Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 13 دی 1403 - 17:12

10
دی
اهمیت سواد مالی همراه با بخشندگی در کودکان

اهمیت سواد مالی همراه با بخشندگی در کودکان

تدابیر آموزشی و کسب مهارت‌های مختلف اجتماعی باید از کودکی به کودک آموزش داده شود. بر هیچ‌کس پوشیده نیست که کودکان سرمایه‌های هر جامعه هستند که باعث پیشرفت و توسعه جامعه می‌شوند.

به قلم : اعظم حاجی یوسفی ، بنیانگذار خیریه کود‌کان نیکوکار موعود‌ ایرانیان

تهیه و تنظیم: معصومه موسایی

 

تحریریه زندگی آنلاین : تدابیر آموزشی و کسب مهارت‌های مختلف اجتماعی باید از کودکی به کودک آموزش داده شود. بر هیچ‌کس پوشیده نیست که کودکان سرمایه‌های هر جامعه هستند که باعث پیشرفت و توسعه جامعه می‌شوند. روانشناسان معتقدند ۷ تا ۱۱ سالگی بهترین زمان برای آموزش‌های مختلف به ویژه مهارت‌های اجتماعی به کودکان است، لذا با طراحی برنامه‌هایی به منظور آموزش و مهارت‌های زندگی و تشویق آنها به فعالیت‌های اجتماعی نه تنها می‌توان آنها را با حقوق خود آشنا کرد، بلکه می‌توان به رشد شخصیتی و موقعیت اجتماعی آنها در آینده نیز کمک کرد. یکی از مهم‌ترین آموزش‌ها مهارت سواد مالی به کودکان و نوجوانان است. با آموزش مسائلی مانند کسب درآمد، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، بودجه‌بندی و موارد دیگری از این دست می‌توان مهارت‌های سواد مالی را به فرزندان آموخته و از امنیت مالی آنها در آینده اطمینان حاصل کرد. معمولا اولین سوال کودکان مربوط به پول است. به عنوان مثال؛ اگر کودک‌تان هنگام خرید در سوپرمارکت درخواست خریدی می‌کند که در لیست خرید شما نبود، شروع آموزش مالی فرا رسیده است. از آنجا که سواد مالی مفاهیم متعددی را در بر می‌گیرد، بچه‌ها باید بتوانند منابع مالی در اختیار خود را به درستی مدیریت کنند، بنابراین هرچه زودتر باید بچه‌ها را با این مفاهیم آشنا کرد. مسائل مالی از جمله موضوعات چالش‌برانگیز برای کودکان بوده و آنها در این مورد بسیار کنجکاو هستند. سوال‌هایی مانند اینکه ما پولدار هستیم؟ چرا نمی‌توانیم زیاد اسباب‌بازی داشته باشیم؟ یا اینکه می‌توانیم برای بچه‌های فقیر اسباب‌بازی و غیره بخریم؟ نشان‌دهنده این است که بچه‌ها به این موضوع فکر می‌کنند. به همین دلیل باید با یک سری برنامه‌های مشخص در قالب زندگی روزمره و یا حتی فعالیت‌های اجتماعی، به سوالات کودکان پاسخ داد. در غیر این صورت این خطر وجود دارد به سراغ هم سن و سالان خود رفته و یا در اینترنت پاسخ را جستجو کنند که صحت این داده‌ها قابل اطمینان نیست و همین مسئله اهمیت موضوع آموزش درست مالی به کودکان را نشان می‌دهد. شاید بلد نبودن شنا تاثیر قابل‌توجهی روی زندگی روزمره فرزندان‌مان نداشته باشد، اما آشنا نبودن با سواد مالی در آینده برای آنها مشکل‌ساز خواهد شد. آنها باید توانایی مدیریت مالی در زندگی شخصی خود را بیاموزند.

کسب درآمد به هرگونه پاداش و عایدی اطلاق می‌شود، که کودکان و نوجوانان در نتیجه انجام کاری به دست می‌آورند.

کسب درآمد نخستین تجربه استقلال را به فرزندان می‌دهد، چون کودکان خودشان می‌توانند وسیله‌ای را که می‌خواهند از محل درآمدهای خود خریداری کنند و وقتی صاحب درآمد می‌شوند، قدرت تصمیم‌گیری آنها افزایش می‌یابد. پول تو جیبی را هم می‌توان به عنوان بخشی از درآمد فرزندان حساب کرد. والدین بهتر است در تاریخ‌های مشخص به صورت هفتگی یا ماهانه مبلغی در اختیار فرزندان‌شان قرار دهند و اینگونه آنها را با مفاهیمی مانند پس‌انداز و راه‌های درست خرج کردن پول آشنا سازند. لازم به ذکر است که امروزه استفاده از پول نقد کمتر از گذشته است، اما بهتر است به فرزندان‌تان پول نقد بدهید، چرا که کودکان اینگونه درک درست‌تری از پول خرج کردن به دست می‌آورند. در ادامه می‌توانید آموزش بازی و تمرین سواد مالی را که توسط کارشناسان موسسه کودکان نیکوکار موعود ایرانیان طراحی و اجرا شده، شاهد باشید. در این بازی بازارچه خیریه‌ای توسط کودکان برپا و قرار شد، هر کودک وسایل خود را در این بازارچه به فروش برساند. همچنین از والدین تقاضا شد تا همراه دوستان‌شان به بازارچه بیایند و با پول نقد از فرزندان یکدیگر خرید کنند. از سویی با کودکان صحبت شد که بخشی از درآمد خود را برای کودکان نیازمند در قلکی بیندازند. اینگونه کودکان نه تنها داد و ستد را می‌آموزند، بلکه بخشش را نیز یاد می‌گیرند. بخشش از جمله مواردی است که آموزش آن به کودکان اگرچه سخت، ولی مهم می‌باشد. در مرحله اول کودک و نوجوان ممکن است توجیه اقتصادی در بخشش نبینند، اما باید در نظر داشت تقویت روحیه مهربانی و بخشندگی در کودکان باعث عزت‌نفس و ایجاد حس مسئولیت‌پذیری در آنها می‌شود. به همین علت موسسه سعی می‌کند با فعالیت‌های مختلفی در زمینه‌های مورد علاقه کودکان از آنها بخواهد، بخشی هرچند اندک از درآمد و پول توجیبی خود را به موسسه اختصاص دهند. در این مسیر ارزش ریالی چندان اهمیت ندارد. آنچه مهم می‌‌باشد، این است که کودکان در کنار مدیریت پول بخشندگی را نیز بیاموزند و با تکرار این گونه فعالیت‌ها است که می‌توان بخشندگی و مهربانی را در وجود آنها نهادینه کرد.

