اعظم اسلامی مجد
تغذیه از شیر مادر و اشتغال
ممكن است به این فكر كنید كه كار كردن با شیر دادن به نوزاد جور در نمیآید؛ اما مادران بسیاری هر دو را انجام میدهند؛ فقط باید كمی برنامهریزی داشته باشید. بهتر است قبل از بازگشت به محیط كار، كمی كارهای پایهای انجام دهید؛ مثلا به كارفرما یا مدیر خود بگویید كه باید نوزادتان را شیر بدهید. بهتر است این كار را به صورت كتبی انجام دهید.
در این شرایط كارفرمای شما با در نظر گرفتن تمام جوانب، تخمین میزند كه آیا وجود شما در پیشبرد اهداف كاری موثر است یا اینكه به آن لطمه میزند و ایجاد استرس میكند. به هر حال اگر مدیر شما تشخیص دهد كه مسئولیت شما در قابل شیر دادن به نوزادتان، روی كارتان سایه میافكند و به آن لطمه میزند، باید آماده باشید كه یكی از دو راه را انتخاب كنید: یا در خانه بمانید و از كودك خود مراقبت كنید و قید كار كردن در محیط خارج از خانه را بزنید و یا اینكه در ساعاتی كه در محیط كاری هستید، اصلا به شیر دادن فكر نكنید و تمام فكر و حواستان به كارتان باشد.
مدیر شما با در نظر گرفتن شرایط خاص شما میتواند به شكل تناوبی به شما كار واگذار كند یا اینكه در حقوق دریافتیتان تغییراتی اعمال نماید تا از این راه هم بتوانید به كارتان ادامه دهید و هم به مسئولیتی كه در قبال شیر دادن به كودك خود دارید، رسیدگی كنید. پذیرش این شرایط برای كارفرمای شما كاملا اختیاری است.
پژوهشها نشان میدهند مادران شاغلی كه از شیر خودشان نوزاد را تغذیه میكنند، در مقایسه با مادرانی كه به نوزادشان شیر نمیدهند، بازدهی كاری بیشتری دارند؛ زیرا كودكانی كه از شیر مادر تغذیه میكنند، كمتر دچار بیماری میشوند و مادر با اطمینان خاطر بیشتری به كارش مشغول میشود.
اگر در طول روز، مادر شیر خود را بدوشد و بعد با فریز كردن آن را نگهداری كند، كودك بدون هیچ مشكلی از شیر مادر خود تغذیه خواهد كرد. برای انجام این كار لازم است كه شیر خوردن با شیشه شیر را یاد بگیرد و آن را جایگزین سینه مادر كند، البته این مساله چندان هم ساده نیست و باید با صبر و حوصله توام باشد.
تغذیه تركیبی نوزاد
تغذیه تركیبی نوزاد به این معنی است كه وقتی در خانه و در كنار نوزادتان هستید، به او از شیر خود بدهید (شیر مادر) و هنگامی كه در خانه نیستید، از شیرهای معمولی تغذیه كند. به این ترتیب شما و نوزادتان قبل و بعد از كار از هر جهت با هم هستید. به پرستار كودك خود حتما بگویید كه قبل از نزدیك شدن به زمان بازگشت شما به منزل، حجم شیری را كه در طول روز به او میدهد، كم كند تا به محض رسیدن شما و قرار گرفتن نوزاد در آغوشتان میل به خوردن شیر شما را داشته باشد.
در مورد كودك شما همه چیز خوب است، زیرا او همچنان از مزایای تغذیه از شیر مادر بهره میبرد و شما شیر خود را در طول روز دوشیده و فریز میكنید كه تا پنج روز هم قابل استفاده است. البته ممكن است نوزاد در روزهای نخست دوری از شما بیقراری كند، زیرا به سینه شما و آغوشتان عادت كرده است؛ اما مطمئن باشید بعد از گذشت مدت كوتاهی با این وضعیت خو میگیرد.
گاهی اوقات از نزدیكان خود كمك بگیرید تا در ساعاتی كه در خانه نیستید، از كودك شما مراقبت كنند؛ (مثل پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر، عمه و ...) امروز، حدود 64 درصد از زنان شاغل كه نوزاد شیرخوار یا كودك خردسال دارند، از پدر و مادر خود برای نگهداری از فرزندشان كمك میگیرند. در این حالت شما مطمئن هستید كه مراقبت از كودكتان توسط كسی انجام میشود كه ارتباط قلبی با او دارد و این خود یك مزیت بزرگ است. در كنار این مزیت یك مساله دیگر هم وجود دارد، شما نمیتوانید به مادر خود گوشزد كنید كه چطور مراقب كودك شما باشد و چگونه به امور رسیدگی كند.
در حالی كه به یك پرستار غریبه به راحتی میتوان دستور داد و برخی مسائل را برایش روشن نمود. نگهداری یكی از نزدیكانتان از كودك شما، در صورتی پاسخ مثبت میدهد كه شما با هم رابطه خوبی داشته باشید زیرا رابطه شما به هر حال جنبه كارفرما و كارمند را به خود میگیرد و این مساله نباید باعث معذب شدن شما و آسیب رسیدن به ارتباط شما شود.
به طور كلی انجام این كار از هر لحاظ برای شما مفید است زیرا علاوه بر نسبت خونی و نزدیكی قلبی بین كسی كه از كودك شما مراقبت میكند و كودكتان هزینهها بسیار كاهش مییابند و البته شما در حین كار آرامش و اطمینان خاطر بیشتری خواهید داشت. در صورتی كه قصد استخدام یك پرستار بچه را داشته باشید لازم است كسی را انتخاب كنید كه بتواند اعتماد شما را جلب كند (مثلا در حضور كودك شما هیچگاه سیگار نكشد).
استخدام پرستار کودک
در اولین روز كاری پرستار از او بخواهید كه همیشه وقتشناس بوده و قبل از آنكه خانه را ترك كنید، او به آنجا آمده باشد. قبل از شروع اولین روز كاریاش حتما كلیه اطلاعات لازم را به او بدهید؛ از جمله شماره تلفن محل كارتان. با پرستار كودكتان با مهربانی برخورد كنید. هرگز از او كاری را كه در حیطه وظایفش نیست، نخواهید؛ مگر آنكه بابت آن مبلغ مناسبی را به او پرداخت كنید. هرگونه تاخیر در بازگشت به منزل و تغییر در برنامه عادی روزمرهتان را با پرستار كودك خود هماهنگ كنید.