شیرین فرساد : دانشجوی دکتری میکروبیولوژی و محقق دانشگاه آزاد قم
تحریریه زندگی آنلاین : ترکیبات بیگانه (آنتیژنی) هستند که در تماس با بدن میتوانند باعث بروز آلرژی (حساسیت) شوند. گرد و خاک، پوست حیوانات، غذاها (گندم، سویا، شیر و سایر لبنیات) و گرده گیاهان میتوانند از عوامل آلرژن باشند. معمولا آلرژنها از طریق ایمنوگلوبولین E منجر به ایجاد واکنشهای ازدیاد حساسیت میشوند.
آلرژنهای هوایی
آلرژیهای گرد و غباری که حشرات میکروسکوپی هستند و از سلولهای مرده پوست تغذیه میکنند و در رختخواب و اثاث منزل و فرش زندگی میکنند.
آلرژی به گرده گیاهان
گرده گیاهانی مانند عامل تب یونجه، عامل حساسیت فصلی هستند.
آلرژی به کپکها
در داخل منزل در مکانهای تاریک و تهویه نامناسب مانند حمام و زیر زمینهای مرطوب رشد میکنند.
آلرژی به حیوانات خانگی
توسط شورهها، بزاق یا ادرار حیوان ایجاد میشود.
آلرژی به سوسکها
سوسکها میتوانند عامل ایجاد آسم، در کودکان شهر نشین باشند.
آلرژی غذایی
آلرژی به شیر گاو، تخممرغ، ماهی، بادامزمینی، سویا و گندم.
آلرژی به نیش حشرات
تورم، قرمزی و خارش در محل گزش را به همراه دارد.
آلرژی دارویی
تعدادی از آنتیبیوتیکها باعث آلرژی میشوند.
آلرژی به مواد شیمیایی
برخی شویندهها باعث خارش، قرمزی و سوزش میشوند.
بیشتربخوانید:
خارش و آلرژی شدید؛ ارمغان مصرف ۹ ماده غذایی
آلرژی به بادمجان ؛ از علت تا درمان
آلرژیها
پاسخ بیش از حد سیستم ایمنی بدن به آلرژنها میباشند. آلرژیها پس از شناسایی سیستم ایمنی و ایجاد پاسخ ایمنی در افراد ایجاد التهاب میکنند. علائم آلرژیک، واکنش سیستم ایمنی بدن است. بدن در مقابل فاکتور بیگانه مقدار زیادی پادتن میسازد. پادتن مانند اسلحه به آنها حملهور میشود تا عوامل را از بین ببرد. در این فرآیند دفاعی، واسطههای شیمیایی از گلبولهای سفید ترشح میشود که ممکن است با علائم ناخوشایندی همراه باشد (شوک آنافیلاکسی) که در این صورت منجر به مرگ میشود.
آلرژیها چگونه در بدن ایجاد میشوند؟
آلرژی در برخی از کودکان با زمینه ارثی ایجاد میشود. اگر این صفت از یکی از والدین به فرزند برسد، احتمال ابتلا به آلرژی در حد 50 درصد بوده و اگر این صفت را از هر دو والد دریافت کند، احتمال ابتلا به آلرژی 70 درصد افزایش مییابد.
و در برخی از آنها با محرکهای محیطی بروز میکند و با استریل نگهداشتن افراطی کودکان در شرایط کاملا بدون میکروب، حساسیت بدنی کودکان را نسبت به عوامل آلرژن بالا میبریم. عواملی مانند وسواسهای فکری برای حمایت افراطی از کودکان، خانوادههای کمجمعیت، رعایت شدید موارد بهداشتی، استفاده از داروهای آنتیبیوتیکی مکرر و بازیهای عاری از میکروب، تماس کودکان را با میکروبها به حداقل رسانده است و در نتیجه با ورود تعداد کم میکروبها در بدن، واکنشهای آلرژیک خفیف یا بسیار شدید باعث ناراحتیها و مشکلات زیادی در کودکان خواهد شد. در شرایط فلور نرمال بدن، باکتریهای مفید به تعداد زیاد در دستگاه گوارش موجود بوده و در مقابل باکتریهای بیگانه مقابله میکنند، اما در شرایط استرس، فقر مواد غذایی لازم و مصرف بیرویه آنتی بیوتیکها، فرم نرمال باکتریایی بدن به شکل دیسبیوز (غیر نرمال) شده و در نتیجه ورود و تکثیر باکتریهای مهاجم، سیستم ایمنی بدن به این عوامل واکنش داده و به شکل ایجاد التهاب با آنها مقابله میکند که برای کودک آزاردهنده است.
بیشتربخوانید:
قبل از تنبیه کردن فرزندتان این مطلب را بخوانید!
گفتن این 11 نکته به کودکان ممنوع!
علائم کلی آلرژی در کودکان
1- تنفس سخت یا آسم
2- عطسه، سرفه، خارش چشم و آبریزش بینی
3- ناراحتی معده و روده
4- اگزما، خارش و کهیر
5- تورم پوست و یا خارش مقعد
6- کهیر
تفاوت آلرژی و سرماخوردگی در کودک
سرماخوردگی و آلرژی علائم مشابهی دارند. تشخیص این دو بیماری ممکن است سخت باشد.
سرماخوردگی بیشتر باعث ایجاد موارد زیر میشود:
1- خستگی
2- دردها
3- گلودرد
4- تب
بیشتربخوانید:
گوش درد را جدی بگیرید
آلرژی به غذا، دارو و حشرات، معمولا در اکثر کودکان باعث بروز علائم زیر میشود:
1- خارش چشم
2- خسخس سینه
3- بثورات پوستی مانند اگزما و کهیر
4- سرفه کردن
5- معده درد
6- اسهال
7- استفراغ
8- تورم بدن
9- افت فشارخون، احساس سبکی سر یا از دست دادن هوشیاری
10- گرفتگی گلو
علائم رینیت آلرژیک (علائم آلرژی در هوا)
1- عطسه
2- خارش بینی یا گلو
3- گرفتگی بینی
4- سرفه کردن
تشخیص آلرژی در کودکان
برخی آلرژیها زود تشخیص داده شده و بعضی از آلرژیها دیر شناسایی میشوند. متخصصین پوست معمولا با انجام آزمایشات پوستی، عامل ایجاد آلرژی را شناسایی میکنند.
روش انجام آزمایشات پوستی
1- ریختن یک قطره از آلرژن روی پوست و سپس خراشیدن سطح پوست و نمونهگیری پوستی
2- تزریق مقدار کمی آلرژن به زیر پوست و مشاهده نتیجه پس از 15 دقیقه، در صورت مشاهده تغییر رنگ پوست به رنگ قرمز یا تیرهتر نتیجه را مثبت گزارش میکنند.
در صورت داشتن بیماری خاص در کودک یا داشتن حساسیت به آلرژن خاص، آزمایش خون گرفته میشود.
روش کاهش خطر آلرژی در کودکان با پروبیوتیکها
نوزادان فلور روده خود را اولین بار در زمان زایمان از فلور بدن مادر دریافت میکنند. نوزادانی که با زایمان طبیعی به دنیا میآیند، فلور میکروبی را زودتر دریافت میکنند و درصد آلرژی در این نوزادان کمتر است. اگر فلور بدن مادر غیر طبیعی باشد، فلور باکتریایی نوزاد هم غیر نرمال میشود. در مطالعات انجام شده در نوزادانی که مادران آنها در دوران بارداری پروبیوتیک مصرف کرده و به نوزادان آنها هم پروبیوتیک تجویز شده بود، خطر آلرژی به میزان 12 درصد در این نوزادان کاهش یافت.
نقش پروبیوتیکها در درمان و پیشگیری از آلرژیها
پروبیوتیکها باکتریهای زنده و مفیدی هستند که در صورت تجویز پزشک متخصص و مصرف آنها به میزان کافی، سلامت بدن بهبود مییابد. در صورت جذب این باکتریهای مفید، آنها در روده مستقر میشوند. تحقیقات نشان دادهاند که پروبیوتیکها، اثرات مثبت و مفیدی بر سیستم ایمنی بدن در مقابل آلرژیها دارند. کودکان با مصرف پروبیوتیکها از زندگی با کیفیت بهتری برخوردار شده و تعداد دفعات آلرژی را کاهش داده و نیاز به مصرف داروها را کم میکند. دانشمندان مصرف پروبیوتیکها را به عنوان راهی جدید برای درمان آلرژی کودکان معرفی کردهاند. این میکروبها، باعث ایجاد آنتیبادیهایی در کودکان میشوند که بدن را نسبت به عوامل حساسیتزا مقاومتر میکنند.
بیشتربخوانید:
خارش و آلرژی شدید؛ ارمغان مصرف ۹ ماده غذایی
آلرژی به بادمجان ؛ از علت تا درمان
علت مفید بودن مصرف پروبیوتیک در قبال آلرژنها
بر اساس تایید محققین، پروبیوتیکها نقش مهمی برای درمان آلرژیهای غذایی دارند:
1- حفظ یکپارچگی سد بیولوژیک اپیتلیال روده
2- جلوگیری از رشد و اتصال باکتریهای بیماریزا
3- القا تولید آنتیبادی IgA مخاطی
4- فعالسازی پاسخهای مفید سیستم ایمنی
5- مهار پاسخهای التهابی روده
6- ایجاد پاسخهای ایمنی تولروژن (مقاوم)
7- افزایش مقاومت به عفونتهای تنفسی
8- اصلاح پاسخهای بدن نسبت به واکسن
طبق تحقیقات انجام شده در نوزادانی که با شیر خشک غنی شده با پروبیوتیک تغذیه شده بودند، تحمل به شیر گاو را به دست آوردند. این تحمل اکتسابی، توسط باکتریهای مفید و نیز متابولیتهای مفید آنها مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیره (بوتیرات) ایجاد شد. بوتیرات نقش چشمگیری در کاهش علائم آلرژیهای غذایی در کودکان دارد. این ماده با سلولهای سیستم ایمنی وارد واکنش القایی شده و موجب کاهش حساسیت و التهاب میزبان در برابر آنتیژنها میشوند. این باکتریها به کنترل شرایط داخلی در روده نوزاد کمک میکنند.
پروبیوتیکهای مفید در بهبود آلرژیها
لاکتوباسیلوس رامنوسوس در نوزادان به کیفیت زندگی آنها کمک میکند. مصرف طولانی مدت این باکتری به همراه سایر لاکتوباسیلها باعث کاهش اگزمای اتوپیک و آلرژی به شیر گاو میشود.