اعظم اسلامی مجد
گرفتگی بینی در کودکان دلایل متعددی دارد مثل حساسیتزاهای محیطی، آلرژیها، عفونتهای ویروسی و باکتریایی و حتی تغییر در میزان رطوبت بدن. در اغلب موارد، گرفتگی بینی فقط گاهی اوقات به وجود میآید و با برخی درمانهای خانگی نیز رفع میشود اما گاهی مواقع گرفتگی بینی آنقدر شدید میشود که باعث ایجاد اختلال در صحبت کردن و حتی شنیدن میشود و گاهی اوقات رفع کردن آن نیز مراحل طولانی مدت دارد. کودکان وقتی که دچار گرفتگی بینی میشوند، از راه دهان نفس میکشند. نفس کشیدن از راه دهان غذا خوردن را برای آنها دشوار میکند.
آب و هوای بسیار خشک محیط پیرامون کودکان باعث خشکی بیش از حد بینی و حتی در مواردی خونریزی نیز میشود. اگر کودکتان از ناحیه بینی دچار آسیبدیدگی نشده است ولی خونریزی بینی دارد، شک نکنید که آب و هوای خشک محیط عامل آن است. این خشکی حتی باعث ابتلای کودک به سرماخوردگی نیز میشود. در طول ماههای سرد زمستان، خشکی و گرفتگی بینی بیشتر میشود.
چگونه گرفتگی بینی کودک را رفع کنیم؟
بینی کودک خود را مرطوب کنید: قطره آبنمک (سالین) را از داروخانه تهیه کنید. کودک را به پشت بخوابانید. با یک دستمال نرم نوک بینی کودک را کمی رو به بالا نگه دارید تا قطرهها راحتتر داخل بینی وارد شوند.
سه قطره از محلول را در هر یک از سوراخهای بینی بریزید. 60-30 ثانیه صبر کنید و بعد بینی کودکتان را تمیز کنید.
از مرطوب کننده هوا (دستگاه بخور) استفاده کنید. مرطوب کننده هوا باعث برطرف شدن خشکی و انسداد سوراخهای بینی و مجاری تنفسی میشود. دوش گرفتن در حمامی که در آن بخار است نیز تاثیر زیادی دارد مخصوصا اگر قبل از خواب باشد.
در مورد کودکان کم سن و سالتر از وسیله مکش مخاط بینی استفاده کنید. تلمبه دستگاه را آرام فشار دهید و بعد آن را ول کنید تا مواد را بیرون بکشد. این روش فقط در مورد کودکان خردسال به کار میرود که قادر به فین کردن نیستند.
برای رهایی از آلرژیهایی که باعث گرفتگی بینی میشوند، بهترین کار این است که در و پنجرهها را ببندید، دستگاه تصفیهکن هوا را روشن کنید تا آلرژیزاهای موجود در محیط اطراف را بگیرد. دستگاه بخور را نیز روشن کنید تا هوا مرطوبتر شود.
به کودک خود مایعات بیشتری دهید مثل آب میوه (آب سیب از همه بهتر است) و یا حتی آب معمولی. سعی کنید علاوه بر مایعات نوشیدنی، غذاهای آبدار مثل سوپ نیز بیشتر به او بدهید.
از قرار دادن کودک در محیطهایی که آلودگی هوا دارند، پرهیز کنید. دود سیگار میتواند عامل تحریک کننده بزرگی باشد.
کودک باید استراحت کافی داشته باشد تا از نظر فیزیکی توانایی و قدرت لازم برای رویارویی با بیماری و مشکل را داشته باشد.
درمانهای خانگی گرفتگی بینی
استفاده از روغن پونه کوهی
از زمانهای قدیم، روغن پونه کوهی یک داروی گیاهی فوقالعاده برای درمان گرفتگی بینی بوده است. روغن پونه کوهی باعث تقویت سیستم دفاعی بدن میشود. 3-2 قطره از این روغن را داخل آب میوه و یا سایر نوشیدنیهای کودک بریزید و هر روز یکبار به او بدهید. در عرض 5-3 روز متوجه تغییرات خوب خواهید شد.
روغن بوته چای
روغن بوته چای ترکیبات فوقالعادهای دارد و یک درمانگر طبیعی فوقالعاده محسوب میشود. عفونتهای ویروسی، باکتریایی و قارچی را میتوان با روغن درخت چای برطرف نمود. 4-3 قطره از روغن بوته چای را در یک فنجان آب در حال جوشیدن بریزید و در بخار خارج شده از آن 10-5 دقیقه نفس بکشید. در مورد کودکان اینکار را با احتیاط بسیار زیاد انجام دهید.
مواد غذایی حاوی ویتامین C
هیستامین یک نوع پروتئین است که باعث گرفتگی بینی میشود. وقتی که سطح هیستامین در بدن بالا میرود، گرفتگی بینی بیشتر میشود. دریافت روزانه 3000 میلیگرم ویتامین C باعث کاهش سطح هیستامین میشود و بنابراین کمک زیادی به برطرف شدن گرفتگی بینی میکند.
روغن اوکالیپتوس
روغن اوکالیپتوس نیز تاثیر زیادی در کاهش گرفتگی بینی دارد. 4-3 قطره از آن را در یک فنجان آبجوش بریزید و شروع به نفس کشیدن در بخار آن کنید. (در مورد کودکان جوانب احتیاط را رعایت کنید).
به تغذیه کودک خود اهمیت بیشتری دهید
در اغلب کشورها و فرهنگها، سوپ مرغ یک غذای خوب برای باز کردن گرفتگی و انسداد بینی است. اگر کمی پودر فلفل سیاه و قرمز نیز به سوپ مرغ بیفزائید، تاثیر آن را بیشتر میکند و باعث کاهش التهاب مجاری بینی میشود.
نوشیدنیهای داغ
نوشیدنیهای داغ مثل چای سبز نیز کمک زیادی به باز شدن مجاری تنفسی میکنند. بخاری که از نوشیدنیهای داغ بالا میآید، تاثیر زیادی در این زمینه دارد. یک هوله یا پارچه را با آب گرم، مرطوب کنید و آن را زیر چشمها بگذارید. از کمپرس گرم میتوانید تا چند بار در روز هم استفاده کنید.
سر کودک خود را کمی بالا نگه دارید
شبها در زمان خواب همیشه سرفهها و گرفتگیهای بینی تشدید میشوند. اگر زیر سر کودکتان یک بالش دیگر بگذارید تا سرش کمی بیشتر بالا بیاید، نتیجه خوبی به دست میآورید.
از اسپریهای خاص تجویز شده استفاده کنید
در صورتی که از هیچیک از موارد بالا نتیجه نگرفتید و اگر گرفتگی بینی کودکتان بسیار شدید است، با توصیه و تجویز پزشک از اسپری بینی استفاده کنید. این داروها تاثیر زیادی در این نوع گرفتگیها دارند. آنها عوارضی نیز به دنبال دارند مثل افزایش تپش قلب، گیجی، خشکی دهان، دلهره و حتی گاهی اسهال.
نكته
برخی غذاها و فعالیتها باعث تشدید این نوع گرفتگی میشوند. از شنا کردن در استخرهایی که کلر بسیار زیاد دارند پرهیز کنید چرا که التهاب بینی را بیشتر میکند.