Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
دوشنبه 16 مهر 1403 - 17:33

25
شهریور
خرمای مجول و ارزش غذایی آن

خرمای مجول و ارزش غذایی آن

خرما عمدتاً در مناطق گرم بیابانی جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا تولید می‌شود و به عنوان یک محصول با ارزش غذایی بالا در سراسر جهان به بازار عرضه می‌شود. تولید جهانی خرما از حدود 4.60 میلیون تن در سال 1994 به 6.9 میلیون

به قلم : دکتر الهام عطار ؛ متخصص تغذیه و صنایع غذایی

elham_attar88@yahoo.com

 

تحریریه زندگی آنلاین : خرما عمدتاً در مناطق گرم بیابانی جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا تولید می‌شود و به عنوان یک محصول با ارزش غذایی بالا در سراسر جهان به بازار عرضه می‌شود. تولید جهانی خرما از حدود 4.60 میلیون تن در سال 1994 به 6.9 میلیون تن در سال 2004 افزایش یافته است (FAO, 2007). مصر، عربستان سعودی، ایران و عراق کشورهای اصلی تولیدکننده این محصول هستند. خرما میوه‌ای است که از نخل خرما، گیاه بومی خاورمیانه و شمال آفریقا به دست می‌آید. نخل خرما به دلیل اهمیت اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی توسط بسیاری از مردم مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری شناخته شده است. خرما شیرینی طبیعی و طعمی غنی دارد که مردم اغلب از آن به عنوان میان‌وعده یاد می‌کنند. خرما به دلیل دارا بودن قند بالا، ویتامین‌ها، مواد معدنی، ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدان‌ها، یکی از محصولات کشاورزی ضروری در ایران و گاهی غذای اصلی است.

خرما میوه‌ای مغذی با فواید بالقوه است. تحقیقات نشان داده‌اند که خرما به سلامت مغز، سلامت گوارش و قلب کمک می‌کند. خرما منبع آنتی‌اکسیدان‌هایی است که باعث پیشگیری از بیماری‌ها می‌شود و به زایمان طبیعی کمک می‌کند. از محبوب‌ترین انواع خرما می‌توان به خرمای مجول و دگلت نور اشاره کرد. خرمای مجول بزرگ‌تر، تیره‌تر و از نظر طعم کاراملی‌تر از سایر انواع رایج خرما مانند خرمای دگلت نور است. خرمای مجول (Medjool dates) محصول بومی مراکش است، از نخل خرما به دست می‌آید و اکنون در مناطق گرم ایالات متحده، خاورمیانه، ایران، آسیای جنوبی و آفریقا رشد می‌کند.

آن‌ها اغلب به صورت خشک شده فروخته می‌شوند، اما کم‌آب نیستند و بافت آنها به صورت نرم و چسبنده است. قند آنها با خشک شدن غلیظ‌تر می‌شود که شیرینی آنها را بیشتر می‌کند. خرمای مجول را می‌توانید به صورت خام یا خشک به عنوان جایگزین شکر در رژیم غذایی خود قرار دهید. آن‌ها حاوی فیبر و سایر مواد مغذی مفید از جمله آهن و پتاسیم هستند.

این مقاله تمام آنچه را که باید در مورد ارزش غذایی، فواید و کاربردهای خرمای مجول بدانید، به شما می‌گوید.

 خرمای مجول منبع غلیظی از مواد مغذی سالم است.

بیشتربخوانید:

یک صبحانه ی مقوی با خواصی بی نظیر

 

 

 ۲ عدد خرما (۴۸ گرم) حاوی:

 کالری: 133

 کربوهیدرات: 36 گرم

 فیبر: 3.2 گرم

 پروتئین: 0.8 گرم

 شکر: 32 گرم

 چربی: 0 گرم

 کلسیم: 2 درصد از نیاز روزانه (DV)

 آهن:2 درصد از DV

 پتاسیم: 7 درصد DV

 مس: 19 درصد DV

 ویتامین: 7 درصد ویتامین B6 از DV

 منیزیم: 6 درصد از DV

خرما مقدار قابل توجهی فیبر و انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله آهن، پتاسیم، ویتامین‌های گروه B، مس و منیزیم دارد. خرمای مجول در

 مقایسه با سایر گونه‌های رایج مانند دگلت نور، کلسیم بیشتری دارد.

