فعالیت پر رنگ بنگاههای ازدواج در شبكههای اجتماعی
سرویس اجتماعی:از روزی كه برای اولین بار نام سایتهای همسریابی و ازدواجهای اینترنتی سر زبانها افتاد بیش از یك دهه نمیگذرد اما بسیاری از ما این روزها مصداقهای بسیاری از این نوع ازدواجها را چه موفق و چه شكست خورده بین اطرافیانمان دیده ایم.
ازدواجهایی كه به واسطه اینترنت و اتاقهای چت یاهو و وبلاگها شكل گرفت و با ورودشان به فرهنگ كمابیش سنتی جامعه ایرانی موافقان و مخالفان بسیاری را رو در روی هم قرار داد.
بعد هم كم كم با همهگیری شدن اینترنت و رایانه در خانهها سر و كله سایتهای همسریابی پیدا شد و بودند كسانی كه شانس پیدا كردن شریك زندگی خود را در پروفایلهای اینترنتی جستجو كردند تا حالا كه با همه گیر شدن تلفنهای هوشمند و شبكههای اجتماعی بخت بسیاری از دختران و پسران ایرانی قرار است در تلگرام و فیسبوك و اینستاگرام و وی چت و ... باز شود.
به عقیده بسیاری از كارشناسان ساختارهای اجتماعی و سنتی در جامعه ایرانی در سالهای اخیر آن چنان با سرعتی شتابناك و سرسام اور دستخوش تغییرات بنیادینی شده كه به مرحله گسستهای فرهنگی رسیده و سبب بروز اختلاف سیلقه و دیدگاه و حتی سبك زندگی بین نسلهای مختلف شده است.
نسلی كه پدر و مادرهایش تا قبل از عقد همدیگر را ملاقات نكرده بودند و اشنایی و ازدواجشان با رسم و سنتهای ویژه اتفاق افتاده این روزها انگار نه قرار است دخترهایش در خانه بمانند تا شاهزادهای سوار بر اسب سفید زنگ درشان را به صدا درآورد و نه پسرهایش برای انتخاب همسر خود به توصیه عمه و خاله گوش میكنند.
همه چیز برای این نسل انگار در گوشیهای همراهشان اتفاق میافتد .. از بازیهای كودكانه تا خاطرات نوجوانانه و آشنایی با عكس سلفی نیمه گمشده زندگی و بعد هم خواستگاری در اتاقهای مجازی و بالاخره ازدواج در گروههای تلگرامی!
درست با همین شتاب و به همین سادگی ! هر چند ممكن است بعدها همین روند شتابناك و مسیر ساده برای بسیاری به ایستگاه و مقصدی خوب و آرام به نام خانوادهای خوشبخت ختم نشود اما این روزها بازار سایتها و گروههای ازدواج تلگرامیداغ است.
با وجود اینکه در سال ۹۲ مدیرکل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان از فرصت ششماهه ثبتنام سایتهای همسریابی غیرمجاز در سامانه آزمایشی الکترونیک صدور مجوز مراکز مشاوره ازدواج و خانواده خبر داده بود، اما این خط ونشانها در فعالیتهای قارچگونه این مراکز هیچگونه محدودیتی ایجاد نکرد، بلکه پای فعالیت این مراکز به شبکههای موبایلی مختلف نظیر فیسبوك و توییتر و وی چت و تلگرام نیز باز شده و متاسفانه کم نیستند مراکز و سایتهای همسریابی که به فعالیتهای همسرگزینی میپردازند.
*خواستاگرام؛ یك بنگاه ازدواج در تلگرام!
یک گروه تلگرامیکه این روزها سروصدای بسیاری به پا کرده حالا خوب یا بد بودن شبكههای اجتماعی را به كانون بحث بسیاری از مسوولان و خانوادهها تبدیل كرده است.
نام این گروه خواستاگرام است. با درج نام و عکس و اطلاعات متقاضیان ازدواج و دریافت مبلغ ٢٠ تا ٤٠ هزار تومان، شرایط ازدواج آنها را فراهم میکنند. در شرایطی که همه نهادهای مسئول و ذیربط آه از نهادشان بلند است که نرخ ازدواج پایین آمده؛ اما شرایطش را فراهم نمیکنند، چقدر میتوان به رشد چنین گروههایی خرده گرفت؟حضور چنین گروههایی در تمامیجهان مرسوم است.
نسرین یک ایرانی مقیم انگلستان است که از طریق یک گروه اینترنتی به نام دوستان ایرانی با همسرش سینا آشنا شده است و ازدواج کرده.
