اگر با بواسیر سر و کار دارید، میدانید که مدیریت عاقلانه رژیم غذایی چقدر مهم است. انتخاب صحیح غذا می تواند عوارض هموروئید را کاهش دهد یا حداقل آن را تشدید نکند. در این مطلب، بررسی خواهیم کرد که چه غذاهایی برای بواسیر خوب نیست.
درک بواسیر: خطرات پنهان
بواسیر یا هموروئید سیاهرگهای متورم در قسمت پایین مقعد هستند که میتوانند باعث ناراحتی قابل توجهی شوند. بواسیر منجر به حرکات دردناک روده، خارش و حتی خونریزی میشود. در صورت عدم درمان، هموروئید منجر به عوارضی مانند ترومبوز میشود که درد شدیدی را در فرد ایجاد میکند. علاوه بر این، بواسیر مزمن می باعث ایجاد شقاق مقعدی میشود که پارگیهای دردناک در پوشش مقعد را به همراه دارد است. درک تأثیر هموروئید بر بدن شما برای مدیریت و تسکین مؤثر بسیار مهم است.
اگر شما هم دغدغه بواسیر دارید و کنجکاوید تا بدانید بهترین رژیم غذایی برای بواسیر شما کدام است، به این سایت مربوط به رژیم لاغری و سلامتی هم سری بزنید تا هم به تناسب اندام برسید هم بیماریتان را درمان کنید: https://limoome.com/blog/
غذاهای مضر برای بواسیر کدام است؟
غذاهای تند
غذاهای تند می توانند دستگاه گوارش شما را تحریک کنند و باعث افزایش ناراحتی و التهاب در هموروئید شوند. اگر می خواهید احساس سوزش را از مقعد دور نگه دارید، بهتر است از طعمهای تند دوری کنید.
غذاهای فرآوری شده
قندهای تصفیه شده و تنقلات کم فیبر مانند نان سفید و شیرینیها منجر به یبوست میشوند. همین کمبود فیبر فشار اضافی را در طول حرکات روده ایجاد میکند و در بیشت شدن علائم بواسیر نقش دارد. در عوض غلات کامل را انتخاب کنید تا همه چیز به در رودهتان به آرامی حرکت کند.
محصولات لبنی
برای بسیاری، لبنیات (به ویژه پنیر و بستنی) باعث یبوست میشود. اگر حساس هستید، مصرف لبنیات خود را کاهش دهید تا با مشکلات بعد مصرف دست و پنجه نرم نکنید.
گوشت قرمز
در حالی که گوشت قرمز خوشمزه است، اغلب فیبر کمی دارد و هضم آن سخت است. رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز میتواند منجر به یبوست شود، اجابت مزاج منظم را تحت تاثیر قرار دهد و بواسیر را تشدید کند.
الکل
نوشیدنیهای الکلی بدن شما را کم آب میکنند و در نتیجه مدفوع سفتتر میشود. سفتتر شدن مدفوع هم حرکات روده سختتر و اجابت مزاج دشوارتر را به همراه دارد. بنابراین عاقلانه است که دست از مصرف نوشیدنی الکلی بردارید.
نوشیدنیهای کافئیندار
قهوه، چای و نوشیدنیهای انرژی زا ممکن است به انرژی شما کمک کنند، اما همچنین میتوانند منجر به کم آبی بدن شوند. مصرف این نوشیدنیها خطر عود بواسیر را افزایش میدهد.
غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخ شده و پرچرب فرآیند هضم را کند کرده و باعث یبوست میشوند. این فشار اضافی روی ناحیه رکتوم روده علائم بواسیر را تشدید میکند، بنابراین بهتر است از آنها اجتناب کنید.
سبزیجات و میوههای مضر برای بواسیر
برخی سبزیجات و میوهها نیز علائم بواسیر را بدتر میکنند. به عنوان مثال، سبزیجات چلیپایی خام مانند کلم بروکلی و گل کلم منجر به گاز و نفخ میشوند که بدتر شدن علائم بواسیر را به همراه دارد. موز اگرچه به طور کلی سالم است، اما برای برخی افراد یبوست را به همراه دارد.
ورزشهای مفید برای تسکین بواسیر
علاوه بر تغییرات رژیم غذایی، ورزش منظم وضعیت بواسیر شما را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد. فعالیتهایی مانند پیادهروی، شنا و یوگا هضم و گردش خون سالم را تقویت میکنند و فشار روی ناحیه رکتوم را کاهش میدهند. از بلند کردن اجسام سنگین یا ورزشهای سنگید که میتوانند علائم هموروئید را تشدید کنند، خودداری کنید.
