اهالی اینجا خودشان را متعلق به این شهرک میدانند. به دنبال بهبود اوضاع و احوال آن هستند و برایشان مهم است جایی که در آن زندگی میکنند روح و زیبایی و آرامش را در کنار خود داشته باشد.
همین میشود که بانوان شهرک صادقیه دور هم جمع میشوند و ایده ساخت دیوار سبز از دورریختنیها در ذهنشان قوت میگیرد. دست به دست هم میدهند و با کمی پیگیری، دیواری در محلهشان علم میکنند که سرآمد فضاهای سبز عمودی در منطقه میشود.
در این گزارش با بانیان ساخت و پرداخت این دیوار که گلهای زنده در آن قد میکشند و غنچه میدهند گفتوگو کردهایم.
خواستیم حال و هوای محله عوض شود
سن و سال زیادی ندارد. جوان است و از ایدههای تازه استقبال میکند. سالها تسهیلگر اجتماعی ادارههای مختلف معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری منطقه بوده است.
«بهادری» میگوید: درست است که محله صادقیه کمبودهای بیشماری دارد، اما مشارکت اهالی برای بهبود وضعیت آن امیدوارکننده است: «ایده ساخت دیوار سبز از من نبود. پیش از اینکه دست به کار شویم نمونه این دیوارها را در مناطق دیگر دیده بودم.
وقتی این موضوع را در سرای محله صادقیه با خانمهای فعال محله در میان گذاشتم، استقبال کردند و به این شکل ساخت دیوار با مشارکت اهالی کلید خورد.»
«بهادری» با اشاره به نبود فضای سبز مناسب در محله صادقیه ادامه میدهد: «شهرک صادقیه تنها یک فضای سبز کوچک دارد متأسفانه با سهلانگاری و نظارت نکردن به موقع متولیان امنیت محله، این بوستان تبدیل به پاتوقی برای مصرفکنندگان موادمخدر شده است.
به همین دلیل میزان آسیبهای اجتماعی در این بوستان به گونهای است که اهالی و بهویژه بانوان محله به راحتی نمیتوانند از امکانات این بوستان استفاده کنند.
همین موضوع باعث شد در ساخت دیوار سبز محله که باعث تغییر در مسیر هر روزه ما میشد استقبال خوبی از سوی اهالی انجام شود.
مسئولان شهرداری ناحیه 2 هم در این زمینه کمک حال ما شدند و گلهای گلدانها را برای ما تأمین کردند. کاشت گلها توسط خود اهالی انجام شد و کودکان محله هم این گلها را آبیاری کردند.
هر وقت به این دیوار نگاه میکنم به یاد این مشارکت دوستداشتنی میافتم و یقین پیدا میکنم که اگر همراه هم باشیم میتوانیم باعث بهبود وضعیت محلههای خود شویم.»
به دنبال اجرای ایدههای تازه هستیم
پروانه حسینی از سالها پیش ساکن شهرک صادقیه شده است. حالا با خیلی از همسایههایش ارتباطی صمیمانه دارد و آن را از صدقه سری دورههای آموزشی سرای محله میداند.
دورههایی که باعث شده اهالی محله مثل گذشتهها دوباره دور هم جمع شوند و مشکلات ریز و درشت محلهشان را با هم در میان بگذارند و چارهای برای حل آنها بیندیشند.
او میگوید: مدیران شهری باید بیش از اینقدر مشارکتهای شهروندی اهالی محلهاش را بدانند و امکانات بیشتری در محله تعبیه کنند.
حسینی میگوید: «محله ما کمبودهای زیادی دارد. ما از داشتن یک پاتوق محلهای بیبهره هستیم. پاتوقی که اهالی بتوانند در آنجا دور هم جمع شوند. درضمن جایی نیست که در آن ورزش کنیم.
مخصوصاً خانمها در این زمینه دچار محرومیت بیشتری هستند. بازارهای میوه و ترهبار هم از محلهمان فاصله زیادی دارند و از داشتن یک بوستان محلهای مناسب هم بیبهره ماندهایم. با این همه اهالی همدلی زیادی با هم دارند و در بیشتر کلاسهای سرای محله فعال هستند.»
حسینی میگوید: بانوان شهرک صادقیه بعد از ایجاد دیوار سبز در محله به دنبال اجرای ایدههای جدیدتر در محله هستند: «وقتی همه با هم این ایده را اجرایی کردیم و حالا شاهد بازتابهای خوب آن در محلهمان هستیم قوت بیشتری برای اجرای ایدههای تازهتر گرفتهایم.
ما به این نتیجه رسیدهایم که برای داشتن یک محله زیبا نباید دست روی دست بگذاریم تا مدیران شهری پا پیش بگذارند. ما هم باید به کمک آنها برویم تا بتوانیم محلهای زیبا ایجاد کنیم.
مسلماً بدون مشارکت مردم، نمیتوان در هیچ زمینهای به نتیجه رسید. همین موضوع بازیافت، بدون مشارکت مردمی به هیچوجه به نتیجه نمیرسد.»
زیباسازی محل بدون هیچ هزینه
سرای محله شهرک صادقیه این روزها سکاندار دورههای آموزشی در دل این محله شده است. بهطور متوسط روزانه بیش از 45 نفر از شهروندان از برنامههای این مرکز استفاده میکنند.
پروانه حسینی میگوید: این محله، امکانات کمی دارد و به همین دلیل اهالی از کوچکترین امکانات و تسهیلاتی که در اختیارشان قرار میگیرد نهایت استفاده را میکنند.
او معتقد است که در حال حاضر در محلههای مختلف شهر، ایدههای مختلفی به اجرا درآمده است که باعث زیباسازی پایتخت شده. حسینی میگوید: «ما به راحتی میتوانیم محلههای موفق را الگوی خود قرار داده و با توجه به داراییهای محلهمان باعث بهبود فضای آن شویم.»
ایستگاه بازیافت در شهرک صادقیه
مدیران شهری منطقه شاهد مشارکت اهالی محله صادقیه در ساخت دیوار سبز بودهاند. همین همکاری باعث شد تا آنها به فکر رفع کمبودهای این محله مستعد بیفتند و آن را در اولویتهای کاری خود قرار دهند. به تازگی قرار شده یک ایستگاه بازیافت در این محله دایر شود.
اهالی از این پس میتوانند با تفکیک زبالههای تر از خشک، ضمن مراقبت از محیطزیست، نقش پررنگی در چرخه بازیافت مواد داشته باشند. با راهاندازی این ایستگاه قرار است آموزش چهره به چهره تفکیک زباله در این محله آغاز شود.
توزیع کیسههای تفکیک زباله از هماکنون در سرای محله آغاز شده است. شهروندان با ارائه زبالههای خشک خود به ایستگاه بازیافت محله میتوانند از این ایستگاه، مواد شوینده و بهداشتی بگیرند.