او میگوید: «از ابتدای امر قصدم ازدواج بود و میخواستم با مرد ایرانی هم ازدواج کنم. دوستانم هم گروه را درست پنج سال پیش معرفی کردند و بعد عضو شدم. حدود ٢٠ پوند حق عضویت پرداخت کردم و بعد هم با همسرم آشنا شدم و ازدواج کردیم؛ اما مسئلهای که در این گروهها وجود دارد، این است که هیچ دروغی از دو طرف نخواهید شنید و اگر کوچکترین دروغی هرکدام بگویند، پیگرد قانونی دارد و حتی ممکن است هرکدام از آنها به زندان بیفتند؛ یعنی همه چیز سفت و سخت کنترل میشود، برای همین خیالم راحت بود».
در شرایط گروه این موارد را درج کردهاند: «الف: با پرداخت ٢٠ هزار تومان، محیطی با عنوان «اتاق خواستاگرام» ساخته میشود، بهاینطریق امکان مذاکره شما با شخص مدنظر فراهم میشود. در روش الف ما نظر طرف مقابل را جویا نخواهیم شد و شبکه ازدواج هیچ مسئولیتی مبنی بر پذیرفتن یا نپذیرفتن، همچنین مذاکرهکردن یا مذاکرهنکردن طرف مقابل نخواهد داشت.
در این روش در صورت مذاکرهنکردن هزینه مسترد نخواهد شد. ب: با پرداخت ٣٠ هزار تومان قبل از ساخت اتاق خواستاگرام، ضمن ارسال مشخصات و عکس شما، نظر طرف مقابل پرسیده میشود و در صورت مثبتبودن نظر طرف مقابل، اتاق خواستاگرام تشکیل میگردد. در روش «ب» اگر طرف مقابل نپذیرفت، میتوانید فرد دیگری را انتخاب نمایید!
پ: درصورتیکه تمایل ندارید مشخصات خودتان را روی سیستم خواستاگرام قرار دهید؛ ولی تصمیم دارید با فرد انتخابی خود وارد اتاق خواستاگرام شوید، باید ٤٠ هزار تومان پرداخت کنید. دراینصورت بدون استعلام، اتاق خواستاگرام شما فعال خواهد شد و مؤسسه مسئولیتی مبنی بر پذیرفتن یا نپذیرفتن طرف مقابل نخواهد داشت و هزینه نیز مسترد نخواهد شد.
توجه کنید که بابت هر بار استعلام ١٠ هزار تومان از شارژ شما کاسته میشود!شما میتوانید شارژ بیشتری را برای چندین انتخاب بهصورت همزمان پرداخت و به نوبت وارد «اتاق خواستاگرام» شوید تا شارژ شما صفر شود. اولین دیدار شما حتما باید در مؤسسه یا با هماهنگی مؤسسه انجام شود».
بر اساس اطلاعات گروه ٣٩ نفر زیردیپلم، ٤٣٧ نفر دیپلم، ٣١٣ نفر فوقدیپلم، هزارو ٤٠٩ نفر کارشناسی، ٧٢٤ نفر کارشناسی ارشد، ١١٤ نفر دکترا و ٢٣ نفر پزشک عمومی، ١٣ نفر پزشک متخصص و پنجهزارو ٩٧٩ نفر هم بدون اطلاعات عضو هستند. جالب اینجاست که این افراد نسبت به سابقه ازدواج هم تفکیک شدهاند.
بدون سابقه ازدواج دوهزارو ٢٤٨ نفر، متارکهکرده در دوران عقد ١١٦ نفر، متارکهکرده بدون فرزند ٣٠١ نفر، متارکهکرده با فرزند ٣٣٧ نفر و دارای سابقه فوت همسر ٥٣ نفر هستند.مینا یکی از دخترانی است که عضو گروه دختران خواستاگرام است و تنها با ١٩ سال سن دلش میخواهد زودتر ازدواج کند. برای همین عضو گروه خواستاگرام شده.
او میگوید: تا به حال دو بار در دفتر برایم قرار خواستگاری گذاشتهاند. آدمهایی را که دیدهام خیلی دوست نداشتم؛ اما مسئولان بانک مجردها میگویند پسرهای خوبی هستند. یکی از آنها خیلی شلخته به نظر میرسید و یکی دیگر هم بیخیال بود».
برای خواندن بخش دوم - ازدواج به سبك تلگرام! - اینجا کلیک کنید.