تاثیر چاقی بر بواسیر
چاقی عامل مهمی در تشدید علائم هموروئید است. اضافه وزن فشار قابل توجهی بر قسمت پایین بدن، به ویژه بر رگهای خونی در ناحیه مقعد وارد میکند. این فشار اضافی باعث تورم رگهای خونی و منجر به ایجاد بواسیر میشود. علاوه بر این، افرادی که اضافه وزن دارند اغلب فعالیت بدنی کمتری انجام میدهند که مشکلات گوارشی و یبوست را به همراه دارد. یبوست یکی از عوامل تشدید کننده اولیه بواسیر است، زیرا فشار را در حین اجابت مزاج افزایش میدهد. بنابراین، کاهش وزن و حفظ وزن سالم به طور قابل توجهی علائم هموروئید را کاهش میدهد و کیفیت کلی زندگی را بهبود میبخشد.
تاثیر کم وزنی بر بواسیر
کمبود وزن نیز میتواند بر هموروئید تأثیر بگذارد، به خصوص اگر ناشی از رژیم غذایی ناکافی یا کمبود مواد مغذی باشد. افرادی که به شدت کم وزن هستند معمولا از کمبود فیبر در رژیم غذایی خود رنج میبرند، که منجر به یبوست و متعاقباً به ایجاد بواسبر یا همان هموروئید میشود. علاوه بر این، کسانی که به طور قابل توجهی کم وزن هستند، ممکن است ضعف عضلانی، از جمله در ناحیه لگن را تجربه کنند، که حرکات روده را سخت میکند. متعادل کردن وزن از طریق یک رژیم غذایی مغذی برای حفظ سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از هموروئید ضروری است.
چه بیماریهای دیگری ریسک بواسیر را بالا میبرند؟
چندین بیماری میتواند خطر ابتلا به هموروئید را افزایش دهد. یبوست مزمن یکی از مهمترین آنها است، زیرا منجر به زور زدن در اجابت مزاج میشود و به وریدهای ناحیه مقعد فشار وارد میکند. علاوه بر این، شرایطی مانند اسهال مزمن نیز میتواند باعث تحریک و تورم رگهای خونی شود. عوامل دیگر عبارتند از بارداری، که باعث افزایش فشار روی رگهای خونی لگن میشود و همچنین بیماریهای کبدی که منجر به فشار خون بالا میشود در نتیجه ریسک تشکیل بواسیر را با میبرد.
چه زمانی برای هموروئید یا بواسیر به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد شدیدی را تجربه میکنید، یا اگر متوجه خونریزی قابل توجهی در حین اجابت مزاج شدید، به خصوص اگر خون قرمز روشن است، باید با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این، اگر علائم شما با وجود درمانهای خانگی بیش از یک هفته ادامه داشت، یا اگر تغییراتی را در عادات رودهای خود تجربه کردید، (مانند اسهال یا یبوست) توصیه میشود با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این، اگر سابقه مشکلات گوارشی دارید یا اگر متوجه هر گونه توده یا تورم غیرمعمول در ناحیه مقعدی شدید، بسیار مهم است که توسط یک پزشک ویزیت شوید.
غذاهایی که باعث بهبودی بواسیر میشوند؛ چه بخوریم؟
وقتی نوبت به مدیریت هموروئید و بواسیر میرسد، رژیم غذایی با فیبر بالا بهترین دوست شماست. از غذاهایی مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات را برای کمک به نرم شدن مدفوع و افزایش حرکات منظم روده کمک بگیرید.
جو دوسر، برنج قهوه ای و سبزیجات برگدار را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید. میوههایی مانند سیب، گلابی و انواع توتها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه سرشار از فیبر و قندهای طبیعی هم هستند که به هضم غذا کمک میکنند.
هیدراته کردن را فراموش نکنید! نوشیدن آب زیاد به پیشگیری از یبوست کمک میکند. چربیهای سالم از منابعی مانند آووکادو و آجیل نیز از هضم بهتر و تشکیل مدفوع نرمتر حمایت میکنند.
نتیجهگیری
به طور خلاصه، توجه به رژیم غذایی برای مدیریت موثر بواسیر بسیار مهم است. با اجتناب از غذاهای مضر و استفاده از گزینههای غنی از فیبر، میتوانید علائم و سلامت کلی گوارش خود را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.