بیشتر بخوانید:

چقدر به فرزندمان پول تو جیبی بدهیم؟

 

 

 

گزارش فعالیت اجتماعی کودکان نیکوکار

این بار با راه‌اندازی بازارچه خیریه و با هدف آموزش سواد مالی بخشندگی و مسئولیت اجتماعی

 حس و حال عجیبی در فضا حاکم بود؛ کودکان به شدت و با علاقه فراوان سرگرم ارائه و فروش وسایل‌شان بودند و تلاش خالصانه‌ای می‌کردند. در چشمان‌شان برق شادی و حس اعتماد به نفس موج می‌زد. وقتی از فروشندگان کوچولو احساس‌شان را در مورد این فعالیت پرسیدیم؛

 رهام گفت: اومدم اینجا و ژله می‌فروشم و احساس هیجان دارم.

 از باران حیدری که وسایلش را برای فروش آورده بود، پرسیدیم می‌دونی بازارچه خیریه یعنی چی؟ پاسخ داد: بله یعنی بازارچه‌ای که قسمتی از پولت رو به خیریه میدی. در ادامه از او پرسیدیم از اینکه می‌توانی به نیازمندان کمک کنی چه احساسی داری؟ و او پاسخ داد حس خیلی باحالی دارم.

 باران جعفری گفت وسایلم را می‌فروشم و پولش را به آدمایی که وسایل ندارند، هدیه می‌دهم و وقتی پرسیدیم اینجا چی یاد گرفتی؟ گفت: فروشندگی و ادامه داد خیلی خوش گذشت.

- پندار روحانی مقدم ژله می‌فروخت. از او پرسیدیم، فروشت خوب بود؟ گفت: بله.

- حالا می‌خوای با پولش چه کار کنی؟ گفت: می‌خوام چیز میز بخرم.

از سامیار نوایی پرسیدیم اینجا چه خبره سامیار؟

- یه کارگاهی هست که نقاشی‌هامون رو بفروشیم.

- خب وقتی نقاشی‌هایت رو فروختی می‌خوای با پول‌هایت چه کار کنی؟

- می‌خوام یه ذره از پولامو بدم به بچه‌هایی که پدر مادر ندارند و یه ذره‌اش رو هم برای خودم خرید کنم.

- از اینکه می‌خواهی مقداری از پول‌هایت را به بچه‌های نیازمند بدهی چه احساسی داری؟

- خوشحالم.

- رونیکا نعمتی در پاسخ به این سوال که در این بازارچه چی یاد گرفتی؟ گفت: راجع به خرید و فروش یاد گرفتم.

بیشتربخوانید:

آموزش همدلی کودک با فقرا

 

-یعنی سواد مالی؟

- بله

- خب با درآمدی که کسب می‌کنی، می‌خوای چیکار کنی؟

- می‌خوام به خیریه کمک کنم. بیشتر پولم رو میدم به خیریه، اما با بقیه‌اش نمی‌دونم چیکار کنم.

- ممنون عزیزم. تا حالا شده کسی برایت کاری کرده باشد که خوشحال شوی؟

- بله.

- خب اون موقع چه احساسی داشتی؟

- احساس خوشحالی.

- بنابراین شما الان با کاری که می‌کنی، می‌خوای باعث خوشحالی دیگران شوی.

- بله.

- هیربد جان، میشه بگی اینجا چیکار می‌کنی؟

- اینجا چیزهایی گذاشتیم که بفروشیم.

- خب وقتی فروختیشون چه تصمیمی داری؟

- با پولاش می‌خوام یه بازی فکری بخرم.

- پس امروز یاد گرفتی که آدم برای به دست آوردن چیزی که لازم داره، باید تلاش کنه.

- از اینکه فروشندگی می‌کنی، چه احساسی داری؟

- خوشحالم.

 و سامین جعفری که کوچک‌ترین عضو این گروه نیکوکاری است، می‌گوید:

میخوام دنیای مهربانی بسازم.

 

تعداد بازديد: 40 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز