Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 09:00

7
آذر
تشنج و تب در کودکان

تشنج و تب در کودکان

در این مقاله به راهکارهایی که والدین در هنگام تب و تشنج کودکان می‌توانند برای کمک به فرزند خود انجام دهند، اشاره شده است و نکات طب سنتی نیز بیان گردیده است.

فرجاد عباسی؛ کارشناس ارشد طب سنتی - اسلامی، محقق و مدرس طب سنتی - اسلامی‌‌ و عضو انجمن حجامت ایران

 

هنگام تشنج، بدن، دست‌‌ها و پاها بطور غیرارادی و به سرعت تکان می‌‌خورند و ماهیچه‌‌ها مکررا منقبض و شل  می‌‌شوند.

خوشبختانه اکثر تشنج‌‌ها بی ضرر هستند و حملات تشنجی غالبا چند ثانیه تا چند دقیقه طول می‌‌کشند.

تشنج بدنبال یک فعالیت ناگهانی الکتریکی در مغز رخ می‌‌دهد و علت‌‌های اصلی آن یکی از موارد ذیل  می‌‌باشد: آسیب مغزی، تومور مغزی، بیماری قلبی، قند خون پایین، تب شدید، شک الکتریکی، مصرف مواد مخدرغیر مجاز، اعتیاد به الکل، نرسیدن مواد مخدر به فرد معتاد،نارسایی کلیه و مننژیت. 

از علایم عمده تشنج، می‌‌توان به دندان قروچه، جاری شدن آب از دهان، بالا آوردن کف از دهان، اسپاسم ماهیچه‌‌ها، بی‌اختیاری ادراری و افتادن ناگهانی اشاره کرد.

تب در کودکان در اکثر موارد بدنبال یک بیماری عفونی رخ  می‌‌دهد و تشنج غالبا در اثر تب شدید بر کودک عارض می‌‌شود، بنابراین اگر در وهله نخست، تب را کنترل و سرکوب کنیم، خود به خود از بروز تشنج ناشی از تب شدید جلوگیری کرده ایم.

برای مبارزه با تب می‌‌توان به کودک، سوپ جویی که به آن  کمی زعفران، دارچین و فلفل قرمز اضافه شده، خورانید.

البته احتمال این وجود دارد که تب از بین برود ولی همچنان حالت تشنج به کودک دست دهد که در اینصورت می‌‌بایست یک یا چند مورد ازموارد زیر را بکار بست:

1- شب‌ها یک قاشق چایخوری پودر بادرنجبویه در یک لیوان آب بمدت 5 دقیقه جوشانده و میل گردد.

2- هر روز یک قاشق چایخوری پودر آویشن برگ پهن در سه استکان آب دم شود و بعد از هر وعده غذایی یک استکان از آن میل شود و این کار تا حصول بهبودی ادامه دهند.

3- جوشانده 5 گرم برنجاسف  در یک لیوان آب نیز اثر ضد تشنجی دارد.

4- یک قاشق چایخوری پودر برگ تیول یا زیرفون در یک استکان آب جوش دم و میل شود.

5- افرادی که سابقه تشنج دارند باید کمتر از لبنیات استفاده کنند و به همان مقدار مصرفی از لبنیات، می‌‌بایست مصلحاتی چون زیره، نعناع، آویشن، پودر گل سرخ و... اضافه کرد و همچنین اگر کودک قصد خوردن بستنی داشته باشد باید آن بستنی حاوی گیاه ثعلب و یا وانیل باشد.

6- افرادی که بدون داشتن بیماری زمینه‌ای دچار تشنج می‌‌شوند بهتر است  تا حصول بهبودی صبح‌‌ها  دمنوش چای کوهی و شب‌‌ها دمنوش بهار نارنج یا عرق آن میل نمایند.

7- یکی از راه‌های دیگر برای مبارزه با تشنج در کودکان مصرف یک قاشق چایخوری روغن بادام شیرین در ابتدای روز و شب  می‌‌باشد. (تا حصول بهبودی هرروز و شب مصرف شود).

8- تناول پودر شیرین بیان هر صبح و شب به اندازه نصف قاشق چایخوری نیز توصیه  می‌‌شود (می‌‌توان هر بار پودر شیرین بیان را در یک قاشق مرباخوری عسل مخلوط و سپس میل نمود).

9- باید توجه داشت که کمبود ویتامین D موجب تشنج‌‌های شدید  می‌‌گردد لذا توصیه  می‌‌گردد که افراد دچار کمبود ویتامین (D) در اوایل یا اواخر روز حدود بیست دقیقه خود را در معرض تابش نور خورشید قرار دهند و یا هرروز یک قاشق جوانه گندم به همراه دو عدد خرما میل کنند.

10- ویتامین‌‌های گروه B از تشنج و مشکلات عصبی جلوگیری  می‌‌کنند و باید دانست که پوشیدن لباس‌‌های پلاستیکی در صورتی که تماس با پوست داشته باشند، باعث کاهش برخی از ویتامین‌‌های گروه B  می‌‌شوند لذا باید لباس‌‌های زیری پوشیده شود که از جنس پنبه وکتان یا دیگر الیاف طبیعی باشند.

در ضمن تخم بلدرچین به علت داشتن مقدار قابل توجهی از ویتامین‌‌های گروه B باید در برنامه غذایی کودک قرر داده شود.

11- افرادی که دچار تشنج  می‌‌شوند بهتر است از ترشیجات و برخی حبوبات نظیر لوبیا سبز، نخود سبز، باقلا، عدس و سبزیجاتی چون ترخون و کلم قمری کمتر استفاده کنند.

12- افرادی که سابقه تشنج دارند باید زردچوبه کمتری استفاده کنند.

13- نوشیدن دمکرده گیاه شاه پسند یا به لیمو در کاهش حملات تشنج مؤثر است.

14- مالیدن روغن بومادران به پیشانی و پشت سر نیز کاهنده حملات تشنجی  می‌‌باشد.

15- معمولا در هنگام تشنج، خون کمتریبه سلول‌های مغزی می‌‌رسد، لذا توصیه می‌‌شود که برای افزایش گردش خون و به تبع آن رسیدن خون بیشتر به سلولهای مغز،در برنامه غذایی هفتگی فرد زنجبیل، سیر و گردو گنجانده شود.

16- یکی از گیاهان باارزش که بعضا مواد بی ارزشی از آن استحصال  می‌‌شود، گیاه خشخاش است. باید دانست که تخم خشخاش رسیده حاوی مواد مغذی زیادی بوده و علاوه بر تقویت اعصاب، عملکرد مغز را بهبود  می‌‌دهد.

بنابراین بهتر است یک قاشق مرباخوری از پودر آن را چند شب متوالی به غذای مصرفی کودک اضافه نمود و یا در یک استکان شیر حل کرده و به کودک مبتلا به تشنج خورانید (در ضمن تخم خشخاش در ضورت رسیده بودن، کاملا آرامش بخش بوده و هیچ گونه اثر اعتیادآوری ندارد).

17- تحقیقات حاکی از آن است که مصرف جوشانده یک قاشق از پودر سنبل‌الطیب به مدت سی شب، امکان وقوع تشنج را به شدت کاهش  می‌‌دهد.

18- پاشیدن کمی‌‌ گلاب به سر و لباس کودک و رختخوابش و یا استعمال عطر گل محمدی یا بوییدن گل محمدی در جلوگیری از تشنج نقش مؤثری ایفا  می‌‌کند.

 

برچسب ها: بیماری های کودک، تب کودک، تشنج کودک، سلامت کودک، درمان تب و تشنج، تب و تشنج و طب سنتی، فواید جوشانده ها، جوشانده های مناسب تب و تشنج، درمان خانگی تب و تشنج تعداد بازديد: 1067 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز