آرزو کاوهئی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: نمک دارای ۲ ماده از جمله سدیم و کلر است و سدیم از مواد مُغذی برای سوخت و ساز غذا به شمار می رود برای کارکرد صحیح عضلات مصرف نمک یددار نیاز است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: هنگام بروز برخی از بیماری ها، اسهال و استفراغ و فعالیت های شدید بدنی نیاز به املاح افزایش می یابد بنابراین مصرف نمک یددار به عنوان یک ماده مغذی مورد نیاز است.
کاوه ئی ادامه داد: در برخی از مناطق میزان مصرف نمک یددار در رژیم غذایی اندک است یا میزان ید موجود در خاک و زمین این مناطق کم بوده همچنین ساکنان این شهرها، غذاهای دریایی برای تامین یُد مورد نیاز بدن مصرف نمی کنند.
وی اظهار داشت: کمبود ید در بدن موجب بروز برخی از بیماری ها از جمله «گواتر» می شود که اوایل دهه ۷۰ از هر ۱۰۰ شهروند همدانی ۶۸ نفر کمبود ید داشتند که از آن زمان، اضافه شدن ید به نمک در دستور کار قرار گرفت و این عدد طبق آخرین ارزیابی صورت گرفته در سال ۱۳۸۶ به ۶ نفر کاهش یافته است.
بیشتربخوانید:
آیا نمک دریا دارای ید است؟
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: برخی افراد مصرف نمک دریا، نمک صورتی و آبی را به جای نمک ید دار توصیه و تبلیغ می کنند و مدعی هستند میزان استقبال از مصرف نمک یددار کم است.
کاوهئی اضافه کرد: رنگ موجود در نمک های صورتی و آبی نشان دهنده بالا بودن یکی از املاح در نمک است برای نمونه میزان آهن موجود در نمک صورتی بالا است.
وی ادامه داد: هر چند میزان ید موجود در نمک دریا زیاد است اما به علت تصفیه نشدن، بالا بودن میزان ناخالصی ها ، سنگ، شن، یکسری فلزات و سُرب، سرطان زا هستند.
شهروندان هنگام خرید نمک دقت کنند که بروی بسته آن «نمک تصفیه شده ید دار» و «نمک تبلور مجدد ید دار» نوشته شده باشد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: میزان ید موجود در برخی از نمک ها با وجود تبلیغات، اندک بوده و شوری لازم را ندارد بنابراین افراد مجبور به مصرف نمک بیشتری در غذا می شوند.
کاوهئی افزود: شهروندان هنگام خرید نمک دقت کنند که بروی بسته آن «نمک تصفیه شده ید دار» و «نمک تبلور مجدد ید دار» نوشته شده باشد.
وی اضافه کرد: همچنین باید از خرید نمک بیش از نیاز برای پیشگیری از منقضی شدن تاریخ مصرف، خودداری کرد در عین حال نمک باید به دور از نور آفتاب و رطوبت در ظرف های چوبی و پلاستیکی نگهداری شود.
بیشتربخوانید:
معجزه نمک دریا برای پوست، مو و ناخن خانمها
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: سنگ نمک نیز در برخی از رستوران ها استفاده می شود که این اقدام به کلیه ها آسیب وارد می کند.
کاوهئی به بانوان خانه دار نیز توصیه کرد نمک ید دار را در آخر پُخت به غذا اضافه کنند در غیر اینصورت آب موجب حل شدن نمک یددار و دمای بالا نیز موجب از بین رفتن اثر ید می شود.
وی تاکید کرد: برخی عادت به خیس کردن برنج با نمک دارند که با توجه به آلودگی های شیمیایی این اقدام موجب بروز برخی از سرطان ها می شود.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: میزان استاندارد مصرف نمک برای هر نفر در روز، پنج گرم و برای افراد دارای بیماری های قلبی، کلیوی و پرفشاری خون سه گرم در روز است.
کاوهئی افزود: میزان مصرف نمک به طور میانگین در همدان به ازای هر نفر، ۱۰.۹ گرم در روز است که کمترین میزان مصرف مربوط به شهرستان همدان با ۸.۳ گرم و بیشترین مربوط به ملایر با ۱۵.۸ گرم در روز است.
بیشتربخوانید:
آشنایی با خواص عجیب سنگ نمک
فواید آب برنج برای پوست مفید است؟