آن بیفزایید تا نرم شوند. حالا میتوانید پوره سبزی را به كودك خود بدهید.
نكته: میتوانید پوره میوه و سبزی را به اندازه 1 قاشق سوپخوری در قالبهای یخ ریخته در فریزر قرار دهید و روی آن را بپوشانید. این پورهها را به مدت یكماه قابل نگهداری هستند.
میوه مقدار دستور تهیه زمان پخت میزان آب مورد نیاز
سیب 2 عدد بزرگ (400 گرم) پوست و هسته را بگیرید و خرد كنید. 10 دقیقه 2 قاشق سوپخوری
آووكادو 2 عدد كوچك (400 گرم) پوست و هسته را بگیرید و خرد كنید. __ __
موز 2 عدد متوسط (400 گرم) پوست بگیرید و خرد كنید. __ __
گلابی 1 عدد بزرگ (330 گرم) پوست و هسته را بگیرید و خرد كنید. 20 دقیقه 2 قاشق سوپخوری
سبزی مقدار دستور تهیه زمان پخت مایعات
بروكلی 250 گرم گلهای آن را كنید و ساقه را خرد كنید. 8 دقیقه 2 قاشق سوپخوری
هویج 2 عدد بزرگ (360 گرم) دو طرف آن را ببرید، پوست بگیرید و خرد كنید. 15دقیقه 2 قاشق سوپخوری
گل كلم 250 گرم ساقه را ببرید و گلها را جدا كنید. 8 دقیقه __
سیبزمینی 2 عدد متوسط (400گرم) پوست بگیرید و خرد كنید. 20 دقیقه 2 قاشق سوپخوری
كدو تنبل 400 گرم پوست بگیرید و بعد از خارج كردن دانهها، آنها را خرد كنید. 12 دقیقه __
اسفناج 250 گرم ساقهها را ببرید و برگها را خرد كنید. 8 دقیقه 1 قاشق سوپخوری
كدو سبز 2 عدد بزرگ (300 گرم) دو طرف آن را ببرید، پوست بگیرید و خرد كنید. 7 دقیقه __
غذاهای حساسیتزا برای كودكان
سیستم ایمنی بدن كودكان در سال اول زندگی هنوز تكامل نیافته و در نتیجه بیشتر در معرض حساسیتهای غذایی قرار دارند. توجه داشته باشید كه غذا دادن به كودكان را زودتر از موعد (قبل از شش ماهگی) شروع نكنید. اگر متوجه شدید كودك شما به ماده غذایی خاصی حساسیت دارد، غذاهای حاوی آن ماده غذایی خاص را به او ندهید.
در صورتی كه كودك، سابقه خانوادگی حساسیت دارد، در دادن مواد غذایی حساسیتزا مانند شیر گاو یا شیر بز، ماست و پنیر، تخممرغ، سویا و محصولات آن، ماهی و گندم به كودك دقت كنید. آنها را، از مقدار بسیار كم شروع كرده، سپس 5 تا 10 روز صبر كنید و بعد ماده غذایی حساسیتزای دیگر را به او بدهید. بهتر است بادامزمینی و سایر مغزها و آجیلها را تا قبل از یك سالگی شروع نكنید.