تحریریه زندگی آنلاین : شاید تعجب کنید که فقط مردان به طور انحصاری تستوسترون ندارند. تستوسترون به دسته ای از هورمون های مردانه به نام آندروژن تعلق دارد. اما زنان نیز تستوسترون دارند.تخمدان ها هم تستوسترون و هم استروژن تولید می کنند. مقادیر نسبتا کمی تستوسترون توسط تخمدان ها و غدد فوق کلیوی وارد جریان خون شما می شود. استروژن علاوه بر اینکه توسط تخمدان ها تولید می شود ، توسط بافت چربی بدن نیز تولید می شود. این هورمون های جنسی در رشد ، نگهداری و ترمیم بافت های تولید مثلی نقش دارند. اما این همه ی ماجرا نیست . آنها همچنین بر سایر بافت های بدن و توده های استخوانی تاثیر می گذارند.
هورمون چیست؟
هورمون یک ماده شیمیایی است. این هورمون توسط یک بافت ترشح می شود و از طریق مایعات بدن حرکت می کند تا بر بافت دیگری در بدن شما تاثیر بگذارد. در اصل ، هورمون ها " پیام رسان های شیمیایی " هستند. بسیاری از هورمون ها به ویژه آنهایی که بر رشد و رفتار تاثیر می گذارند، برای مردان و زنان بسیار مهم هستند.
مقدار و سطح هورمون ها روزانه تغییر می کنند. هورمون های جنسی ، استروژن و تستوسترون ، در فوران های کوتاهی ترشح می شوند، که از ساعتی به ساعت دیگر حتی از دقیقه به دقیقه دیگر مقفاوت هستند.
استروژن چسیت؟
استروژن یک کلاس کامل از هورمون های مرتبط است که شامل استریول ، استرادیول و استرون است. استریول از جفت ساخته می شود. در دوران بارداری تولید می شود.
استرادیول هورمون جنسی اولیه زنان باردار است . از رشد فولیکول های تخمدانی تشکیل می شود. استرادیول مسئول ویژگی های زنانه و عملکرد جنسی است. همچنین ، استرادیول برای سلامت استخوان های زنان مهم است. استرادیول در اکثر مشکلات زنانه ، از جمله اندومتریوز و فیبروم ها و حتی سرطان های زنانه نقش دارد.
استرون در سراسر بدن پخش می شود . این استروژن اصلی است که پس از یائسگی ایجاد می شود.
چرا سطح استروژن کاهش می یابد؟
دلایل زیادی برای کاهش استروژن وجود دارد ، از جمله :
هیپوگنادیسم
هیپوفیتاریسم
نارسایی بارداری ( استریول )
قبل از یائسگی و در دوران یائسگی ( استرادیول )
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS )
بی اشتهایی عصبی ( اختلال خوردن )
ورزش یا تمرین شدید
داروهایی که استروژن را مسدود می کنند شامل کلومیفن است که بدن را فریب می دهد تا فکر کند سطح استروژن را کاهش داده است. همچنین زنان بلافاصله چس از زایمان و همچنین در دوران شیر دهی سطوح پایین استروژن را تجربه می کنند.
بیشتربخوانید:
میگرن قاعدگی چیست؟
چرا ورزشکاران در معرض خطر سطوح پایین استروژن هستند؟
زنانی که چربی بدنشان پایین است اغلب مقادیر کافی هورمون جنسی تولید نمی کنند . این می تواند برای زنانی مانند ورزشکاران ، مدل ها و ژیمناست ها مشکل ساز باشد. همچنین می تواند برای زنان مبتلا به اختلالات خوردن مشکل ایجاد کند. این زنان ممکن است دچار قطع قاعدگی شوند که به آمنوره معروف است. آنها همچنین ممکن است به پوکی استخوان ، استخوان های نازک و شکستگی و همچنین سایر بیماری هایی که در زنان مسن تر پس از یائسگی شایع تر است ، مبتلا شوند.
آیا سطح استروژن در یائسگی کاهش می یابد؟
سطح استروژن در دوران یائسگی کاهش می یابد. این یک انتقال طبیعی برای همه ی زنان بین 40 تا 55 سال است. کاهش استروژن می تواند در زنان جوان تری که تخمدان هایشان برداشته می شود، به طور ناگهانی اتفاق بیفتد. اولین کاهش طبیعی سطح استروژن در دوران قبل از یائسگی شروع می شود. سایر تغییرات فیزیولوژیکی نیز در این دوران شروع می شود. زنانی که در دوران پیش یائسگی قرار دارند ممکن است افزایش وزن را همراه با سایر علائم یائسگی تجربه کنند. به عنوان مثال ، ممکن است دوره های قاعدگی نا منظم ، گر گرفتگی و خشکی واژن وجود داشته باشد.
