تمر هندی (Tamarindus indica) درختی گرم سیری از تیرهٔ پروانه داران و زیرخانوادهٔ ارغوانیان است. خاستگاه این گیاه مناطق استوایی قارهٔ آفریقا است. میوهٔ این درخت به صورت لوبیایی درشت و قهوه ای و ترش مزه و مملو از قند است. تمر هندی در بین ساکنان ماداگاسکار درختی مقدس و پادشاه درختان به شمارمی رود .
تمر هندی درختی است بلند و مرتفع که اول در هندوستان و آفریقای شمالی رشد داشته است ولی امروزه به دلیل موردهای استفاده زیاد در اغلب مناطق گرم هم کشت ميشود . درخت تمبر هندی بسیار اهسته رشد ميکند و عمر زیادی دارد.
این گیاه بعنوان گیاه بی نیاز از پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری بدن، مخصوصا غلات و همچنین کربوهیدرات براي انرژی و مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم، ویتامین C، ویتامین A و آهن در صنعت دارویی و غذایی جايگاه ويژه ای پیدا نموده است .
ویتامین های موجود در تمر هندی
- منیزیم
- پتاسیم
- آهن
- کلسیم
- فسفر
- ویتامین b1( تیامین)
- ویتامین b2
- ویتامین b3( نیاسین)
به غیر از موراد بالا، ماده های مقوی دیگری زیرا ویتامین c، ویتامین k، ویتامین b6، فولات، ویتامین ب ۵، مس و سلنیوم در این میوه موجود است .
برخی از برترین فواید تمبر هندی، کاهش وزن، مراقبت در برابر سرطان و افزایش سلامت دستگاه گوارش هستند. تمر هندی با داشتن ویتامین هایی مثل ویتامین ث؛ آنتی اکسیدان هایی مثل کاروتن؛ و مواد معدنی مثل منیزیم و پتاسیم، معدنی از مواد مقوی است.
در طب قدیم ایران تمر هندی دارای طبع سرد و خشک شناخته شده و معتقد بودند خوردن تمر هندی سبب پائین امدن تب شده و به هضم غذا کمک ميکند . همچنین ، تمر هندی خنک کننده بدن بوده و براي برطرف کردن تشنگی هم موثر است.
تمر هندی فشار خون را کاهش ميدهد و رقیق کننده خون است
این گیاه دارای خواص ضد درد، ضد باکتریایی و ضد ویروسی است و براي نابود کردن انگل ها و کرم های بدن مفید است.
در بررسی های فیتو شیمیایی نشان داده شده است که حضور بسياري از ترکیبات فعال مثل ترکیبات فنلی همچنین اسید های چرب ضروری مثل آلفا لینولنیک اسید و لینولئیک اسید در دانه، ریشه و حتی برگ این درخت به علت خواص درمانی بالینی که دارد مورد توجه است.
برخی از بهترین خواص تمر هندی، کاهش وزن، مراقبت در برابر سرطان و افزایش سلامت گوارشی هستند. این میوه خمیر مانند با داشتن ویتامین هایی مثل ویتامین ث؛ آنتی اکسیدان هایی مثل کاروتن؛ و مواد معدنی مثل منیزیم و پتاسیم، معدنی از مواد مقوی است.
ایسکمی مغزی، با تولید رادیکال های ازاد اکسیژن و نیتروژن، باعث تشدید اسیب سلولی ميشود . تمر هندی از طريق کاهش حجم سکته مغزی و نقص های نورولوژیک اثر حفاظتی در برابر ایسکمی مغزی اعمال کرده و باعث ایجاد پدیده تحمل به ایسکمی ميشود .
احتملا این اثر حفاظتی به واسطه حضور ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل ویتامین C و فنلی موجود در شیره تمر هندی است که باعث کاهش رادیکال های ازاد تولید شده حین ایسکمی مغزی ميشود .
نکته پایانی
تنها نگرانی که در خصوص استفاده تمر هندی موجود است این است که این میوه، فشار خون را کاهش ميدهد و رقیق کننده خون است. در صورت استفاده این میوه و بعد وقوع حادثه ای که منجر به خون ريزي شود، بند آوردن خون ريزي کار سختی است. همچنین درصورتی که آسپرین یا داروهای رقیق کننده ٔ خون استفاده می کنید، از استفاده بیش از حد تمر هندی جلوگیری کنید.
منبع:salamaneh.com