محتوای کالری و قند

خرما منبع غلیظ قندهای طبیعی است. افرادی که قند خون خود را کنترل می‌کنند، ممکن است نیاز به تعدیل مصرف خرما داشته باشند. یک مطالعه کوچک نشان داد که این میوه هسته‌دار دارای شاخص گلیسمی پایین (GI) است و نباید باعث افزایش زیاد قند خون گردد. با این حال، خرمای مجول کالری زیادی در یک وعده کوچک دارد. به همین دلیل بهتر است میزان مصرف روزانه خود را کنترل کنید. بیشترین کالری موجود در خرمای مجول از قندهای آن تأمین می‌شود.

بیشتربخوانید:

خواص عجیب خرما برای سلامت بدن

 

 

 

 

مزایای سلامتی بالقوه

خرمای مجول چندین فایده برای سلامتی دارد.

 

می‌تواند از قلب شما محافظت کند

فیبر و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در خرمای مجول می‌تواند به محافظت از قلب شما کمک کند. فیبر می‌تواند به کاهش کلسترول LDL (بد) کمک کند و شریان‌های شما را تمیز نگه دارد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد. فقط ۲ عدد خرما (۴۸ گرم) بیش از ۳ گرم فیبر دارد.

یک مطالعه نشان داد که مجول و دیگر انواع خرما، کلسترول LDL (بد) را کاهش می‌دهند و از ایجاد پلاک در شریان‌ها جلوگیری می‌کنند. تجمع پلاک در نهایت می‌تواند جریان خون را مسدود کند و منجر به حمله قلبی یا سکته شود.

خرمای مجول همچنین منبع غنی آنتی‌اکسیدان است که به مبارزه با آسیب‌های ناشی از مولکول‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌های کاروتنوئید و اسید فنولیک هر دو به دلیل اثرات مفید آنها بر سلامت قلب مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

 

به هضم سالم کمک می‌کند

فیبر برای ارتقای هضم سالم و منظم بودن روده ضروری است. در واقع، فیبر کافی در رژیم غذایی روزانه شما به تشکیل مدفوع و جلوگیری از یبوست کمک می‌کند. خوردن فیبر کافی همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های گوارشی مانند سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. در یک مطالعه 3 هفته‌ای، 21 نفر در روز 7 عدد خرما (168 گرم) خوردند و دفعات دفع مدفوع خود را در مقایسه با زمانی که خرما نمی‌خوردند، به میزان قابل توجهی بهبود بخشیدند.

آنتی‌اکسیدان بالایی دارد

خرمای مجول دارای چندین آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند از سلول‌های بدن در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کند. آسیب اکسیداتیو می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و مغزی شود.

خرمای مجول شامل فلاوونوئیدها، کاروتنوئیدها و اسیدهای فنولیک است که به دلیل خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و محافظت از مغز مورد مطالعه قرار گرفته است. یک مطالعه روی میوه‌های خشک نشان داد که خرما در مقایسه با انجیر و آلو دارای بالاترین میزان آنتی‌اکسیدان می‌باشد.

بیشتربخوانید:

باخواص شگفت انگیز هسته خرما آشنا شوید

 

 

 

 

سایر مزایای سلامت‌بخش خرما

 مصرف خرما سوخت طبیعی بدن شما را تأمین می‌کند: خرمای مجول در یک وعده کوچک غذایی مقدار زیادی کربوهیدرات را ارائه می‌دهد. کربوهیدرات‌ها منبع اصلی انرژی بدن هستند.

 مصرف خرما می‌تواند نقش بسزایی در سلامت استخوان‌های شما داشته باشد: خرمای مجول حاوی مقدار کمی کلسیم و منبع مناسبی از پتاسیم، منگنز و مس می‌باشد که همگی از مواد مغذی مهم برای سلامت استخوان هستند.

  مصرف خرما می‌تواند حافظ سلامت مغز شما باشد: برخی مطالعات نشان داده‌اند که آنتی‌اکسیدان‌های خرما منجر به کاهش پلاک‌های مغزی و نشانگرهای التهابی مغز می‌گردند. این علائم مرتبط با بیماری‌هایی مانند بیماری آلزایمر هستند.

لازم به ذکر است که تحقیقات بیشتری در مورد این مزایا مورد نیاز است.

 

کلام آخر

خرمای مجول کالری بالایی دارد، اما سرشار از مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان است که با فواید سلامتی زیادی مرتبط می‌باشد. فیبر موجود در خرمای مجول می‌تواند قدرت هضم و سلامت قلب را تقویت کند و در عین حال خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را کاهش دهد.

از این خرما می‌توانید به عنوان یک میان‌وعده یا یک شیرین‌کننده طبیعی در غذاها و دسرهای مختلف استفاده کنید.

برچسب ها: دکتر الهام عطار تعداد بازديد: 47 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز