به قلم : سمیرا بیژنی ؛ دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی
تحریریه زندگی آنلاین : فصل رمضان فصلی پر از خیر و برکت و لطف الهی است. رمضان فصل بهار قرآن است، روزهایی که مهمترین اتفاق هستی در آن نهادینه شده: شب قدر و نزول قرآن.
در این قسمت در نظر داریم تا بتوانیم کودکان شما را با شگفتیهای بینهایت این ماه مبارک آشنا سازیم، پس با من همراه باشید:
ماه رمضان را به کودک خود بشناسانید
این ماه پر از شگفتی است؛ پر از سخنان ناب پرودگار با انسان. این ماه عزیز را به طور کامل به فرزند خود معرفی کنید تا از مواهب و نعمتهای خاص آن بهرهمند شود. توجه به روحیات و اخلاقیات فرزندتان بسیار مهم است و ماه رمضان میتواند بهترین کلاس آموزشی اخلاقی و تربیتی برای کودک شما باشد. در بعضی محافل که مناسب سن کودک شما هستند و محافلی که در مسجد یا پایگاههای بسیج برگزار میشوند، توضیحات بسیار غنی و ارزشمندی را در مورد این ماه عزیز ارائه میدهند. شرکت فرزند شما در این مجالس میتواند به روحیه، اخلاق، منش، انضباط شخصی، باور و اعتقادات و شکلگیری شخصیت او کمک کند و انسان جدیدی از او بسازد که راسختر، با ایمانتر و صبورتر باشد. توضیح دادن در مورد شب نزول قرآن، شب قدر، فضایل این ماه عزیز، روایت ضربت خوردن حضرت امام علی (ع) و ... نیز میتواند دانش عرفانی، اخلاقی و ارزشی او را افزایش دهد.
وظایف کودک خود را تعیین کنید
سعی کنید با کودک خود صحبت کنید تا ترغیب و تشویق شود برخی از آداب این ماه را به جا آورد. متناسب با شرایط جسمانی و سن کودکتان، به عنوان مثال خواندن قرآن و ادعیههای مخصوص ماه مبارک رمضان، نماز خواندن، شرکت در مراسمات مذهبی، اینکه در افطاری و سحری به شما کمک کند و یا حتی خودش یک خوراکی دلخواه را با کمک شما آماده کرده و به سفره اضافه کند، با او در مورد دستگیری از نیازمندان صحبت کنید و از فواید و آثار و برکات این کار برایش بگویید، نماز عید فطر را به او آموزش دهید و با هم در روز عید فطر نماز بگذارید، در مورد فلسفه ماه مبارک رمضان با او صحبت کنید، اینکه دلیل هر کدام از اعمال ماه مبارک چیست، خدا از ما چه چیزی خواسته است و دلیل اینکه چرا ما روزه میگیریم چیست، باید در این ماه سعی شود تا به کودکان ارزش مسائل اخلاقی و صفات نیکو و پسندیده یادآوری شده و آموزش داده شود تا برای تمام سال و زندگی کودک این ارزشها و صفات الهی نهادینه گردد.
میانهروی را فراموش نکنید
این مهم را باید به خاطر بسپارید تا کودک خود را در این ماه اشباع نکنید. بله، اشباع فرهنگی. کودکان را پیش از رسیدن به سن تکلیف وادار به روزه گرفتن نکنید. در واقع اولین لازمه گرفتن روزه بنیه قوی جسمانی است و اگر گمان میکنید که کودک شما از نظر شرایط فکری و جسمانی هنوز آمادگی لازم را برای روزه گرفتن و انجام برخی آداب مذهبی ندارد، اشکالی ندارد. در مورد مفاهیم و ارزشهای این ماه با او صحبت کنید و به او بگویید که در وقت مناسب اعمال ماه مبارک رمضان را انجام خواهد داد. گاها دیده میشود که کودکان و نوجوانان ما به درک عمیقی از ماه مبارک رمضان نرسیدهاند. آنها باید به این درک و باور برسند که پروردگار مهربان دلیل اینکه روزه را واجب کرده چیست و اصلاً خود ماه مبارک رمضان به چه معنا است تا با شوق و باور و معنا مهمان این ماه دوستداشتنی باشند.
تغذیه ماه مبارک رمضان
اگر کودک شما تصمیم گرفته است تا برخی از روزها با شما روزه بگیرد، بسیار مهم است تا توجه بسیار زیادی به تغذیه او داشته باشید. در زمان افطار تدارک غذاهای سبک را ببینید؛ مانند حلیم، شلهزرد، سوپ، شیر، خرما، حلوا و این گونه خوراکیها، و تقریباً دو ساعت بعد از افطاری شام را سرو کنید. شام نیز مانند افطاری سبک باشد، مثل سالاد ماکارونی یا سالا الویه. اگر کودک شما اولین باری است که روزه میگیرد، توجه شما باید در این امر دو چندان باشد. او باید از اینکه روزه گرفته است، خاطره زیبایی داشته باشد و تشویق شود تا در ادامه نیز همراه شما آداب این ماه را به جا آورد. برای سحری نیز شما باید از خوراکیهای مفید استفاده کنید. خوراکیهایی که در طول روز باعث میشوند کودک شما کمتر احساس گرسنگی کند. استفاده از مایعات و آبمیوههای خانگی لازم است تا اثر تشنگی در طول روز را به حداقل برساند. توجه داشته باشید بسته به اینکه در چه فصلی هستید، انواع خوراکیهایی که باید برای افطاری و سحری سرو کنید، متفاوت است. مسئله مهم دیگر سفرهآرایی سحری و افطاری است. سعی کنید بسیار زیبا بچینید و در این مهم از کودک خود یاری بخواهید و با خلاقیت او بیشتر این کارها را انجام دهید. میتوانید روی میز گل و شمع بگذارید. بوی عود نیز میتواند رنگ و لعاب تازهای به خانه شما بدهد. در مورد محراب بهتر است یک محراب زیبا برای خود و کودکتان درست کنید. آنجا را تزئین و خوش بو نمایید تا زمانی که با کودک خود به مناجات پرودگار میپردازید، احساس زیباتری داشته باشید.
در پناه حق باشید و شاد و خوشبخت...