2 تا 3 سالگی
در این سن، والدین معمولا شاهد یک انفجار در تواناییهای زبانی فرزند خود هستند. دایره لغات کودک در این سن افزایش قابل توجهی مییابد و او میتواند جملات سه یا چهار کلمهای بسازد.
درک کودک نیز در این دوره افزایش مییابد. تا سن سه سالگی، کودک باید ضمایر اشاره و یا مبهم را نیز متوجه شود. مثلا اگر به او بگویید «آن را بگذار روی میز»، او باید بفهمد منظور شما از «آن» چیست. کودکان 2 تا 3 ساله باید کم کم رنگها را از یکدیگر تشخیص دهند و مفهوم صفتها را نیز درک کنند.
علائم هشدار در صورت وجود مشکل
اگر شما نگران رشد تواناییهای گفتاری فرزندتان هستید، همواره نکاتی که در ادامه به شما معرفی میکنیم را مد نظر داشته باشید.
كودكی که به صداهای اطراف عکسالعمل نشان نمیدهد و صدایی از خود تولید نمیکند، به احتمال خیلی زیاد دچار مشکلی جدی است. از دیگر علائم وجود مشکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کودک بین سنین 12 تا 24 ماهگی نمیتواند با اعضای بدن خود حرکاتی مانند اشاره کردن و بایبای کردن را انجام دهد.
در سن 18 ماهگی، اشاره کردن را به بیان نیاز خود ترجیح میدهد.
در سن 18 ماهگی نمیتواند صداهای اطراف را تقلید کند.
در سن 12 تا 24 ماهگی درخواستهای بسیار ساده دیگران را متوجه نمیشود.
در صورت وجود علائم زیر در کودک دو ساله، به یک متخصص مراجعه کنید:
کودک فقط میتواند کارها و گفتارها را تقلید کند و خودش نمیتواند کلماتی را از خود بگوید و منظورش را، هر چند کم، به دیگران بفهماند.
کودک نمیتواند از اوامر بسیار ساده تبعیت کند.
تن صدای او غیر عادی است.
فهمیدن او بسیار مشکل است. والدین یا پرستار کودک باید بتوانند تا سن دو سالگی، حداقل نیمیاز حرفهای او را متوجه شوند. این میزان در سه سالگی سهچهارم است و تا چهار سالگی، همه حرفهای کودک باید قابل فهم باشد.
علل تاخیر در رشد توانایی زبانی کودک
تاخیر در رشد توانایی زبانی کودک علل گوناگونی دارد. گاه این تاخیر به دلیل نقص طبیعی یکی از اعضای دخیل در گفتار، مانند زبان یا سقف دهان است. برای مثال، اگر انحنای زبان کم باشد، حرکت آن مشکل شده و در نتیجه صحبت کردن بسیار دشوار میشود. علت این مشکل در برخی کودکان، عدم فرمان به موقع مغزشان است.
مغز این کودکان نمیتواند به درستی فرمان صحبت کردن و یا سایر کارهایی که با دهان صورت میگیرد (مانند غذا خوردن به شکل صحیح) را بدهد. یکی دیگر از علل شایع تاخیر تواناییهای زبانی کودک، مشکلات شنوایی است. به همین دلیل است که در صورت وجود مشکل گفتاری یا سایر مشکلات زبانی، ابتدا متخصصین شنوایی کودک را آزمایش میکنند.
کودکی که به درستی نمیشنود، نه تنها درک و فهم درستی از مکالمات و صداهای اطراف خود ندارد، بلکه در تقلید صداها و تولید صدا و کلمات نیز مشکل پیدا میکند. مشکلات شنوایی علل گوناگونی دارند. ممکن است علت مشکل یک نارسایی مادرزادی باشد. در برخی موارد نیز عفونت گوش، بر شنوایی کودک تاثیر میگذارد. البته عفونت گوش معمولا خللی در گفتار ایجاد نمیکند.
برای خواندن بخش اول -چرا فرزندم هنوز حرف نمی زند؟- اینجا کلیک کنید.