به طور متوسط ، یائسگی در سن 51 سالگی رخ می دهد. زمانی که یائسگی رخ می دهد ، بدن زن استروژن و پروژسترون کمتری تولید می کند. افت سطح استروژن در دوران یائسگی می تواند علائم ناراحت کننده ای ایجاد کند، از جمله :
گر گرفتگی
عرق شبانه
خشکی یا خارش واژن
از دست دادن میل جنسی
برخی از زنان بدخلقی را تجربه می کنند. ممکن است با از دست دادن استروژن مرتبط باشد یا نباشد. سطوح پایین استروژن همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی ، سکته مغزی ، پوکی استخوان و شکستگی را در زنان افزایش دهد.
بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره غربالگری سرطان سینه
چرا سطح استروژن افزایش می یابد؟
در دوران بلوغ ، افزایش سطح استروژن طبیعی است. این به این دلیل است که این هورمون به تغییرات در بدن یک دختر جوان کمک می کند. به عنوان مثال ، در رشد سینه ها ، انحنای بدن ، پر شدن باسن ، موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل نقش دارند.
علاوه بر این ، سطوح بالای استروژن در زنانی که به شدت اضافه وزن دارند دیده می شود. سطح استروژن در طول دوران بارداری سالم افزایش می یابد و افزایش سطح استروژن ممکن است با تومورهای تخمدان ، بیضه یا غدد فوق کلیوی مشاهئه شود.
برخی از دارو ها مانند داروهای استروئیدی ، آمپی سیلین ، داروهای حاوی استروژن ، فنوتیازین ها و تتراسایکلین ها می توانند سطح استروژن را افزایش دهند.
وقتی سطح تستوسترون افزایش یا کاهش می یابد چه اتفاقی می افتد؟
اگر بدن شما بیش از حد تستوسترون تولید کند ، ممکن است دوره های قاعدگی نا منظم یا غایب داشته باشید. همچنین ممکن است موهای بدن شما بیشتر از یک زن معمولی باشد. برخی از زنان با سطح تستوسترون بالا دچار طاسی موهای جلوی سر می شوند. سایر اثرات احتمالی شامل آکنه ، بزرگ شدن کلیتوریس ، افزایش توده عضلانی و کلفت شدن صدا است.
سطوح بالای تستوسترون همچنین می تواند منجر به ناباروری شود و معمولا سندرم تخمدان پلی کیستیک دیده می شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری غدد درون ریز است که گاهی اوقات در زنان در سنین باروری که مشکل باردار شدن دارند دیده می شود. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک علائمی مشابه علائمی دارند که در اثر سطوح بالای تستوسترون ایجاد می شود . آنها عبارتند از :
چاقی
بدنی به شکل سیب
موهای زائد یا کم پشت
آکنه
بی نظمی قاعدگی
سندرم تخمدان پلی کیستیک با موارد زیر مرتبط است:
سطوح بالاتر هورمون های مردانه
مقاومت به انسولین
عدم تحمل کربوهیدرات ( شرایطی که شما را مستعد افزایش وزن می کند )
سطوح پایین کلسترول خوب
تری گلیسیرید بالا
سطوح بالای کلسترول بد
چاقی
فشار خون بالا
با افزایش سن زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک ، وجود این عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
در زمان یائسگی ، زنان از دهه 20 خود کاهش تستوسترون را تجربه کرده اند که بیشتر از این کاهش نمی یابد. این کاهش ممکن است با کاهش میل جنسی مرتبط باشد. برخی از یافته ها نشان می دهد که درمان جایگزینی تستوسترون ممکن است برای عملکرد جنسی در برخی از زنان یائسه مفید باشد. جایگزینی تستوسترون در زنان مبتلا به سرطان سینه یا رحم توصیه نمی شود. همچنین ممکن است احتمال بیماری قلبی یا عروقی یا بیماری کبدی را افزایش دهد. بنابراین ، کارشناسان در مورد توصیه ها محتاط هستند.
یشتر بخوانید:
عفونت های زنانه ای که باعث ناباروری می شود
چگونه بفهمیم که سطح هورمون های ما بالا یا پایین است؟
پزشک شما می تواند یک معاینه فیزیکی انجام دهد و وضعیت سلامتی و علائم شما را ارزیابی کند تا تعیین کند که آیا آزمایش های آزمایشگاهی بیشتری برای بررسی سطح هورمون های شما مورد نیاز هست یا خیر. این آزمایش ها ممکن است مهم باشند اگر به بیماری هایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستید یا به دلیل تمرینات ورزشی بیش از حد یا بی اشتهایی عصبی قاعدگی را متوقف کرده اید . اگر آزمایش ها سطوح غیر طبیعی هورمون ها را نشان دهند ، پزشک می تواند درمان موثری را برای شما تجویز کند.